Pastiersky koláč
1 hodina
18.02.2023
Postup
- Najskôr si pripravte zeleninovú zmes a to tak, že zmiešame vegan rezančeky vývarom. Nechajte 10 minút odležať. Občas premiešajte.
- Na oleji orestujte cibuľu, cesnak a papriku, kým cibuľa nezmäkne a nezosklovatí. Pridajte huby a pár minút restujte. Pridajte mrkva, koreňovú petržlen, stopkový zeler, tymián, šalvia, oregano, sambal Oelek, soľ a korenie a pokračujte vo varení pri vysokej teplote po dobu niekoľkých minút.
- Pridajte vývar, paradajkový pretlak a namočené vegan rezančeky. Nechajte variť, kým zelenina takmer nezmäkne, to trvá asi 10 minút. Nakoniec pridajte balzamikový ocot, cukor a podľa potreby ešte soľ a korenie.
- Zapekaciu misu vymažte olejom a vysypte prípadne strúhankou. Na dno misky rozotrite zeleninovú omáčku.
- A ideme na kašu. Zemiaky a zeler uvarte vo vode bez soli. Varte domäkka. Koreňovú zeleninu sceďte, ale nezabudnite nechať trochu vody do kaše.
- Zemiaky a zeler rozštúchajte najlepšie štúchadlom na zemiaky. Pridajte mlieko, maslo alebo olej, vodu z varenia, muškátový oriešok, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
- Zemiakovú/zelerovú kašu rozotrite na zeleninovú zmes v pekáčiku. V prípade potreby posypte strúhankou, soľou, čiernym korením a na kocky nakrájaným studeným maslom.
- Pečte v predhriatej rúre na 175 stupňov Celzia s cirkuláciou horúceho vzduchu asi 35 minút. Ak chcete zlatistejšiu kôrku, zapnite rúru na posledných 10 minút na 200 stupňov Celzia.
TIP: Podávajte s nakrájaným mrkvovým šalátom a kúskom chleba. Jedlo je vhodné na zamrazenie.