Med a včelie produkty
Najpredávanejšie
Dnes si pravdepodobne všetci uvedomujeme dôležitosť včiel na ľudskú existenciu. Je to aj jeden z dôvodov, prečo by sme si včiel mali vážiť. Avšak nie je to jediný dôvod. Včely pre človeka už od pradávna majú svoje významné miesto predovšetkým v ľudovej medicíne. Vďaka tomu, že si človek včely premiestnil bližšie k domovu a naučil sa včeláriť, môžeme teraz využívať oveľa viac ako iba med.
Včely nerovná sa iba med
Príroda sama je neuveriteľne veľkou ošatkou zdravia. Na to sme bohužiaľ postupným vývojom najrôznejších liekov zabudli. Pravdepodobne najviac máme včely spojené s produkciou medu. V skutočnosti je med viac než je kvalitné sladidlo, pretože okrem príjemnej chuti obsahuje nielen vitamíny, ale aj minerály, z ktorých môžeme menovať napríklad horčík a draslík. Okrem toho obsahuje dôležité flavonoidy, ktoré majú význam pre náš imunitný systém. Okrem toho med obsahuje enzýmy a podieľa sa vyváženom mikrobióme. Medy môžeme mať buď bylinné, ktoré pochádzajú z najrôznejších rastlín, alebo potom lesné tzv. medovicové. Tie sa nelíšia iba miestom zberu, ale včely ho trochu odlišne spracovávajú. Medovicový med vzniká z nektárov takzvanej medovice (stromy). Po uložení nektáru do plástov dôjde vplyvom tepla k odpareniu prebytočnej vody a vzniká med.
Ako vybrať správny med?
Častou témou pri výbere kvalitného medu je jeho kryštalizácia. V tomto je poučka jednoduchá. Pokiaľ med po čase kryštalizuje, je to známka toho, že sa jedná o kvalitný produkt. Nejedná sa teda o jeho vadu. Určite tiež záleží na tom, odkiaľ med pochádza. Naše Brainmarket medy, rovnako ako ostatné produkty, pochádzajú z CHKO Biele Karpaty, ktoré patria medzi jedno z najčistejších miest v krajine.
Včelia materská kašička
Obmedziť včely iba na med by bola nesmierna škoda. Medzi ďalšie fascinujúce produkty, ktoré môžeme od včiel s pokorou prijímať patrí včelia materská kašička. Materská kašička je smotanovo žltá, má typickú vôňu a štipľavú chuť. Jedná sa o výlučok hltanových žliaz mladých včiel, ktorým je kŕmený materský plod (včelia kráľovná) po celú dobu svojho vývoja a kráľovná po dobu kedy kladie vajíčka. Ide teda o najvýživnejší včelí produkt, ktorý môžeme v podobe kôry posilniť imunitný systém.
Propolis
Ďalším včelím produktom je propolis. Ide o tmavo hnedú tekutinu, ktorá obsahuje zmes bioaktívnych látok. Vzniká zo živíc púčikov drevín a kvetov a výlučky hlavových žliaz včiel. V úli včely využívajú propolis ako izoláciu a používajú ho ako obranu proti škodcom. Z týchto dôvodov sa človek naučil využívať propolis ako efektívnu podporu hojenia hnisavých rán. Med obsahuje vodu, vitamíny, minerály a potrebné enzýmy, ktoré telu dodajú energiu.
Peľ Perga
Peľu Perga sa hovorí plástový peľ, pretože vzniká z kvetového peľu, ktorý včely mení pomocou enzýmov. Ide o pomerne zložitý proces fermentácie, ktorý pre človeka znamená vysokú biologickú dostupnosť ako klasický včelí peľ. Zaujímavosťou je to, že ako jedna z mála prírodných zložiek obsahuje vitamín B12 (cyanocobalamín). Týmto je včelí peľ perfektnou potravinou pre vegetariánov. Perga je o viac ako 50% účinnejšia ako kvetový peľ a vo väčšine prípadov nevyvoláva alergické reakcie.
Jedno majú včelie produkty spoločného a tým je pozitívny vplyv na ľudský organizmus. Všetky majú antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, podieľajú sa na silnejšom imunitnom systéme, podporujú zdravý a vyvážený črevný mikrobióm a svojimi nutričnými hodnotami sa naozaj jedná o tie pravé poklady, ktoré príroda ponúka.