Probiotiká
Najpredávanejšie
Zdravý črevný mikrobióm je pre detský imunitný systém rovnako dôležitý ako u dospelých, pretože 70-80% imunitných buniek sa nachádza v črevách. Príjem probiotík je preto veľmi dôležitý.
Mikrobióm detí
Naše črevá sú osídlené miliardami baktérií a mikroorganizmov, ktoré majú pre naše zdravie nenahraditeľný význam. Tieto mikroorganizmy sú v našom tele od chvíle, keď sa narodíme. Novorodenec je prvým baktériám vystavený pri prechode pôrodnými cestami matky. Prvotné osídenie baktériami spustí reťazec udalostí vo vnútri gastrointestinálneho traktu dieťaťa a ten začne produkovať zdraviu prospešné baktérie. Tieto baktérie neúnavne bojujú proti baktériám, ktoré nám škodia. Medzi „dobrými“ a „zlými“ baktériami musí byť rovnováha. Pokiaľ dôjde k nerovnováhe (dysbióze), býva to často vykúpené znížením imunitných funkcií, poruchami trávenia, nedostatočnou absorpciou živín, autoimunitnými ochoreniami, chronickou únavou alebo poklesom energie.
Po narodení sa črevo dojčaťa osídli črevnými baktériami počas vaginálneho pôrodu a prostredníctvom materského mlieka matky. Pokiaľ sa dieťa narodí cisárskym rezom, musí užívať antibiotiká alebo dostáva dojčenskú výživu, črevo dieťaťa často nie je osídlené rovnakým množstvom dobrých baktérií a má nedostatok diverzity baktérií. To môže viesť k problémom so zažívaním v detstve, rovnako ako k problémom, ako sú alergie, ekzémy a oslabený imunitný systém.
Vhodné potraviny a výber probiotík
Deti by nemali kombinovať iba rôzne doplnky stravy, ale predovšetkým skúšať nové jedlá s obsahom probiotík, ako sú fermentované potraviny – jogurt, kefír, kvasená zelenina a pod. Tieto potraviny väčšinou pre deti nebývajú príliš príťažlivé, ale ak pôjdete príkladom, môžete mať oveľa väčší úspech a zároveň urobíte niečo pre zdravie vlastného mikrobiómu.
Čo sa týka výberu konkrétnych probiotík, tak dajte prednosť probiotikám obsahujúce kmene Lactobacilli a Bifidobacteria, pretože tie sa vo výskumných štúdiách ukázali ako najdôležitejšie pre podporu zdraviu prospešných baktérií v čreve.