Prírodné sladidlá a sirupy
Pokiaľ ste sa rozhodli zatočiť s konzumáciou rafinovaného cukru raz a navždy, tu ste na správnom mieste. V tejto kategórii sme sa zamerali iba na prírodné zdroje sladidiel. Tie majú mnoho výhod. V prvom rade nezvyšujú glykemický index (niekoľko z prírodných sladidiel sú tak vhodné aj pre diabetikov), ďalej majú menšiu energetickú hodnotu a čo sa týka sladivosti, tak klasickému cukru sa vyrovnajú takmer bez rozdielu.
Vyberať môžete ako zo sypkých prírodných sladidiel ako je kokosový cukor (obľúbený pre svoju karamelovú chuť a farbu) xylitol alebo erytritol, tak aj z veľkého množstva sirupov, ktoré môžete použiť ako do pečenia, tak si nimi dochutiť raňajkové kaše a cereálie. Sirupy zažívajú boom, pretože ich využitie je mnohokrát lepšie ako pri klasickom cukre. Sú vhodné na sladenie ako teplých, tak studených nápojov, ale svoje miesto v kuchyni si tiež našli pri pečení alebo na prípravu palaciniek. Vzhľadom na to, že pre mnoho ľudí je obmedzenie rafinovaného cukru, nad ich rámec, je potrebné voliť také sladidlá, ktoré Vám budú chutiť. Dôležité je to najmä kvôli tomu, aby prechod nebol nijako drastický a pre každého ľahko udržateľný.