Suroviny:
- 30 ml espressa z kvalitnej kávy
- 150 ml mlieka (najlepšie rastlinné napr. vanilkové ovsené mlieko)
- šľahačka či našľahané mlieko
Sirup:
- 3/4 hrnčeku xylitolu
- 1 hrnček vody
- 2 lyžičky mletého zázvoru
- 1 lyžička škorice
- 1 lyžička korenie do perníku
Postup:
Najprv si urobíme sirup a to tak, že všetky ingrediencie dáme do kastrólika a privedieme do varu. Potom varíme na miernom plameni za občasného miešania zhruba 15-20 minút. Keď máme povarené dáme na dno pohára zhruba 2 lyžice sirupu, pridáme našľahané mlieko a opatrne nalejeme espresso, ozdobíme šľahačkou a prelejeme sirupom. Kávu môžeme tiež urobiť v kávovare ako latté s tým, že dáme na dve dve lyžice sirupu a potom káva a dozdobíme škoricou. Ak máme už napečené môžeme dať do šľahačky perníček :-)