Stručne o tráviacich enzýmoch

Čo sú to enzýmy a ako vlastne funguje naše trávenie? Poďme sa podívať na to, ako sa z potravy stanú živiny, ktoré potrebujeme pre naše zdravie a správny rast.

Problémy s trávením zažil snáď každý z nás, zahŕňa nadúvanie, hnačky, bolesti v oblasti žalúdka alebo pálenie záhy. Všetky tieto stavy sú nepríjemné a dávajú nám signál "pozor, niečo v tele nie je v poriadku". Nad týmito problémami by sme určite nemali mávnuť rukou, obzvlášť ak sa pravidelne opakujú. Na vine môže byť práve nedostatok enzýmov v našej strave.

Čo je to ten enzým?

Slovo enzým pochádza z gréckeho enzymos a znamená spôsobiť zmenu alebo kvasiť. Enzýmy sú látky bielkovinovej povahy, ktoré v tele rozkladajú všetky živiny, ako sú sacharidy, bielkoviny, tuky, a štiepi ich na látky jednoduchšie, ktoré sa využívajú ako stavebný materiál pre bunky. Enzýmy sú neoddeliteľnou súčasťou ľudského organizmu a zložkou nevyhnutnou pre naše zdravie. V tele ich nájdeme veľké množstvo - až tri tisíc rôznych druhov. Enzýmy sa v tele produkujú prirodzene a zrýchľujú rýchlosť chemických reakcií a tým podporujú náš metabolizmus. Majú aj ďalšie dôležité úlohy:

  • Budovanie svalov.
  • Ničenie toxínov.
  • Štiepenie potravy na jednoduchšie časti, ktoré slúžia ku stavbe a obnove tkaniva.

Jedná sa teda o látky, ktoré zjednodušene pomáhajú rozkladať zložité molekuly na tie jednoduché. (1)

 

Kde sa tráviace enzýmy tvoria?

Tvoria sa v pankrease, žalúdku a tenkom čreve dokonca sa aktivujú keď sa chystáte jesť, preto sa odporúča si k jedlu poriadne privoňať aby sa naštartovalo trávenie. Aj vaše slinné žľazy produkujú tráviace enzýmy, aby začali rozkladať molekuly jedla, zatiaľ čo ešte žujeme.

Takže ako sa hovorí: Proces trávenia začína už pri vložení do úst, preto nezabúdajte vnímať čo jete, jedzte kľude a poriadne žujte, aby ste vášmu telu uľahčili namáhavú prácu pri štiepení.

photo-1504674900247-0877df9cc836

Druhy tráviacich enzýmov:

Tráviace enzýmy rozdeľujeme podľa toho, ktoré živiny pomáhajú stráviť. Máme tri základné a sú to:

  • Amyláza - tá štiepi škroby a sacharidy na cukry.
  • Proteáza - štiepi bielkoviny na aminokyseliny.
  • Lipáza - štiepi lipidy (tuky a oleje) na glycerol a mastné kyseliny.

 
Amyláza

Amyláza sa vyskytuje už v slinných žľazách, kde pri žuvaní zahajuje štiepenie sacharidov a zostáva aktívna aj po prehltnutí.

  • Produkcia v slinných žľazách, pankrease a tenkom čreve.
  • Ptyalín (druh amylázy nachádzajúci sa v slinných žľazách)  - pôsobí na škroby, zatiaľ čo žujete, zostáva aktívny aj po prehltnutí.
  • Pankreatická amyláza (vytvára sa v pankrease) - tu pokračuje rozklad molekúl škrobu na cukry, ktoré sa následne štiepia na glukózu, ktorá je následne absorbovaná do krvného obehu tela stenou tenkého čreva.
  • Patrí sem:
    - Sacharáza - pôsobí na sacharózu a vzniká glukóza a fruktóza.
    - Maltáza - pôsobí na maltózu a vzniká glukóza.
    - Laktáza- pôsobí na laktózu a vzniká glukóza a galaktóza.
Proteáza
  • Produkcia v žalúdku, pankrease a tenkom čreve.
  • Trávenie bielkovín na jednotlivé aminokyseliny, ktoré môžu byť v tele ďalej využité.
  • Okrem trávenia je proteáza dôležitá aj pri ďalších procesoch, napríklad pri podpore imunity, bunkovom delení, zrážaní krvi alebo recyklácií proteínov.
  • Patrí sem: Bromelaín, Papaín, Trypsín, Pepsín.
  • Pepsín (hlavný tráviaci enzým v žalúdku) - hlavný tráviaci enzým útočiaci na bielkoviny.
Lipáza
  • Produkcia v pankrease a tenkom čreve.
  • Typ lipázy sa nachádza tiež v materskom mlieku, aby pomohol dieťaťu ľahšie tráviť molekuly tuku. (2)
  • Štiepenie tuku a následná absorpcia menších častí nie je však iba o lipáze, dôležitú roli v tomto procesu hrá aj žlč. Keď sa tuk zo stravy dostane do tenkého čreva, žlčník začne vylučovať žlč, aby pomohla štiepiť tuky na menšie molekuly, s ktorými vie pracovať lipáza.

enzymy-ovoce-infografika-brainmarket-sk
Čo ovplyvňuje naše enzýmy?

