Od malička počúvame od našich rodičov i starých rodičov vety typu „musíš jesť vitamíny, aby si bol/a zdravý/á“, „jedz zeleninu a ovocie, obsahujú zdravé vitamíny“ a tak ďalej.
Áno, je to tak. Je potrebné prijímať zo stravy rôzne vitamíny, aby sme podporovali fungovanie nášho tela a boli zdraví. Každý vitamín má v našom tele svoju jedinečnú funkciu a každý z nich je potrebný. Nedá sa povedať, ktorý vitamín je najdôležitejší, ale pretože sa často hovorí práve o tých vitamínoch (vitamíny rozpustné vo vode), ktoré nájdeme v zelenine a ovocí, vnímam o to väčšiu dôležitosť spomenúť si ostatné vitamíny – tie rozpustné v tukoch, kam sa radia práve aj vitamín K. Tomu sa budeme venovať v tomto článku.
Vitamíny rozpustné v tukoch nájdeme všeobecne v živočíšnych zdrojoch ako sú vajcia, mäso, ryby, vnútornosti a mliečne produkty. Čím vyššia kvalita potraviny, tým lepší zdroj živín, a teda aj vyšší obsah vitamínov.
Vitamín K má hneď 2 typy a každú nájdeme v iných potravinách. Vitamín K1 nájdeme najmä v tmavo zelenej listovej zelenine (napr. špenáte), vitamín K2 zase v živočíšnych produktoch (mäso, vajcia, mliečne produkty, maslo...) a fermentovaných produktoch. ₁
Teoreticky je tu aj tretí typ - vitamín K3, ten je však vyrobený synteticky a jeho používanie je cez vysokú toxicitu zakázané. ₂
Vitamín K1 pre nás nie je úplne funkčný, je potrebné ho premeniť na vitamín K2. Túto premenu sú schopné urobiť napríklad zvieratá vo svojom tráviacom systéme – kravy, ovce či ošípané, ale my ľudia k tomu nie sme prispôsobení. Nestačí nám teda konzumácia iba zeleniny (premena vitamínu K1 z nej na K2 je nízka a nedostačujúca), je potrebné požadovanú dávku dopĺňať cez živočíšne produkty. ₂
Niektoré zdroje uvádzajú, že si v určitom množstve vitamín K2 tvoríme sami v črevách – teda konkrétne sa tam tvoria vďaka svetlu, ktoré vylučujú naše črevné baktérie. ₃,₄
Prečo by nás mal vitamín K zaujímať?
Už na strednej škole nás učili, že vitamín K je dôležitý pre zdravie krvi a kostí. To by však bol skutočne odbytý opis jeho dôležitosti. Tým, ako ovplyvňuje kosti i krv, pomáha nám aj v prevencii pred kardiovaskulárnymi problémami, zdravotnými problémami s krvným tlakom, upchávaním ciev či ich kalcifikáciou, osteoporózou a ďalšími. Jeho práca je tiež naviazaná na ďalšie látky v tele, je teda zapojený hneď do viacerých mechanizmov a systémov v našom tele.
1.) Vitamín K a krv
Vitamín K je zásadným komponentom pre správnu zrážanlivosť krvi. ₁
Tu chcem doplniť aj ďalšie súvislosti a pridať vám ďalšie informácie: tok krvi i jej zrážanlivosť sú veľmi podmienené aj tým, akú stravu jeme (napr. ak jeme často vysoko sacharidové jedlá, alebo rafinované tuky a oleje), akým svetlom sa obklopujeme (je potrebné sa vystavovať pravidelne slniečku a eliminovať umelé osvetlenie) a ako veľmi sme obklopení elektronikou. Takže napríklad suplementácia vitamínu K nám rozhodne ako jediná nevyrieši problém s krvným tlakom alebo práve zrážanlivosťou.
2.) Vitamín K a kosti
Osteokalcin je látka, ktorá formuje naše kosti a udržuje ich zdravé a silné. Aby osteokalcín konal svoju prácu – mineralizoval kosti a zuby alebo stimuloval produkciu inzulínu v pankrease, vyžaduje práve vitamín K. ₅
Vitamín K2 je úzko prepojený aj s vitamínom D3 a vápnikom. Často sa stretnete s odporúčaním, že ak suplementujete vitamín D3, je nutné prijímať aj vitamín K2. Prečo tomu tak je? Vitamín D3 podporuje vstrebávanie vápnika z čreva/z potravy do tela. Aby sa však vápnik usadil na správnych miestach – kosti, zuby..., a nie do mäkkých tkanív – napr. do ciev, je potrebný práve vitamín K2. Ten totiž aktivuje osteokalcín a ten zase vápnik uloží na správne miesta. ₆
Častou chybou sa stáva, že ľudia na základe neoprávnených a všeobecných odporúčaní začnú suplementovať vitamín D3. Môžu si tak ale privodiť skôr viac problémov ako úžitku. Akonáhle do seba dostávame nejakú izolovanú látku, môžeme si tým rozhodiť ďalšie veci v tele a nabúrať určité pomery medzi rôznymi látkami. Takže prosím, pristupujte k doplneniu naozaj uvážlivo a zodpovedne. Ideálne je vždy najskôr absolvovať krvný rozbor, zistiť, ako na tom aktuálne ste, a prípadnú suplementáciu riešiť komplexne s kompetentnou osobou.
Formy vitamínu K a ich využiteľnosť
Najmä pokiaľ riešime suplementáciu vitamínu K, je potrebné si dať záležať na zvolenej forme. Vitamín K má totiž hneď viac foriem a opäť – každá funguje trošku inak. Foriem je 10 – od vitamínu K vo forme MK-1 až po formu MK-10.
Vitamín K2 vo forme MK-4 bol predtým nazývaný ako „aktivátor X“ a bol spájaný najmä s potrebou vo vývoji dojčiat, maximalizáciou využitia minerálov na stavbu tela a reguláciou krvnej zrážanlivosti. ₂
Najčastejšie sa stretnete s doplnkom výživy, kde je vitamín K vo forme MK-4 alebo MK-7. Je to práve forma MK-7, ktorá je telom využiteľnejšia. Táto forma je tiež schopná viac aktivovať osteokalcín. ₇
Vitamín K2 vo forme MK-7 môžeme prijímať aj napríklad konzumáciou natto či miso – fermentované sójové produkty.
Tak čo myslíte, máte v strave dostatok potravín bohatých na vitamín K?
Autor článku: Michaela Majerová, certifikovaný holistický Performance poradca
Zdroje:
₁ https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/
₃ Yan H, Chen Y, Zhu H, Huang WH, Cai XH, Li D, Lv YJ, Si-Zhao, Zhou HH, Luo FY, Zhang W, Li X. The Relationship Among Intestinal Bacteria, Vitamin K and Response of Vitamin K Antagonist: A Review of Evidence and Potential Mechanism. Front Med (Lausanne). 2022
₄ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký
₅ https://cs.wikipedia.org/wiki/Osteokalcin
₆ Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Effect of combined administration of vitamin D3 and vitamin K2 on bone mineral density of the lumbar spine in postmenopausal women with osteoporosis. J Orthop Sci. 2000
₇ Sato T, Schurgers LJ, Uenishi K. Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutr J. 2012