Suroviny:
Na 2 porcie
Cesto:
- 200 g špagiet
- 50 g baby špenátu
- 2 strúčky cesnaku
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/3 lyžičky soli
- štipka korenia
- 45 g píniových orieškov
- 100 ml vody z uvarených cestovín
Postup:
Špagety uvarte podľa návodu v osolenej vode a zhruba 100-150 ml si pred scedením cestovín dajte bokom. Do mixéra hoďte baby špenát, cesnak, soľ, korenie, olivový olej, lahôdkové droždie, citrónovú šťavu a píniové oriešky. Začnite mixovať a postupne pridávajte vodu z cestovín, množstvo vody upravte dňa konzistencie omáčky, my sme použili 100 ml. Hotovú omáčku dochuťte podľa chuti soľou a ohrejte spolu so špagetami. Špagety môžete servírovať spolu s nastrúhaným parmezánom alebo môžete ako my zvoliť rastlinnú alternatívu v podobe orieškovej strúhanky. Strúhanku pripravíte jednoducho rozmixovaním zhruba 60g orieškov a semienok spolu s 2 lyžicami lahôdkového droždia a štipkou soli. My sme použili kešu, pistácie, ľanové semienko, píniové oriešky a tekvicové semienko. Zvyšok strúhanky môžete dať do krabičky a uchovávať v chladničke, spotrebujte ju však najlepšie do 2 dní.