Zelené čaje
Kvalitný zelený čaj dodá vášmu telu energiu, je plný antioxidantov a stimuluje nervovú sústavu. Okrem už spomínaných pozitívnych účinkov je tiež dobrý na podporu pamäte, zvýšenie výkonnosti a udržiava dobrú náladu.
Pôvod a spracovanie zeleného čaju
Pôvod zeleného čaju začal v Číne, siaha až do roku 2737 pred n. l. V posledných niekoľkých desaťročiach popularita zeleného čaju neustále rastie. Vo väčšine obchodov s kávou a čajom možno nájsť množstvo nápojov zo zeleného čaju, od horúceho jazmínového zeleného čaju až po ľadový matcha. Okrem jeho všestranných chutí dochádza k mnohým zdravotným objavom vďaka vysokému množstvu antioxidantov. Čím viac sa o tomto úžasnom čaji dozvedáme, tým pôsobivejšie a prospešnejšie sa stáva.
Čaj pochádza z rastliny Camellia Sinensis. Či už je čierny, zelený alebo biely, spôsob oxidácie povolenej počas cyklu sušenia určuje farbu čaju. Zelený čaj patrí medzi listy s kratšou dobou sušenia asi jeden až dva dni, aby sa zabránilo oxidácii. Kratšia doba sušenia zaistí, že si listy uchovajú zelenú farbu. Keď sa vlhkosť odparí, prejdú listy do procesu zahrievania na varenie. Spôsoby ohrevu sa môžu líšiť v závislosti na technike a regióne. Čínske zelené čaje využívajú spôsob vypaľovania na panvici, kedy sa čaj praží na panvici alebo wok, takže majú bledšiu farbu. Japonská metóda spočíva v hlbokom naparovaní čajov, ktoré im dodáva jasnejšiu zelenú farbu. Posledným krokom je ručné zrolovanie, stočenie alebo skrútenie čajových lístkov, aby sa vyžmýkala prebytočná voda alebo miazga.
Pár obľúbených druhov zeleného čaju
Gunpowder - jedná sa o najobľúbenejší druh čínskeho zeleného čaju, pestovaný v provincii Zhejiang v Číne. Gunpowder dostal svoje meno, pretože čajové lístky sú zrolované a majú špecifickú chuť.
Dragonwell (Long Jing) - rovnako ako Gunpowder rastie tento čaj v provincii Zhejiang v Číne. Čajové lístky sú ploché, majú jasný nefritový odtieň a majú čistú a jemnú chuť.
Sencha - najbežnejší zelený čaj z Japonska a ten, ktorý je často považovaný za „čaj všedného dňa“. Tento čaj je priamo vystavený slnečnému žiareniu a spracováva sa metódou varu (odvaru), ktorá mu dodáva jasne trávnatú chuť.