Tráviace enzýmy
Najpredávanejšie
Tráviace enzýmy sú látky schopné rozkladať tuky, sacharidy a bielkoviny obsiahnuté v jedle. Tráviace enzýmy pomáhajú s natrávením potravy už v žalúdku, aby sa nestrávená potrava nedostala do čriev, kde by mohla negatívne pôsobiť na črevnú bariéru, ktorá je hradbou cez ktorú by nemal žiaden toxín preniknúť do tela.
Tráviace enzýmy sú komplexné bielkoviny, ktoré pomáhajú rozkladať potravu na menšie molekuly. Sú to v podstate také katalyzátory, ktoré urýchľujú chemické procesy trávenia. Každá zo skupín živín (sacharidy, tuky, bielkoviny) musí byť rozdelená na menšie molekuly. Iba tieto molekuly potom môžu prekročiť črevnú stenu a dostať sa do krvného obehu, pre následné využitie. Bez tráviacich enzýmov by sme neboli schopní vstrebať žiadnu zo živín v našej strave. Inými slovami, tráviace enzýmy nie sú len prospešné, sú pre fungovanie organizmu absolútne nevyhnutné. Prečo? Pretože z komplexných potravín tvoria menšie zlúčeniny, vrátane aminokyselín, mastných kyselín, cholesterolu, jednoduchých cukrov a nukleových kyselín (ktoré pomáhajú vytvárať DNA).
Tráviacich enzýmov je odhadom viac ako 50 000. Najdôležitejšie z nich sú amyláza, lipáza, proteáza, betaín HCl, papaín, bromelaín.
K tejto téme sme pripravili článok, kde sa dočítate, aké sú funkcie čriev, čo je črevná bariéra alebo prečo je podstatné zdravie čriev pre imunitu.