Lyofilizované ovocie
Najpredávanejšie
Lyofilizované ovocie je upravované v rámci špeciálneho procesu šetrného vymrazovania. Oproti klasicky sušenému ovociu si zachováva až 90% pôvodných vlastností, ako je napríklad tvar, chuť, farba a vysoký obsah vitamínov, minerálov a vlákniny. Mrazom sušené ovocie môžete konzumovať samotné, alebo ho pridávať do smoothie, müsli, jogurtu, kaše, do čaju aj pri pečení.
Lyofilizácia alebo aj mrazom sušené ovocie, je pomerne nový technologický postup, pri ktorom sa ovocie zmrazí ešte pred znížením okolitého tlaku. Ovocie prechádzajú tzv. sublimáciou, pri ktorej sa mrazená voda odparuje priamo do vodnej pary, čím sa z ovocia odstráni 99% vody. Ovocie je umiestnené vo vnútri vákuovej komory, kde je teplota pod bodom mrazu. Teplota sa pomaly zvyšuje a pevné molekuly vody vstupujú do plynného stavu bez toho, aby sa z nich kedy stala kvapalina. Pritom je zachovaná štruktúra ovocia i jeho nutričná hodnota.
Dnes tento postup zažíva úplný boom, pretože je to príležitosť, ako si aj v zimných mesiacoch vychutnať napríklad jahody, maliny alebo černice a pritom ovociu nechýba jeho špecifická chuť. Jedným z bežných mylných názorov je, že lyofilizované má viac cukru ako čerstvé ovocie. Je to mýtus. Skutočný rozdiel je v koncentrácii cukrov, nie v jeho množstve.
Prečo voliť mrazom sušené ovocie?
- Ovocie si zachováva svoju prirodzenú chuť.
- Sú zachované tiež všetky vitamíny a minerálne látky.
- Dlhá trvanlivosť.
- Ideálne na cesty, pretože váži iba pár gramov.