Telesná teplota
Enzýmy fungujú správne pri normálnej telesnej teplote (od 36,1 °C do 37,2 °C). Pokiaľ teda máte horúčku, štruktúra enzýmov sa narušuje a už nefungujú správne. (3)

Zdravotný stav
Napríklad zá*** pankreasu môže znížiť počet a účinnosť určitých zažívacích enzýmov.

Úroveň pH
Úroveň pH žalúdku, alebo čriev môže tiež ovplyvniť aktivitu enzýmov.
Nízke pH- prekyslenie / Vysoké pH- zásaditosť.
Pokiaľ sa prostredie obklopujúce enzýmom stane príliš kyslým alebo príliš zásaditým, utrpí tvar a funkcie enzýmu.

Strava
Strava môže významne ovplyvniť aktivitu enzýmov v našom tele.

Tvar enzýmu ovplyvňuje jeho funkciu. Teplo, choroby, alebo zlé chemické podmienky môžu enzýmy poškodiť tým, že zmení ich tvar. Keď k tomu dôjde, enzým prestáva fungovať, čo ovplyvňuje procesy v tele, ktoré enzým podporoval.

Žalúdok a trávenie

Úlohou žalúdka je pomáhať rozložiť a tráviť jedlo pomocou žalúdočných kyselín. Hlavným zástupcom žalúdočných kyselín je kyselina chlorovodíková. Podšívka žalúdka prirodzene vylučuje žalúdočnú kyselinu. Táto sekrécia je riadená ako hormónmi, tak nervovým systémom. (4)
Problém nastáva, keď žalúdok produkuje príliš veľa žalúdočnej kyseliny, môže to viesť k nepríjemnostiam. To má na starosť hormón Gastrín, ktorý hovorí vášmu žalúdku, aby produkoval viac žalúdočnej kyseliny. (5)

Príznaky nadprodukcie kyseliny chlorovodíkovej (6):
  • tlak v bruchu
  • nevoľnosť, zvracanie
  • nadúvanie
  • pálenie záhy
  • hnačka
  • znížená chuť k jedlu
  • nevysvetliteľná strata hmotnosti

Vysoká hladina kyseliny chlorovodíkovej môže zvyšovať riziko ochorení súvisiacich s žalúdkom:

  • Peptické vredy - stav, kedy žalúdočná kyselina začne požierať žalúdok.
  • Gastroezofageálna refluxná choroba (GERD) - stav, kedy sa žalúdočná kyselina dostáva do pažeráka. (7)
  • Gastrointestinálne krvácanie - krvácanie kdekoľvek v zažívacom trakte. (8)


Nedostatočná tvorba enzýmov

Ako sme si povedali, enzýmy podporujú trávenie, preto ich nedostatok sa môže prejaviť žalúdočnými ťažkosťami, plynatosťou alebo hnačkou.

Hypochlórhydria

Hypochlórhydria je označenie pre nízku hladinu žalúdočnej kyseliny chlorovodíkovej v tele. Spôsobuje, že telo nedostáva potrebné živiny, vitamíny, alebo minerály. Je tiež zodpovedná za zabíjanie škodlivých baktérií z potravín a neutralizáciu enzýmov.

Achlórhydria

Achlórhydria je označenie pre závažnejšie formu hypochlórhydrie, nedostatok kyseliny chlorovodíkovej.

Obe označenie nedostatku môžu narušiť tráviaci proces a viesť k poškodeniu gastrointestinálneho systému. Bez žalúdočnej kyseliny chlorovodíkovej budete náchylnejší k gastrointestinálnom infekciám.

Kyselina chlorovodíková rozkladá našu potravu a aktivuje tráviace enzýmy, ktoré rozpúšťajú bielkoviny a ďalšie živiny. Pomáha tiež zabíjať baktérie, vírusy a parazity v žalúdku a chráni vás pred infekciou a chorobami. Achlórhydria a hypochlórhydria, ktoré nie sú liečené, môžu mať život ohrozujúce následky. (9,10)

 

Nízky obsah kyseliny chlorovodíkovej môže spôsobiť, že telo bude náchylné k rade ochorení a zdravotných komplikácií, ako sú: (11)

  • žalúdočná nevoľnosť
  • nevoľnosť
  • kyslý reflux
  • pálenie záhy
  • podvýživa
  • kožné problémy
  • osteoporóza
  • syndróm priepustného čreva
  • cukrovka
  • rakovina
  • astma
  • reumatoidná artritída
  • nadmerný rast baktérií v tenkom čreve (SIBO)

 

Čo spôsobuje nízku hladinu kyseliny chlorovodíkovej?

