Suroviny:
- 2 menšie cibule
- 500 g paradajok
- štipka škorice
- 2 klinčeky
- 2 guličky nového korenia
- 1 menší bobkový list
- trocha kokosového cukru
- olivový olej
- soľ a korenie
- 250 ml vývaru (mäsový či zeleninový)
- cestoviny z quinoy
Postup:
Pokrájanú cibuľu nechajte zmäknúť na rozohriatom olivovom oleji, pridajte na kúsky pokrájané paradajky, klinčeky, škoricu, nové korenie a bobkový list. Miešajte zhruba 5 minút a potom všetko zalejte vývarom, alebo kvalitným bujónom rozmiešanom vo vode. Varte zhruba 20 minút, potom vyberte nové korenie, klinčeky aj bobkový list a rozmixujte omáčku, potom prepasírujte cez sitko. Dochuťte trochou kokosového cukru alebo sirupu, soli, čerstvo mletého korenia alebo octu. Kto má rád, môže pridať pokojne aj trochu smotany, klasickej či rastlinnej. Omáčku podávajte s cestovinami z quinoy, ktoré sú behom pár minút uvarené. Omáčku môžete samozrejme doplniť mäsovými guličkami, ktoré stačí s trochou soli a byliniek upiecť v rúre. Alebo nejakou inou rastlinnou bielkovinou.