Suroviny:
- 2 väčšie cibule
- 5 stredných veľkých mrkiev (očistené a nastrúhané)
- 1 väčší zeler (očistený a nastrúhaný)
- 2 petržleny (očistené a nastrúhané)
- 100 ml rastlinnej smotany alebo rastlinného mlieka
- 1 lyžica vegánskeho masla
- 500 ml zeleninového vývaru
- Olej
- 2 lyžičky kurkumy
- Čierne korenie celé
- Čierne korenie mleté
- Štipka červenej mletej papriky
- Štipka himalájskej soli
- Bobkový list (2 ks)
- Kokosový cukor
- Citrónová šťava (podľa chuti)
K servírovaniu
- 1 balení vegan údeného
- Knedľa
- Brusnice
- Rastlinná šľahačka
Postup:
Najskôr si nadrobno nakrájame cibuľu. Do väčšieho hrnca dáme rozohriať olej, pridáme cibuľu a restujeme na miernom ohni cca 5 minút. Zatiaľ si očistíme a nastrúhame zeler, mrkvu a petržlen. Všetko pridáme k orestovanej cibuli. Zmes restujeme niekoľko minút, kým sa mierne nezredukuje. Následne pridáme kokosový cukor, mleté a celé čierne korenie, mletú papriku, bobkový list a kurkumu. Všetko zalejeme zeleninovým vývarom a varíme do mäkka. Po dovarení zmes rozmixujeme, pridáme lyžicu vegánskeho masla, smotanu alebo mlieko, ochutíme citrónovou šťavou, prípadne dosolíme. Podávame s opečeným vegan údeným a knedľou a môžeme dozdobiť brusnicami a šľahačkou.