Suroviny:
- 280 g portobella
- 100 g bielej neuvarenej quinoy
- 1 veľká biela cibuľa
- 3 strúčky cesnaku
- Zväzok petržlenovej vňate
- 2 stredne veľké paradajky
- 50 g zelených olív
- 1 lyžička tymiánu
- 1 lyžička rozmarínu
- vegánska alternatíva syra (na posypanie)
- 3 lyžice strúhanky
- 3 - 4 ks cherry paradajok
- Štipka himalájskej soli
- Mleté čierne korenie
- Olivový olej
Postup:
Šampiňóny umyjeme, opatrne vyberieme vnútro a dáme zatiaľ bokom. Nakrájame si cibuľu, paradajky, olivy a cesnak. Quinou pred varením necháme stáť v studenej vode po dobu cca 10 minút. Potom varíme domäkka (podobne ako ryžu hrnček quinoy = cca 2 hrnčeky vody). Akonáhle sa quinoa uvarí, vo väčšej panvici si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridáme vnútro zo šampiňónov a restujeme pár minút. Potom pridáme nakrájané paradajky, petržlenovú vňať, olivy, cesnak, quinou, bylinky a dochutíme. Zmes varíme 2-3 minúty, kým sa suroviny nespoja. Akonáhle zmes máme hotovú, pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie a uložíme naň šampiňóny. Šampiňóny ešte potrieme zvnútra i vonkajšej strany zmesou oleja, byliniek a cesnaku. Následne už len plníme vopred pripravenou zmesou a posypeme strúhankou a syrom. Nakoniec pridáme navrch nakrájané cherry paradajky a bylinky. Pečieme 5-10 minút na 180 stupňov. Nakoniec pridáme na vrch nakrájané cherry paradajky a čerstvé bylinky. Pečieme cca 5 – 10 minút na 180 stupňov. Podávame s pečenou tekvicou, zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.