Strukoviny
Strukoviny majú dlhú históriu, vrátane záznamov o ich konzumácii na Strednom východe pred viac ako 11 000 rokmi niektorými z najstarších civilizácií. Dnes sú potravinou používanou v rôznych kuchyniach naprieč celým svetom. Strukoviny sú skvelým zdrojom niekoľkých dôležitých živín, vrátane širokej škály vitamínov, minerálov ale predovšetkým rastlinných bielkovín a vlákniny.
Veľkú súčasť stravovania našich predkov, tvorili z veľkej časti strukoviny, čo s dnešnou dobou takmer nemôžeme porovnávať. Strukoviny by sa mali v našom jedálničku objaviť trikrát týždenne. A ruku na srdce, realita tomu často nezodpovedá. Historicky sa strukoviny objavovali v jedálničku našich predkov predovšetkým vďaka nedostatku mäsa a vďaka ich sýtiacim vlastnostiam. Keďže dnes je dostupnosť mäsa v západnom svete takmer neobmedzená, mäso jednoznačne prevažuje a strukoviny mnohí vypustili z jedálnička úplne.
Jednu z mnohých výhod strukovín je hlavne to, že sa jedná o potravinu, ktorá je doposiaľ čistá, bez úprav a zásahov v poľnohospodárstve. Strukoviny majú nezanedbateľné množstvo vlákniny (cca 15g), vďaka ktorej sú schopné nás na dlhú dobu nasýtiť. Preto sú súčasťou nielen racionálneho stravovania, ale sú taktiež odporúčané v redukčnom režime. A keďže je západné stravovanie chudobné na vlákninu (dokonca sa uvádza, že nemáme ani polovicu odporúčaného denného príjmu), strukoviny môžu byť vhodnou potravinou, ako tento deficit zmeniť. Okrem toho sa jedná o potravinu vhodnú pre diabetikov, pretože strukoviny majú nízky glykemický index (GI < 50). Škroby, ktoré strukoviny obsahujú sa vďaka vyššiemu obsahu vlákniny vstrebávajú pomaly a nedochádza k prudkému vzostupu glykémie.