Kakao sa dá pripraviť na tisíc spôsobov! Prinášame vám zopár tipov, ktorými sa môžete nechať inšpirovať.
Kakao ako nápoj
Príprava kakaa s mliekom:
- 2 polievkové lyžice kakaa zmiešajte s 3 dcl ohriateho rastlinného mlieka (ohrejte ho na maximálne 50° tak, aby sa nezničili vzácne látky)
- Pridajte vanilku, alebo škoricu pre ešte lepšiu chuť
- Tip: do kakaa môžete pridať obľúbené adaptogény
Príprava s vodou:
- 2 polievkové lyžice kakaa zmiešajte s 3 dcl ohriatej vody (ohrejte na maximálne 50° tak, aby sa nezničili vzácne látky), odporúčame použiť vodu prefiltrovanú, bez ťažkých kovov a hormónov
- Podľa chuti môžete doliať kvapkou kokosového mlieka pre plnšiu chuť
- Tip: Do nápoja môžete pridať vanilku, škoricu, alebo adaptogény
Maca kakao horúci nápoj
Pripravte si:
- 3 dcl kokosového alebo mandľového mlieka
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 1 polievkovú lyžicu Maca prášku
- škoricu
- štipku kvalitnej soli
- 1/2 lyžičky kokosového oleja
- Podľa chuti môžete pridať kokos
Ingrediencie nasypte do mixéru a rozmixujte. Následne zľahka ohrejte na panvici. Vyhnete sa mikrovlnke, ktorá by zničila všetky vzácne mikronutrienty.
Krémové kakaové smoothie
Potrebujeme:
- 3 dcl mandľového alebo iného rastlinného mlieka
- 1 banán
- 1 polievková lyžica kakaa
- 1 odmerka čokoládového proteínu pre doplnenie bielkovín (alebo iný váš obľúbený)
- 1 lyžička chia semiačok
- Tip: Prihoďte do mixéru prá kociek ľadu, vaše smoothie získa krásnu zmrizlinovú textúru
Všetky ingrediencie nasypte do mixéru, rozmixujte a je hotovo. Takto pripravené smoothie si môžete dať vďaka vyváženosti živín kľudne ako ľahké raňajky alebo desiatu.
Čo by to boli za tipy na prípravu bez nejakej sladkej bodky na záver. Poďme si ju spoločne pripraviť.
Kakaová roláda s malinami
Na tento ľahký svieži dezert budeme potrebovať:
Cesto:
- 5 ks vajcia
- 70 g cukor múčka alebo 30 g proteínu
- 4 lyžice kakaa
Krém:
- tvaroh alebo 30% šľahačka
- sladidlo, med alebo cukor (podľa chuti)
- maliny (môžete použiť aj iné bobuľovité ovocie čo máte doma)
Postup:
- Predhrejeme si trúbu na 180°C.
- Vyšľaháme bielka spolu s cukrom do tuhého snehu (vo variante s proteínom len bielka, proteín použijeme v ďalšom kroku spolu s kakaom).
- Následne vyšľaháme žĺtka, ktoré opatrne vmiešame do snehu.
- Kakao preosejeme cez sitko a pridáme do cesta (teraz pridajte proteín, ktorý zmiešame v šejkeri s 50 ml vody a pridáme do cesta).
- Cesto opatrne premiešame, aby sa spojili všetky chute a nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Plech vložíme do vopred vyhriatej trúby a pečieme 8 - 10 min.
- Po upečení cesto stočíme spolu s papierom na pečenie do rolky a necháme cca 5 minút odležať.
- Vychladnuté cesto rozmotáme, opatrne zložíme papier a potrieme vyšľahanou šľahačkou alebo tvarohom (oslaďte podľa chuti).
- Na potreté cesto naukladáme do rady maliny a zrolujeme.
- Pred podávaním necháme v chladničke minimálne 2 h odležať (najlepšie cez noc).
Inšpirácia od Veroniky Holmanovej
Pokiaľ recept vyskúšate, nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory. Dobrú chuť!
Tereza Kozubková
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!