Whole foods a systém NOVA: Ako jesť lepšie a múdrejšie

Čerstvé ovocie priamo zo stromu, vôňa domáceho chleba, zelenina z vlastnej záhradky. Tieto obrazy v nás evokujú niečo dôverne známe a prirodzené – návrat k podstate, ktorú sme postupne začali opúšťať. V dnešnom svete plnom rýchlych občerstvení, polotovarov a presladených nápojov stále viac ľudí hľadá spôsob, ako jesť lepšie a zdravšie. Riešením môže byť koncept whole foods, teda stravy založenej na prirodzených, minimálne spracovaných potravinách. Ale ako spoznáme, čo je pre nás skutočne prospešné? Na pomoc prichádza medzinárodný klasifikačný systém NOVA, ktorý prehľadne rozdeľuje potraviny podľa stupňa ich spracovania. Čo teda whole foods znamenajú, aký je ich význam a prečo by sme mali venovať pozornosť tomu, čo každý deň kladieme na svoj tanier?

Čo sú whole foods a prečo sú pre nás dôležité?

Whole foods, voľne preložené ako „celistvé potraviny“, zahŕňajú suroviny, ktoré si uchovali väčšinu svojich pôvodných vlastností a nie sú priemyselne spracované. Tieto potraviny neobsahujú pridané látky ako konzervanty, farbivá či umelé sladidlá. Medzi typické príklady patrí čerstvé ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy alebo semená.

Strava založená na týchto potravinách sa opiera o jednoduchý princíp – zachovanie prirodzenej výživovej hodnoty. Preferujú sa potraviny, ktoré prešli len základnými úpravami, ako je umývanie alebo sušenie. Naopak výrobky podliehajúce komplexným technologickým procesom, ako sú instantné pokrmy alebo hotové zmesi, túto definíciu nespĺňajú.

A aký vplyv majú whole foods na zdravie?

Táto strava sa spája s lepšou kondíciou, pevnejším zdravím a prevenciou chronických ochorení. Konzumácia celistvých potravín podporuje stabilnú hladinu energie, zdravú hmotnosť a celkové duševné i fyzické blaho. Kľúčom však nie je len samotný výber potravín, ale aj pochopenie toho, ako úroveň ich spracovania ovplyvňuje kvalitu nášho stravovania – a práve tu prichádza na scénu systém NOVA.

(Slovenčina) (7)_1

Systém NOVA: Ako rozlíšiť potraviny podľa stupňa spracovania

Pojem whole foods je úzko prepojený s jedným dôležitým nástrojom – systémom NOVA. Tento klasifikačný systém bol vyvinutý brazílskymi vedcami a delí potraviny do štyroch skupín podľa toho, ako veľmi boli priemyselne spracované. Cieľom systému je pomôcť spotrebiteľom lepšie sa orientovať v zložení a kvalite potravín, a tým aj lepšie voliť zdravšie možnosti.

I. Skupina: Nespracované a minimálne spracované potraviny

Do tejto skupiny patria potraviny, ktoré si zachovali svoju pôvodnú podobu. Sú to napríklad čerstvé ovocie, zelenina, mäso, vajcia, celozrnné obilniny, strukoviny alebo orechy. Tieto potraviny prešli len minimálnymi úpravami, ktoré nemajú vplyv na ich výživovú hodnotu – napríklad čistenie, mletie, sušenie alebo mrazenie. Ak sa zameriavate na zdravý životný štýl, práve tieto potraviny by mali tvoriť väčšinu vášho jedálnička.

(Slovenčina) Španělské extra panenské olivové oleje

II. Skupina: Spracované ingrediencie používané pri varení

Druhá kategória zahŕňa potraviny, ktoré slúžia ako základné prísady pri príprave jedál. Patrí sem prírodné oleje, maslo, soľ, cukor alebo múka. Tieto produkty boli síce priemyselne upravené, ale stále sa jedná o relatívne jednoduché suroviny s jasným pôvodom. V rozumnom množstve môžu byť súčasťou zdravej stravy.

III. Skupina: Bežne spracované potraviny

Sem patria potraviny, ktoré boli upravené tak, aby mali dlhšiu trvanlivosť alebo lepšie chuťové vlastnosti. Príkladom sú konzervované strukoviny, pasterizované mlieko, syry, pečivo alebo jogurty. Tieto produkty často obsahujú pridané zložky, ako sú soľ, cukor či konzervačné látky, ale stále si zachovávajú časť svojej výživovej hodnoty. Ich konzumácia nie je vyslovene nevhodná, ale je dôležité sledovať ich zloženie a množstvo pridaných látok.

IV. Skupina: Vysoko priemyselne spracované potraviny

Najviac riziková skupina zahŕňa potraviny, ktoré boli podrobené rozsiahlemu priemyselnému spracovaniu a obsahujú veľa umelých prísad. Patria sem rôzne instantné zmesi, sladkosti, limonády, polotovary alebo mrazené pizze. Tieto produkty sú často bohaté na rafinovaný cukor, soľ, tuky a umelé látky, pričom majú nízku výživovú hodnotu. Práve potraviny z tejto kategórie sa spájajú s nárastom civilizačných chorôb, ako je obezita, cukrovka či kardiovaskulárne ochorenia. Ich obmedzenie je kľúčové pre udržanie zdravia.

Ako využiť systém NOVA v bežnom živote?

Systém NOVA nie je iba teoretický nástroj. Je to praktická pomôcka, vďaka ktorej môžeme ľahšie pochopiť, čo vlastne jeme. Ak sa naučíme rozlišovať medzi jednotlivými skupinami, získame lepšiu kontrolu nad svojím stravovaním. Vyhýbanie sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám a preferencia whole foods nám umožní zlepšiť nielen svoje zdravie, ale aj udržateľnosť stravovania.

(Slovenčina) Lušteniny

Záver: Kvalitná strava, kvalitný život

Každé jedlo, ktoré si vložíme do úst, je určitým rozhodnutím. Rozhodujeme sa nielen o svojom zdraví, ale aj o tom, aký dopad budeme mať na životné prostredie a potravinový reťazec. Návrat k whole foods a využitie systému NOVA môže byť jedným z krokov k zlepšeniu nášho vzťahu k jedlu i k sebe samým. Je to cesta k väčšej autenticite, udržateľnosti a spokojnosti v živote. A na túto cestu sa môže vydať každý z nás – už dnes.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: