Suroviny:
- 500 g - 550 g hladká špaldová múka (podľa tekutosti tvarohu)
- 250 g tvaroh vo vaničke (ideálne tučný)
- 50 ml vlažné mlieko
- 100 g zmäknuté maslo
- 2 stredné vajcia + 1 na potrenie
- 100 g xylitol
- 7 g sušené droždie - 1 balenie
- 1/2 lyžičky vanilky
- 1 lyžica rumu
- nastrúhaná kôra z 1 citrónu
- 50 g mandle do cesta + 50g na posyp (plátky, sekané)
- 100 g sušené ovocie (hrozienka, marhule, brusnice..)
Postup:
V mise najprv zmiešame všetky suroviny, okrem mandlí a sušeného ovocia a vypracujeme hladké nelepivé cesto – začneme s 500 g múky – pokiaľ by lepilo, prisypte ešte 50 g múky (každý tvaroh je inak tekutý). Nakoniec do cesta zapracujeme sušené ovocie a 50 g mandlí. Cesto preložíme do misy, zakryjeme utierkou, poprášime múkou a dáme kysnúť – 1h na teplom mieste. Vykysnuté cesto preložíme na dosku, vypracujeme bochník a necháme na plechu ešte 15 minút dokysnúť pod utierkou. Medzitým si rozpálime rúru na 160 °C. Mazanec potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme zvyškom mandlí a môžeme narezať do kríža. Pečieme v predhriatej rúre na cca 50 minút kým sa nelepí na špajdľu - mazanec som cca po 30 minútach, keď zozlatol, prekryla alobalom, aby sa nespálil a dopiekol. Po upečení môžeme pocukrovať práškovým cukrom.