Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Vajcia, vajíčka: Čo všetko skrývajú pod škrupinou?

Vajcia sú jedným z najkomplexnejších a najvýživnejších zdrojov potravy. Obsahujú bielkoviny, tuky, vitamíny, minerály, a to všetko v dobre stráviteľnej forme. Navyše sú všestranné v kuchyni, či už ide o raňajky, pečenie alebo rôzne kulinárske jedlá. Pozrime sa na ich históriu, výživovú hodnotu a ďalšie zaujímavosti, ktoré z nich robia jedinečnú súčasť jedálneho lístka.

História a kultúrny význam

Konzumácia vajec siaha tisíce rokov späť. V dávnej histórii ľudia zbierali vajcia divokých vtákov, než došlo k domestikácii sliepok približne pred 8 000 rokmi v juhovýchodnej Ázii. V rôznych kultúrach sa vajcia objavujú ako symbol plodnosti, nového života a obnovy. V keltskej, gréckej i egyptskej mytológii boli vajcia považované za symbol stvorenia. Dodnes sa v mnohých krajinách zdobia veľkonočné vajcia, čo symbolizuje zmŕtvychvstanie a nový začiatok.

Výživové hodnoty a zdravotné prínosy

Vajcia sú skutočnou „superpotravinou.“ Jedno vajce (o hmotnosti asi 50 gramov) poskytuje približne 6-7 gramov bielkovín, čo z neho robí výborný zdroj esenciálnych aminokyselín. Obsahuje tiež tuky, ktoré sa prevažne nachádzajú v žĺtku a sú potrebné na vstrebávanie vitamínov A, D, E a K, ktoré sú vo vajci tiež prítomné. Žĺtok ďalej obsahuje cholín, kľúčovú látku pre funkciu mozgu, a luteín s zeaxantínom, ktoré chránia oči pred poškodením spôsobeným UV žiarením.

Z hľadiska zdravia vajcia prispievajú k sýtosti, pomáhajú udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a podporujú regeneráciu svalov po fyzickej aktivite. Predtým sa vajcia považovali za nevhodné kvôli vysokému obsahu cholesterolu. Súčasné výskumy však ukazujú, že cholesterol z potravín neovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi tak výrazne, ako sa predtým myslelo. Konzumácia vajec môže byť súčasťou zdravej stravy, a dokonca prispievať k zníženiu rizika srdcových ochorení.1

(Slovenčina) Proč si dopřát vajíčka k snídani

Rôzne druhy

V kuchyni sa používajú rôzne druhy vajec, ktoré sa líšia chuťou, veľkosťou aj obsahom živín:

  • Slepačie vajcia: Najrozšírenejší a najdostupnejší druh vajec. Existujú v rôznych veľkostiach, od malých po veľké, a v rôznych farbách škrupín – od bielej po tmavohnedú.
  • Křepeličie vajcia: Malé, škvrnité vajcia s jemnejšou chuťou a vyššou koncentráciou živín. Obsahujú viac bielkovín a železa na gram než slepačie vajcia a sú často v gastronómii používané ako delikatesa.
  • Kačacie a husacie vajcia: Väčšie než slepačie a s vyšším obsahom tuku. Sú obľúbené najmä v niektorých kuchyniach, napríklad v čínskej alebo vietnamskej.
  • Pštrosie vajcia: Najväčšie jedlé vajcia, ktoré môžu vážiť až 1,5 kg. Majú silnú škrupinu a bohatý žĺtok. Jedno pštrosie vajce zodpovedá približne 24 slepačím vajciam.

Vajcia vo varení a pečení

Vajcia sú nepostrádateľnou ingredienciou v kuchyni vďaka svojim jedinečným vlastnostiam. Bielky majú schopnosť vytvoriť penu pri šľahaní, čo je základom pre prípravu pusiniek, tort a nadýchaných dezertov. Žĺtky fungujú ako emulgátory, čo je kľúčové pri príprave majonézy, holandskej omáčky alebo krémových náplní.

Vajcia sa dajú pripraviť mnohými spôsobmi, ktoré máme radi – varené natvrdo, namäkko, miešané, smažené, ako omeleta alebo stratené vajcia. V kuchyni sa používajú aj pri pečení ako zahusťovadlo alebo pojivo, ktoré zlepšuje textúru pečiva.

Skladovanie a čerstvosť vajec

Vajcia majú v chladničke trvanlivosť približne 3-5 týždňov. Pre lepšie uchovanie možno oddelene zmraziť bielky a žĺtky. Vajcia je odporúčané skladovať v stabilnej teplote, ideálne v dverách chladničky, kde nedochádza k častému kolísaniu teploty. Pre zachovanie čerstvosti by tiež vajcia mali byť skladované v chladničke špičkou nadol, aby sa žĺtok udržal uprostred.

Jednoduchý spôsob, ako zistiť čerstvosť vajca, je ponoriť ho do vody. Čerstvé vajce zostane ležať na dne nádoby, zatiaľ čo staršie vajce sa začne zdvíhať a plávať. To je spôsobené tým, že sa u starších vajec zväčšuje vzduchová komora vo vnútri škrupiny.

Zaujímavosti

  • Farba škrupiny: Je ovplyvnená plemenom sliepky, nie kvalitou alebo nutričnou hodnotou vajca.
  • Veľkosť pórov v škrupine: Škrupina má tisíce mikroskopických pórov, ktoré umožňujú vajcu "dýchať". To je dôvod, prečo vajcia časom strácajú vlhkosť a na čerstvosti.
  • Pštrosie vajce: Jeho škrupina je tak silná, že vyžaduje pílku, aby bolo rozbité (či presnejšie otvorené).
  • Vajcia v kozmetike: Bielky sú súčasťou mnohých domácich masiek na tvár a vlasy vďaka svojím spevňujúcim a hydratačným vlastnostiam.

Záver

Vajcia sú jednou z najkomplexnejších a najprospešnejších potravín, ktoré môžete do svojho jedálneho lístka zaradiť. Poskytujú kvalitné bielkoviny, zdravé tuky, vitamíny a minerály. Či už ich využijete pri raňajkách, obede alebo večeri, ich všestrannosť v kuchyni je neprekonateľná. Navyše sú skvelým zdrojom látok podporujúcich zdravie očí, mozgu i svalov. Vajcia skrátka patria do kategórie „superpotravín“, ktoré stojí za to konzumovať pravidelne.

 

1Drouin-Chartier, J., Chen, S., Li, Y., Schwab, A., Stampfer, M., Sacks, F., Rosner, B., Willett, W., Hu, F., & Bhupathiraju, S. Egg consumption and risk of cardiovascular disease: three large prospective US cohort studies, systematic review, and updated meta-analysis. The BMJ, 2020, 368.

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: