Tuky
Tuky sú neoddeliteľnou súčasťou správnej životosprávy, okrem iného pre správne využitie vitamínov, ktoré sú rozpustné práve v tukoch. Vo výžive patria medzi hlavné makroživiny. Pri zdravej strave by mal človek prijímať väčšinu tukov z nenasýtených mastných kyselín a denný príjem tukov by mal byť medzi 30-35%.
Práve vďaka tukom môžeme prijímať a využiť vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch, čo sú vitamíny A, vitamín D, E, K. Slúži tiež ako zdroj energie. Tuky tvoria ochrannú časť orgánov napr. obličiek a pôsobia ako tepelný izolant organizmu a sú dôležitou súčasťou štruktúry buniek, chránia srdce a optimalizujú hladinu cholesterolu.
Medzi najdôležitejšie nenasýtené mastné kyseliny patrí omega-3. Čo sa týka rastlinných olejov, tak pre zachovanie nutričných hodnôt rastlinného oleja je dôležité vyberať tie za studena lisované (olivový olej). Nenasýtené mastné kyseliny by mali tvoriť základ tukov v jedálničku, pretože majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a majú preukázateľne vplyv na správnu činnosť mozgu.