Suroviny:
Cesto:
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 70 g zmäknutého masla
- 50 g xylitolu
- 1 vajíčko
- 1 lyžica kypriaceho prášku
- štipka soli
Maková vrstva:
- 200 g mletého maku
- 200 ml vracieho mlieka
- 2 lyžice xylitolu
- 4 lyžice obľúbeného džemu (slivkový, jahodový, čerešňový..)
- 500 g čerstvých sliviek
Drobenka:
- 50 g hladkej špaldovej múky
- 40 g zmäknutého masla
- 20 g jemných ovsených vločiek
- 20 g mandľových lupienkov
- 20 g xylitolu
Postup:
Cesto si pripravíme zmiešaním všetkých surovín a dáme ho aspoň na 15 minút do chladničky. Zatiaľ si uvaríme mletý mak s horúcim mliekom, pridáme xylitol a džem. Cesto si rozvaľkáme na tenký plát a dáme ho do menšieho plechu. Cesto poprepichujeme vidličkou. Na cesto dáme pripravenú makovú plnku a poukladáme ho nakrájanými slivkami. Nakoniec zasypeme posýpkou. Koláč pečieme pri teplote 180 stupňov cca 50 minút. Odporúčame piecť večer a nechať do rána pod alobalom.