Škodlivosť konvenčných čistiacich prostriedkov, alebo upratovanie = riadená sebadeštrukcia.

Ako som na to prišiel


Slôr ako  som založil e-shop BrainMarket.cz, často som premýšľal nad tým, ako to, že po nedeľňajšom domácom upratovaní mám tak podráždenú sliznicu a celé dýchacie ústrojenstvo. Tá vôňa po upratovaní bola tak svieža, až bola neznesiteľná. Vždy som si hovoril, že čistiace prostriedky, s ktorými utieram prach, čistím vaňu a obklady nemôžu byť zdravotne nezávadné, ale nikdy som tomu neprikladal veľkú pozornosť. Časom, keď som pocítil na vlastnej koži, ako dokáže s mojím telom zacvičiť chémia, začal som pátrať po príčinách. Čím to je, že mám zrazu o 10% tuku viac ako pred dobou, kedy som nemal svoj vlastný byt a neupratoval? Čím to je, že sa mi výrazne znížilo libido a zvýšila únava. Čím to je, že začínam mať "cecky" ako dojka. K hľadaniu odpovedí na tieto otázky ma nasmeroval môj kamarát Adam Česlík (Performance Training).

V nasledujúcich riadkoch sa pokúsim v niekoľkých bodoch zhrnúť informácie o tom, prečo by ste mali vaše "konvenčné" čistiace prostriedky nahradiť ekologickými. A nie je to vôbec kvôli módnemu štýlu alebo súčasným trendom, ale predovšetkým kvôli vášmu zdraviu.

Xenostregeny - Hormonálna disruptory


Bežné čistiace prostriedky obsahujú xenoestrogeny. Čo sú to xenostrogeny? Jedná sa o chemické látky, ktoré nie sú telu vlastné, ale svojimi biologickými účinkami napodobňujú ženské hormóny, estrogény. Prečo sú pre nás tak škodlivé? Sú to hormonálne disruptory. Znie to šialene vedecky, ale zase tak zložité to nie je. Xenoestrogeny zasahujú do normálnych funkcií endokrinného systému a môžu tak ovplyvňovať pôsobenie hormónov. To znamená, že môžu spôsobiť hormonálnu nerovnováhu, ktorá môže viesť k sérii negatívnych efektov na vaše zdravie, ako je neplodnosť, vznik nádoru, získanie odolného tukového tkaniva, narušenie normálnej funkcie štítnej žľazy, gyenekomastie, migrény, zmeny správania. To je len malý výpočet dopadov xenostroegenů na náš organizmus.

triklosan

Chemický vzorec triklosanu.

Dnes sa chcem venovať len čistiacim prostriedkom, ale rád by som, aby ste vedeli, že väčšina kozmetických výrobkov, ako sú šampóny, sprchovacie gély a dezodoranty sú plné xenoestrogenov, ktoré sa dostávajú do tela vo forme parabénov, ftalátov, triklosan. To bol jeden z hlavných dôvodov, prečo vznikol BrainMarket a kategórie Anti-Estrogénna kozmetika, kde môžete nakúpiť prírodnú kozmetiku, ktorá nebude nabúravať vašu hormonálnu rovnováhu, teda vaše celkové zdravie.

Čistiace prostriedky pre domácnosť samozrejme tieto chemické látky obsahujú tiež. Najmä tie, ktoré sú predajcami prezentované ako antibakteriálne, sú bohaté na triklosan, čo je synteticky vyrobená chlórovaná látka s antibakteriálnymi a protiplesňovými účinkami. Triklosan je jednou zo siedmich hlavných látok, ktorými sú kontaminované aj povrchové vody v Európe a Severnej Amerike. Panujú všeobecné obavy, že jeho nadmerné užívanie povedie ku vzniku rezistentných kmeňov baktérií. Existujú nespočetné štúdie o škodlivých účinkoch chemikálií narúšajúcich endokrinný systém a napriek tomu sú tieto chemické látky naďalej používané v bežne dostupných čistiacich prostriedkoch pre domácnosť. Rezistencii baktérií nemôžete zabrániť úplne. Pre začiatok však môžete obmedziť používanie bežných čistiacich prostriedkov a kozmetiky. Tým trochu zlepšiť aj svoju hormonálnu rovnováhu. Chráňte si svoje zdravie!

triklosan-ucinky-infografika-brainmarket-sk

 

Karcinogénne látky


Bežné pracie alebo čistiace prostriedky môžu obsahovať nebezpečný formaldehyd, ktorý je známy nielen ako chemikália dráždiaca sliznicu, ale ako potenciálny karcinogén. V nedávnej štúdii na univerite v nórskom Bergene vedci zistili, že bežné domáce upratovanie má pre pľúca gazdinky rovnako negatívny dopad ako vyfajčenie krabičky cigariet denne a nezáleží pritom na tom, či upratovanie vykonávate raz za dva týždne, alebo každý druhý deň. V čistiacich prostriedkoch sa totiž nachádzajú látky dráždiace sliznice, čo vedie k trvalému poškodeniu dýchacích ciest a možnému vzniku astmy.

