Octy
Ocot je v pomocníkom v kuchyni pri dochucovaní pokrmov. Dokáže z obyčajného jedla urobiť lahôdku. Ponúkame niekoľko druhov octov, záleží z čoho je vyrobený. Každý je iný - ako chuťou, arómou, tak koncentráciou a tiež spôsobom použitia v kuchyni.
Ocot vzniká kvasením tekutín a potravín obsahujúci etylalkohol, ktorý sa premení na kyselinu octovú. Základom jeho chutí aj názvu je pôvodná surovina, z ktorej vzniká.
Druhy octov
Ovocný ocot - vzniká z ovocia, ktoré sa dá kvasiť. Najznámejší je jablkový. Má sladkastú a kyslastú chuť po ovocí. Na spodku pohára môžu mať kal, čo je prirodzený jav. Najčastejšie sa používa na podporu detoxikácie.
Kokosový ocot - najnovší ocot. Je získavaný z miazgy kvetov kokosových paliem, ktorý je následne 8-12 mesiacov fermentovaný. Ocot je zdrojom vitamínu C, B a tiež na mnoho minerálov ako je draslík, železo, meď alebo zinok. Používa sa do omáčok, marinád, šalátov či polievok.