Oolong - Polofermentované čaje
Oolong okrem toho, že je vynikajúci spoločník pre chvíle oddychu, má tento polofermentovaný čaj unikátne účinky na ľudský organizmus. Pomáha znižovať krvný tlak, vďaka antioxidantom chráni srdce a obsahuje väčšie množstvo zinku.
Čaj Oolong je tradičný čínsky čaj a jeho slávny druh pochádza z provincie Fuijan v Číne a získava sa z listov, púčikov a konárov rastliny Camellia Sinensis. Ide o rovnakú rastlinu, ktorá sa používa na výrobu zeleného čaju, ale rozdiel je v spôsobe spracovania čaju. Čaj oolong možno konzumovať v Číne, na Taiwane, v Japonsku a Indii.
Čaj oolong sa vyrába z rovnakej rastliny, z ktorej sa vyrába zelený a čierny čaj. Listy oolongu sa však spracovávajú pomocou tímového procesu zvaného oxidácia, pri ktorom sú čajové lístky vystavené vzduchu. To spôsobí, že listy po určitú dobu fermentujú a oxidujú, na základe čoho listy získavajú chuť, farbu atď. Čaje oolong sú často formované do pevne zvinutých guličiek, ktoré sa postupne rozvinú, ako sa čaj máča, takže sú vhodné pre viac nálevov.
- Vitamíny – vitamín A, vitamín B, vitamín C, vitamín E a vitamín K
- Minerály – vápnik, mangán, meď, karotén, selén a draslík
- Antioxidanty – polyfenolické zlúčeniny ako katechíny, theaflavín, kyselina gallová, kyselina chlorogenová, EGCg atď.
- Kofeín
- Aminokyselina – theanín
Rovnako ako čierne alebo zelené čaje si čaj oolong môžete vychutnať horúci alebo ľadový; teplota neovplyvní všetky úžasné zdravotné prínosy. Pri príprave čaju ho nechajte lúhovať celých päť minút, aby ste dosiahli maximálnu účinnosť.