Do prostriedkov na pranie sa tiež pridávajú problematické látky ako Sodium lauryl sulfate (SLS) / sodium laureth Sulfate (SLES), PEG a iné, ktoré môžu uvoľňovať látku 1,4-dioxán. Tá je klasifikovaná ako "pravdepodobný ľudský karcinogén" (nádory pečene, žlčníka, nosnej dutiny, pľúc, kože a prsníka). V zložení výrobkov 1,4-dioxán nenájdete, hľadajte chemické látky, ktoré jej môžu byť v procese výroby kontaminované. Majú v názve slová ako "xynol", "Ceteareth", "oleth", "myreth", "laureth", "Ceteareth" a akékoľvek iné "-eth", "PEG," "polyethylene", "polyethylene glycol", " polyoxyetylén "alebo" -oxynol, SLS, SLES. Vyhnite sa tiež látkam: Quaternium-15, 2-Butoxyethanol, tetrachlóretén (Perc), naphthas.

Neurotoxíny


A tu je odpoveď na tú neznesiteľnú vôňu, ktorá mi vždy pripomenula, že je na tých čistiacich prostriedkoch niečo nezdravé. Sú to neurotoxíny, ktoré sa v čistiacich a pracích prostriedkoch vyskytujú v podobe syntetických vonných látok. Neurotoxíny nepriaznivo pôsobia na nervový systém, oslabujú obranyschopnosť, znižujú IQ, zapríčiňujú bolesť hlavy, únavu a alergie.

Takmer 95% chemických látok aplikovaných vo vôňach sú syntetické zlúčeniny pochádzajúce z ropy. Tieto látky sú potvrdené karcinogény a majú toxické účinky. Vonné látky sú súčasťou mnohých čistiacich prostriedkov a aviváží. U citlivých jedincov môžu zapríčiniť alergiu, astmu, bolesť hlavy či ekzémy.

O škodlivosti a nebezpečnosti detergentov už sa v tomto článku ani nebudem príliš rozpisovať. Všetko, čo potrebujete vedieť je, že sú to látky obsiahnuté v prostriedkoch na dezinfekciu (napr. Savo), čistenie potrubia a škvŕn a pri styku z pokožkou hrozí jej naleptaniu. Mali by ste ich držať ďalej od detí a pracovať s nimi len v ochranných pomôckach.

co nema obsahovat prirodni kosmetika brainmarket-infografika-SK

Záver


Starosť o moje zdravie a zdravie mojich blízkych ma doviedla až k založeniu prvého anti-estrogénneho e-shopu BrainMarket.cz. Zistil som totiž, že v mojom okolí je veľa ľudí ako ja. Ľudí, ktorí si myslia, že to, že práve umyli tanier jarou nebolo pre ich zdravie prospešné. Ľudí, ktorí by tieto zvyky radi zmenili, ale nemajú čas hľadať alternatívy. To ma prinútilo vytvoriť BrainMarket. Miesto, kde nech nakúpite šampón, prací prášok alebo prostriedok na umývanie záchodu. Môžete si byť istí jeho zdravotnou nezávadnosťou. Akékoľvek netoxické eko čistiace prostriedky nájdete v kategórii Anti-Estrogénna drogéria a prírodnú, netoxickú kozmetiku nájdete v kategórii Anti-Estrogénna kozmetika.

Nemusíte sa báť, že by boli eko čistiace prostriedky prehnane drahé. Cenovo sú na tom rovnako ako konvenčné čistiace prostriedky. S ich nákupom však urobíte niečo pre zdravie svoje i svojich blízkych a v neposlednom rade znížite záťaž životného prostredia.

prinosy prirodni kosmetika brainmarket-infografika-sk

Privítajte kúzelné slovo ANTI-ESTROGÉNNe


Často sa nás klienti pýtajú, čo to znamená "anti-estrogénové". Najmä ženy sa obávajú, že je to namierené proti nim (odvodené zo slova anti estrogén - anti ženský pohlavný hormón). Opak je však pravdou. Anti-estrogénna znamená životný štýl oslobodený od hormonálnych disruptorov (xenoestrogenů) a ďalších toxínov. Životný štýl vedúci k dlhodobému a pevnému zdraviu skrz nastolenie hormonálnej rovnováhy. Udržanie si hormonálnej rovnováhy je dôležité pre ženu, rovnako tak pre muža. Každý deň starostlivo vyberáme a rozširujeme ponuku anti-estrogénnych produktov pre maximálnu optimalizáciu vášho zdravia.

Medzi ďalšie časté otázky patrí otázka, či nie sú naše produkty testované na zvieratách. Nie. Žiadny produkt na našom e-shope nie je testovaný na zvieratách. A žiadny takýto sa na BrainMarkete nikdy neobjaví. Máte naše slovo!

PS: Nechcem vás len strašiť a šíriť negáciu. Občas aj v našej domácnosti musíme použiť konvenčný čistiaci prostriedok. Ale, keď sa tak stane používame ochranné pracovné pomôcky a veľa vetráme. To je jediná možnosť, ako môžete eliminovať ich negatívne účinky. Prioritou je však znížiť ich používanie na minimum.

Ak sa Vám článok páčil. Budem rád za jeho zdieľanie alebo šírenie :) Čoskoro sa budete môcť tešiť na ďalšie články odhaľujúce ťažkú dobu estrogénovú.

Jiří Votava

 

 

Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail  korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!