Suroviny:
- 300 g špaldovej múky
- 100 g xylitolu
- 60 g hrozienok
- celé mandle
- 250 ml mlieka
- muškátový oriešok mletý
- 50 g vlašských orechov
- 120 g masla
- 3 ks žĺtkov
- 40 g droždie BIO
- citrónová kôra z jedného citrónu
- soľ
Postup:
Najprv si založíme kvások a to tak, že do 3 lyžíc mlieka rozmiešame 1 lyžicu xylitolu, 1 lyžicu múky a rozdrobíme droždie a na teplom mieste necháme vzísť. Potom zmiešame zvyšok múky s cukrom, žĺtkami, so soľou, muškátovým orieškom a citrónovou kôrou, kváskom a rozpusteným maslom. Vypracujeme cesto, ktoré potom necháme aspoň 2 hodiny kysnúť. Do vykysnutého cesta zapracujeme opláchnuté hrozienka a hrubo nasekané orechy. Potom rozdelíme cesto na 9 kusov, tie vyvaľkáme do prameňov a popletieme vianočku. Vianočku potom necháme ešte pol hodinky kysnúť na plechu. Potom ju potrieme rozšľahanými bielkami a posypeme mandľami. Odporúčam prvých 10 minút piecť na 200 °C, potom znížiť teplotu na 150 °C a pečieme ďalších 30–35 minút.