  • stres
  • zlá strava
  • jedlo v zhone
  • vysoký príjem cukru
  • nedostatok zinku
  • staroba
  • antacidové lieky a lieky na predpis
  • citlivosť na potraviny alebo alergie
  • infekcie
  • chronické ochorenie

Pokiaľ budete tieto problémy riešiť, môžete nielen zvýšiť a normalizovať hladinu kyselín v žalúdku, ale tiež zlepšiť vaše trávenie a znížiť stres vo vašom tele. (12)


Aké sú príznaky nízkej hladiny kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku?

  • zlé zažívanie
  • nadúvanie
  • kŕče
  • pálenie záhy
  • kyslý reflux
  • zápcha
  • hnačka
  • nestrávené jedlo v stolici
  • zápach z úst
  • slabé vlasy a nechty
  • suchá kože
  • vypadávanie vlasov
  • nedostatok ďalších minerálov, ako je vitamín B-12 , vápnik a horčík
  • nedostatok bielkovín
  • neurologické problémy, ako je necitlivosť, brnenie a zmeny videnia

 

6 tipov ako normalizovať žalúdočnú kyselinu chlorovodíkovú:

Žujte!

Jednoduchý, ale dosť prehliadaný tip. Trávenie začína už v ústach, preto jedlo vždy poriadne rozžujte, aby ste stimulovali tráviace enzýmy. Žuvanie môže významne ovplyvniť to, ako vaše telo jedlo strávi.

Obmedzte spracované potraviny

Jedzte vyváženú stravu, zamerajte sa na dostatok vlákniny z ovocia a zeleniny. Spracované potraviny a cukry môžu spôsobiť zá*** žalúdka, znížiť aktivitu kyselín a vyvolať príznaky refluxu. Vyvážená strava umožňuje zdravé trávenie, adekvátne rozkladať potravu a vstrebávať živiny do tela.

Zaraďte fermentovanú zeleninu

Fermentovanie nie je fenoménom len tak. Fermentovaná zelenina ako je kimchi, kapusta, uhorky atď. Majú pre naše telo dôležité probiotické účinky, ktoré môžu zlepšiť trávenie bojovať proti škodlivým baktériám a znížiť zá*** spôsobený nízkou hladinou žalúdočnej kyseliny. Okrem zlepšenia trávenia je fermentovaná zelenina spájaná s posilňovaním imunitnej funkcie, podporou chudnutia a znížením krvného tlaku.

Pite jablčný ocot

Jablčný ocot je fermentovaná kvapalina vyrobená z drvených jabĺk, baktérií a kvasníc. Je bohatý na bielkoviny a enzýmy, ktoré môžu pomôcť rozložiť baktérie v potravinách. Jablčný ocot môže zvýšiť hladinu kyselín v žalúdku, pretože jeho kyslé vlastnosti zavádzajú viac kyseliny do zažívacieho traktu. Okrem zvýšenie hladiny kyseliny v žalúdku bol surový jablčný ocot spájaný so zmierňovaním vracanie kyseliny, cukrovky a vysokej hladiny cukru v krvi. (13)

Chcete zaradiť jablčný ocot, vyberajte kvalitný, najlepšie v bio kvalite a vypite pohár vody s trochou jablčného octu pred jedlom. 

Jedzte zázvor

Zázvor je všeobecne známy pre svoje proti***ové vlastnosti, čo je základná vlastnosť pre zníženie zá***u spôsobeného nízkou žalúdočnou kyselinou. Rovnako bola uznaná ako alternatívna liečba refluxu a ďalších gastrointestinálnych porúch. Zázvor môžete nakrájať, nastrúhať do pitia, alebo jednoducho pridať do jedla. Je tiež k dispozícii ako orálny doplnok a ako prášok.

Zaraďte pomocníkov v podobe doplnkov stravy

Probiotiká

Prospešné baktérie, ktoré môžu zlepšiť trávenie. Tieto baktérie pomáhajú pri trávení štiepením nestráviteľných vlákien, ktoré by inak mohli spôsobiť plyn a nadúvanie. Navyše môžu zlepšiť príznaky zápchy a hnačky. (14)

Zinok

Minerál, ktorý je zásadný pre zdravé črevo a jeho nedostatok môže viesť k rôznym gastrointestinálnym poruchám. (15)
Ukázalo sa, že doplnenie zinkom je prospešné pri liečbe hnačky, kolitídy, deravých čriev a ďalších zažívacích problémov. (16)

Glutamínaminokyselina, ktorá podporuje zdravie čriev. Bolo preukázané, že pomáha pri problémoch s priepustnosťou čreva. (17)

 Tereza Kozubková

Zdroje:

(1) https://www.rsb.org.uk/education/teaching-resources/secondary-schools/chemistry-for-biologists

(2) https://www.sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk

(3) https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535425/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534822/

(6) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-009-0067-6

(7) https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/all-content

(8) niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding/all-content

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374273/

(10) https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991651/

(12) https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(13) https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/apple-cider-vinegar-2

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922468/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285463

(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25400994

(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27440684

 

 

***slovo zápal sa nesmie používať. 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: