Ospravedlňujeme sa z dôvodu kritickej povodňovej situácie môže dôjsť k predĺženiu termínu doručenia vašich objednávok.

Stévia sladká: Prírodné sladidlo

Pôvod stévie

Stévia je rastlina pôvodom z Južnej Ameriky, známa pre svoje sladivé schopnosti a zdravotné benefity. Tradične bola používaná domorodými kmeňmi Guarani v Paraguaji a Brazílii, ktorí ju nazývali "ka'a he'ê", čo znamená "sladká bylina". Botanicky je známa ako Stevia rebaudiana a patrí do čeľade astrovité (Asteraceae). Stévia sa začala šíriť do Európy a Severnej Ameriky v 20. storočí. Prvý vedecký opis stévie poskytol švajčiarsky botanik Moisés Santiago Bertoni v roku 1899. V polovici 20. storočia sa začali objavovať prvé pokusy o komerčné využitie stévie, a to najmä v Japonsku, kde sa stévia stala populárnou náhradou za cukor.

Pestovanie

Stévia je nenáročná rastlina, ktorá preferuje slnečné stanovištia a dobre priepustnú pôdu. Pôvodne išlo o jednoročnú rastlinu, ale vďaka šľachtiteľským postupom sa dnes radí medzi viacročné rastliny. Dorastá do výšky 50 až 100 cm. Pestovať ju možno zo semien alebo odrezkov, pričom listy sa zbierajú tesne pred kvetom, keď majú najvyšší obsah sladivých látok.

Pestovanie stévie je ekonomicky aj ekologicky výhodné, pretože dobre rastie v miernych až tropických oblastiach, je to udržateľná plodina, ktorá potrebuje menej vody, pesticídov a hnojív, než tradičná cukrová trstina a cukrová repa, čo znižuje jej dopad na životné prostredie. Pestovanie stévie je možné a relatívne jednoduché aj v domácich podmienkach.

Chemické zloženie

Hlavné sladivé zložky stévie sú steviolové glykozidy, predovšetkým steviosid a rebaudiosid A. Tieto látky sú až 200-300x sladšie než sacharóza, čo umožňuje ich použitie v malých množstvách na dosiahnutie potrebnej sladivosti bez kalórií. Steviolové glykozidy sa telom nerozkladajú na glukózu, čo znamená, že neovplyvňujú hladinu cukru v krvi.

(Slovenčina) Zdravotní přínosy stévie

Zdravotné prínosy

1. Regulácia hladiny cukru v krvi: Stévia je ideálna pre diabetikov, pretože neovplyvňuje hladinu glukózy v krvi. Výskumy naznačujú, že podporuje zníženie hladiny cukru v krvi tým, že zlepšuje funkciu inzulínu a citlivosť buniek na inzulín.

2. Kontrola hmotnosti: Stévia je bezkalorická, čo z nej robí vhodnú náhradu cukru pre ľudí, ktorí chcú znížiť svoj energetický príjem a kontrolovať telesnú hmotnosť. Výskumy ukazujú, že konzumácia stévie prispieva k znižovaniu hmotnosti a telesného tuku.

3. Prevencia zubného kazu: Na rozdiel od cukru stévia nepodporuje rast baktérií spôsobujúcich zubný kaz. Štúdie preukazujú, že steviolové glykozidy znižujú tvorbu plaku a riziko vzniku zubného kazu.

4. Antioxidačné účinky: Stévia obsahuje antioxidanty, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty prispievajú k boju proti oxidačnému stresu a zápalom.

Rôznorodé formy a využitie

Stévia je dostupná v rôznych formách, vrátane sušených listov, prášku, tekutých extraktov a tabliet. Môže byť použitá pri pečení, varení alebo ako sladidlo do nápojov. Vzhľadom k jej vysokej sladivosti je potrebné ju používať v menších množstvách než bežný cukor. Napríklad jedna čajová lyžička práškovej stévie zodpovedá sladivosti až jedného šálky cukru.

(Slovenčina) Stevia drops

 

Budúcnosť stévie

S rastúcim povedomím o zdravej výžive a negatívnych účinkoch nadmerného príjmu cukru stévia stále viac získava na popularite ako prírodné sladidlo. Vďaka svojim zdravotným prínosom a prirodzenému pôvodu má potenciál stať sa hlavným sladidlom budúcnosti. Výrobcovia potravín a nápojov po celom svete už začali stéviu začleňovať do svojich produktov ako zdravšiu alternatívu k cukru a umelým sladidlám.

Zdroje

Yadav, S. K., & Guleria, P. (2012). Steviol glycosides from Stevia: biosynthesis pathway review and their application in foods and medicine. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52(11), 988-998. Dostupné z: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2010.519447
Táto štúdia sa zaoberá biosyntézou steviolových glykozidov a ich použitím v potravinách a medicíne. Výskum ukazuje na široké spektrum zdravotných prínosov, ktoré stévia poskytuje. 

Anton, S. D., Martin, C. K., Han, H., Coulon, S., Cefalu, W. T., Geiselman, P., & Williamson, D. A. (2010). Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite, 55(1), 37-43. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20303371/
Táto štúdia skúma účinky stévie, aspartámu a sacharózy na príjem potravy, sýtosť a postprandiálne hladiny glukózy a inzulínu. Závery naznačujú, že stévia pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a kontrolovať príjem kalórií. 

Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61(1), 1-10. Dostupné z: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19961353/
Prehľadová štúdia, ktorá zhrňuje vlastnosti stévie ako biologického sladidla. Zaoberá sa chemickými zložkami stévie, jej zdravotnými prínosmi a potenciálnymi aplikáciami v potravinárstve.