Suroviny:
- 250 g mandľovej múky
- 50 g arašidového masla v prášku
- 120 g kokosového cukru
- 130 g bieleho jogurtu/kefíru
- 150 ml mlieka
- 3 vajcia
- 50 g rozpusteného ghí/kokos. oleja
- 30 g kakaa
- 1 kypriaci prášok
- vanilka
- štipka himalájskej soli
Poleva:
- 200 g kyslej smotany/cream cheese
- 100 g čokolády (dala som kombináciu horkej* a nugátovej)
Postup:
Chlebíčkovú formu vystelieme papierom na pečenie a rúru rozpálime na 170°. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu, žĺtky so sladidlom do svetlej peny. K žĺtkovej zmesi vmiešame jogurt, mlieko a vychladnuté rozpustené maslo. Potom pridáme mandľovú múku, kypr. prášok, vanilku, citr. kôru a nakoniec jemne vmiešame bielky. Polovicu cesta odlejeme do druhej misky, pridáme k nej kakao + 2 lyžice mlieka a dobre premiešame. Cesta vrstvíme lyžicou striedavo na seba, aby sme vytvorili mramorovanie – začneme 2 lyžice svetlého cesta, na to 2 lyžice tmavého atď. Nakoniec sklepneme, aby sa cesto dobre rozlialo do strán. Pečieme 45-50 minút - vyskúšame špajdľou či už cesto nelepí. Kým sa cesto upečie, pripravíme si krém z rozpustenej čokolády a kyslej smotany, ktorý necháme min. hodinku stuhnúť v chladničke. Vychladnutý chlebíček potrieme krémom a dáme aspoň na 2h uležať do chladničky.