Zdravé črevá - Justin a Erica Sonnenburgovi
Kód: 6452/30Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Mikroorganizmy v našom čreve zásadne ovplyvňujú to, či sme chorí, alebo zdravie, štíhli, alebo obézni, dobre naladení, alebo náladoví. Vinou zmeny nášho jedálnička, nadužívanie antibiotík, všadeprítomná dezinfekcia a vôbec obmedzeného prístupu ku "špine" záhrad a lesov však stojí naša mikrobiota na prahu vyhynutia. To môže byť hlavný dôvod, prečo naše telo mnohokrát nefunguje, ako má.
Kniha Zdravé čreva síce nemá odpoveď na všetko, a sami autori uznávajú, že zatiaľ viac nevedia ako vedia. Napriek tomu pre svoje rodiny už zostavili základný bezpečný plán pre životný štýl zameraný na výživu mikrobioty, vrátane receptov a jedálničkov - a delia sa o neho so svojimi čitateľmi. V tomto dôležitom a pútavo napísanom titulu autori skúmajú bezpečné alternatívy k antibiotikám, zameriavajú sa na fermentovanú stravu, probiotiká a prebiotiká aj ďalšie zmeny stravovacích návykov a životného štýlu, ktoré posilňujú zdravie mikrobioty.
V tejto knihe sa tiež dozviete:
- Čo je to mikrobiota a prečo by sme sa o ňu mali zaujímať na úplne prvom mieste (Ešte predtým, než začneme svoju kondíciu či zdravotné ťažkosti riešiť inak)
- Aké nečakané a zásadné súvislosti medzi rozmanitosťou našej mikrobioty a zdravím (Obezitou i duševnými chorobami) objavili vedci v posledných rokoch
- Ako je možné, že spolu mozog a črevo tak živo komunikujú, a prečo to nie je mozog, kto má právo veta
- Ako súvisí konzumácia jogurtu s úzkosťou
- Prečo sa mikrobiota každého z nás radikálne líši, ako sa dedí, ako sa vyvíja a čím stráda
- Že prenos črevnej mikrobioty z jedného jedinca na druhého (transplantácia) často vedie k zlepšeniu zdravia (a je zdokumentovaný aj prenos niektorých psychických vlastností)
- Prečo je zdravé chovať psov, nepreháňať to s dezinfekciou a najmä sa vyhýbať antibiotikám, pokiaľ to nie je nevyhnutné
- Že vláknina, kvasené (fermentované) potraviny a niektoré obilniny v žiadnom prípade nesmie zmiznúť z nášho jedálnička, inak nám mikróby vyhynú
- Prečo je v poriadku občas (alebo dočasne) trpieť meteorizmom
- Čo presne v črevách spôsobuje konzumácia mäsa a čo s tým môžeme robiť
- Ako fungujú a čomu poslúžia probiotiká, prebiotiká a kedy je vhodné ich užívať
- Ako znížiť riziko premnoženia patogénov a rezistentných život ohrozujúcich infekcií typu C. difficile, keď sa nemôžete vyhnúť antibiotickej liečbe
- Ako môže stav mikrobioty ovplyvniť kvalitu staroby a ovplyvniť dĺžku života
Vďaka tejto knihe nahliadnete nielen do oblasti, ktorá je rozhodujúca pre vaše zdravie, ale aj do odboru, ktorého hviezda ešte len vychádza.
Názov pôvodnej knihy: The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-term Health
Prekladateľ: Filip Drlík
Edícia: Fit& Food
Počet stránok: 280
Väzba: Pevná
Farebnosť: Čiernobiela
ISBN:978-80-7555-999-9
formát:143 × 215 mm
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.