BrainMax Kombucha starter, BIO, 100 ml *CZ-BIO-001 certifikát / probiotická kultúra na prípravu kombuchy

Kód: 46568
€13,40
Skladom (>5 ks)

Pokiaľ ste si obľúbili kombuchu, môžete si ju teraz pripraviť aj sami doma. Kombucha starter je tekutina, vďaka ktorej si vytvoríte scooby – počiatočnú živú kultúru a následne si môžete pripravovať kombuchu pravidelne. Prvý nálev (scooby) sa robí z 900 ml a 150 ml sa dáva na ďalší nálev. Takže v prvej várke vytvoríte 750 ml kombuchy. Pokiaľ sa o scooby dobre staráte, žije ďalej a môžete ju opakovane používať.

Detailné informácie

Odborné poradenstvo
Odborné poradenstvo
Sme skúsení. Radi poradíme!
Testujeme, čo predávame
Testujeme, čo predávame
Overujeme vysokú kvalitu produktov.
Rýchla expedícia
Rýchla expedícia
Produkty máme skutočne na sklade.
Doprava zadarmo
Doprava zadarmo
Pri nákupe nad 60 eur.

Podrobný popis

Zdravá kombucha u vás doma

Kombucha je fermentovaný nápoj a hoci základná surovina pripomína špongiu, nejde o špongiu v pravom slova zmysle. Presnejšie povedané ide o špeciálne vyšľachtenú mikrobiálnu kultúru, ktorá je zodpovedná za celý fermentačný proces.

kombucha osvezujici
trávenie

Kombucha a trávenie

Naše črevá sú osídlené miliardami baktérií a mikroorganizmov, ktoré majú pre naše zdravie nepostrádateľný význam. Predstavte si mikrobióm ako rôznorodú komunitu organizmov, keď na jednej strane stoja baktérie, ktoré nám škodia a na strane druhej baktérie, ktoré nám pomáhajú. Na dosiahnutie rovnováhy medzi týmito baktériami nám môžu pomôcť niektoré potraviny. Fermentované potraviny, ako sú jogurty, kimchi alebo práve kombucha obsahujú živé mikroorganizmy. Keďže je kombucha produktom fermentácie, vzniká rad probiotických kmeňov, ktoré sú dôležité pre vyvážený črevný mikróbiom. Kombucha je vďaka procesu fermentácie bohatá na probiotické kmene predovšetkým z radu saccharomyces.

Čo je fermentácia?

Fermentácia je proces, kedy dochádza ku kvaseniu pomocou probiotických kmeňov a trošky cukru. Počas procesu živej kultúry konzumujú cukor a vytvárajú organické kyseliny, plyny a alkohol. Tradične sa fermentácia používa nielen u mliečnych produktov, ale aj zeleniny (kvasená kapusta, kimchi) a iných potravín. Fermentáciou sa tvoria probiotické kmene, ktoré sú pre človek nenahraditeľné a prospievajú nielen nášmu črevnému mikrobiómu, ale vďaka tomu aj posilňujú imunitný systém.

Výhody BrainMax Kombucha starter:

  • BIO kombucha SCOBY na prípravu počiatočnej kombuchy.
  • Pri správnej starostlivosti môžete neskôr pripraviť aj väčšie množstvo kombuchy.
  • Kultúru môžete opakovane používať.
  • Vytvoríte kombuchu, ktorá bude mať chuť presne podľa vašich predstáv.
  • Môžete pridať nielen množstvo cukru podľa seba, ale taktiež môžete kombuchu obohatiť.
kombucha
Kombucha postup

Ako pripraviť kombuchu?

  1. Uvarte čaj a oslaďte ho.
  2. Zmiešajte vodu, vychladnutý čaj a vlejte štartér.
  3. Prikryte látkou.
  4. Nechajte fermentovať 7-14 dní pri izbovej teplote.
  5. Zlejte nápoj do fľaše a uchovajte scobu.
  6. Vychutnajte si osviežujúce kombuchu!

Aký cukor môžem použiť?

  • Trstinový cukor: Ak chcete experimentovať, skúste hnedý alebo surový cukor. Tie obsahujú viac melasy, čo vašej kombuchu dodá tmavšiu farbu a bohatšiu chuť.
  • Biely cukor: najlepšie si dokáže poradiť klasický biely cukor, preto je bežne vo výrobe kombuchy preferovaný.
  • Med: Pre niečo úplne iné môžete vyskúšať kombuchu, ktorá sa fermentuje s medom a zeleným čajom. Táto varianta má jemnejšiu chuť a svetlú farbu.

Aká teplota by pri výrobe kombuchy mala byť?

 

Pre ideálnu výrobu kombuchy je najlepšie udržiavať teplotu medzi 21 a 25 °C. Pokiaľ je chladnejšie, fermentácia bude pomalšia. Naopak vyššia teplota znamená rýchlejšiu fermentáciu a viac kvasiniek. Kvasinky môžete spoznať podľa hnedých nití na SCOBY alebo v kombuche. Len si dajte pozor, nech ich nie je veľa, pretože to môže zmeniť chuť nápoja.

Môžem použiť aj iné sladidlá ako je napríklad stévia?

 

Nie. Cukor je potrebný na výrobu kombuchy, pretože mikroorganizmy ho používajú na fermentáciu. Vďaka tomu vzniká nápoj plný probiotík. Ale nebojte sa, tento cukor je pre mikroorganizmy, nie pre vás. Ak chcete kombuchu osladiť pred pitím, môžete pridať trochu sladidla alebo stéviu.

Aký čaj na výrobu kombuchy mám použiť?

 

Kombucha sa obvykle vyrába z čierneho alebo zeleného čaju, niekedy aj z kombinácie oboch. Je možné použiť aj iné druhy čaju a niektorí ľudia s nimi majú dobré skúsenosti. Ale pre najlepšiu chuť a zdravotné prínosy kombuchy je dlhodobo najlepšie používať iba čierny alebo zelený čaj. Tieto čaje tiež pomáhajú udržať kultúru zdravú.

Čo ak si chcem od výroby kombuchy oddýchnuť?

 

Keď potrebujete prestávku od výroby kombuchy, môžete SCOBY s trochou kombuchy (asi 200-300 ml) ľahko uložiť. Vyberte SCOBY čistými rukami a dajte ju s trochou kombuchy do čistej sklenenej dózy s viečkom. Nezatvárajte viečko úplne, aby bol prístup vzduchu a nedošlo k výbuchu. Skladujte v chladničke, kým nebudete chcieť SCOBY zase použiť.

BIO certifikácia CZ-BIO-001

Náš kombucha štartér má BIO certifikát - Produkcia ekologického poľnohospodárstva EÚ / mimo EÚ.

Nákupom podporíte aj slovenské lesy #stromzaobjednávku!  

Zloženie: voda*, čierny čaj*, cukor*, probiotické kultúry*. *z ekologického poľnohospodárstva. Minimálna trvanlivosť (číslo šarže) na spodnej strane.

Upozornenie: Uchovávajte v suchu, chlade a nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu. Neotvorený produkt uchovávajte na suchom a chladnom mieste. Po otvorení musí byť štartér ihneď použitý. Fermentované produkty môžu obsahovať stopy alkoholu a histamínu. V prípade tehotenstva, dojčenia, alebo podávania kefíru deťom sa poraďte s lekárom. Pokiaľ s kombuchou začínate, odporúčame začať s menším množstvom (100 ml) a postupne pridať.

Pôvod: Bulharsko

Distribútor: Votamax s.r.o., Hladnovská 83/93, Ostrava

Hmotnosť: 100 ml.

Dodatočné parametre

Kategória: BrainMax®
Forma: Tekutina
Pre jedincov riešiacich: Zdravie čriev a trávenie
Typ: Zmes
Veľkosť balenia: 100 ml

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: