Tuky
Najpredávanejšie
Tuky sú neoddeliteľnou súčasťou správnej životosprávy, okrem iného pre správne využitie vitamínov, ktoré sú rozpustné práve v tukoch. Tuky sú jednou z hlavných živín, ktoré sú pre náš život nevyhnutné.
Tuky sú tvorené triglyceridmi. Ich molekuly sú zložené z atómov uhlíkov a vodíka, z ktorých zloženia sa odvodzuje či ide o dobrý alebo zlý tuk. Vo výžive patrí medzi hlavné makroživiny. Pri zdravej strave by mal človek prijímať väčšinu tukov z nenasýtených mastných kyselín a denný príjem tukov by mal byť medzi 30-35%.
Práve vďaka tukom môžeme prijímať a využiť vitamíny, ktoré sú rozpustné v tukoch, čo sú vitamíny A, D, E, K. Slúžia aj ako zdroj energie. Sú zdrojom mastných kyselín. Tuky tvoria ochrannú časť orgánov napr. obličiek a pôsobia ako tepelný izolant organizmu. Tuky sú dôležitou súčasťou štruktúry buniek. Chránia srdce, znižujú zlý cholesterol v krvi.
Medzi najdôležitejšie nenasýtené mastné kyseliny patria omega-3 (repkový olej, ryby) a omega-6 (slnečnicový olej). Čo sa týka rastlinných olejov, tak pre zachovanie nutričných hodnôt rastlinného oleja je dôležité vyberať tie za studena lisované. Nenasýtené mastné kyseliny by mali tvoriť základ tukov v jedálničku, pretože majú pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém a majú preukázateľne vplyv na správnu činnosť mozgu.