Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Šípky: Jesenná krása s liečivou silou

Šípky sú jesenný klenot prírody, ktorý má nielen krásny vzhľad, ale aj veľké množstvo zdravotných prínosov. V tomto článku sa pozrieme na celé spektrum ich využitia, od tradičnej medicíny až po moderné výskumy, ktoré potvrdzujú, že šípky sú nielen chutné, ale aj prospešné pre naše zdravie.

Trocha botaniky

Šípok je plodom ruže šípovej (Rosa canina), čo je kríkovitá rastlina z čeľade ružovité (Rosaceae). Tento krík dorastá do výšky až troch metrov a je charakteristický svojimi tŕnitými vetvami a krásnymi ružovými alebo bielymi kvetmi, ktoré kvitnú od mája do júna. Plody, známe ako šípky, dozrievajú koncom leta a na jeseň, kedy získavajú charakteristickú červenú až oranžovú farbu.

Šípky obsahujú semená obklopené jemnou dužinou bohatou na vitamíny. Krík je hojne rozšírený po celej Európe, Ázii a Severnej Amerike, kde rastie predovšetkým na okrajoch lesov, pasienkoch, v krovinatých porastoch alebo pozdĺž ciest. Ruža šípová je nenáročná na pestovanie, vyhovujú jej suchšie a slnečné lokality s chudobnou pôdou, a často ju možno nájsť v prírode vo voľne rastúcich kolóniách.

Šípok sa prirodzene vyskytuje v miernych oblastiach, od nížin až po horské polohy, a je známy svojou vysokou odolnosťou voči suchu a chladnejším podmienkam.

(Slovenčina) Co nám šípky mohou nabídnout

Tradičné a moderné využitie

Šípky majú dlhú históriu využitia v tradičnej medicíne, najmä v Európe a Ázii. V minulosti boli používané ako liek na rôzne zdravotné problémy, predovšetkým pri prechladnutí a horúčke. Šípkový čaj bol po stáročia jedným z najpopulárnejších prostriedkov na posilnenie imunity. Tento čaj sa pripravuje z usušených šípok, ktoré sa zalejú horúcou vodou a nechajú sa vylúhovať. Verilo sa, že pravidelné pitie šípkového čaja pomáha v boji proti kašľu, prechladnutiu a zápalom.

V modernom dobe si šípky našli cestu do radu produktov, od čajov až po kozmetiku a doplnky výživy. Okrem čaju sa z nich vyrábajú tinktúry a rôzne formy extraktov, ktoré sú súčasťou doplnkov výživy. Šípkový extrakt je cenený najmä pre svoj vysoký obsah vitamínu C a antioxidantov, ktoré podporujú imunitný systém a prispievajú k ochrane buniek pred voľnými radikálmi. Tento extrakt je často k dispozícii vo forme kapsúl alebo prášku, ktorý možno pridať do smoothies alebo jogurtu.

Šípky sú tiež základom pre výrobu šípkového oleja, ktorý sa používa v kozmetickom priemysle pre svoje regeneračné a hydratačné vlastnosti. Olej zo šípkových semien je bohatý na esenciálne mastné kyseliny a vitamín A, čo z neho robí obľúbený produkt pre starostlivosť o pleť, najmä pre podporu hojenia jaziev a zlepšenie textúry pokožky.

Zdravotné prínosy šípok

Šípky sú známe predovšetkým vďaka svojmu vysokému obsahu vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre zdravý imunitný systém. Jedna z hlavných výhod šípok je ich schopnosť posilniť odolnosť voči prechladnutiu a infekciám.1 Obsahujú až päťdesiatkrát viac vitamínu C ako citróny, čo ich robí jedným z najlepších prírodných zdrojov tohto dôležitého vitamínu.

Okrem vitamínu C šípky obsahujú aj ďalšie prospešné látky, ako sú:

  • Flavonoidy: Tieto antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred oxidačným stresom a zápalmi.2
  • Kyselina galová a kyselina elagová: Tieto organické kyseliny majú protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znižovať riziko chronických ochorení, ako sú kardiovaskulárne choroby.3
  • Karotenoidy: Látky, ktoré prispievajú k ochrane zraku a podpore zdravia kože.4

Šípky sa tiež osvedčili ako účinný prírodný prostriedok pri liečbe zápalových ochorení, najmä artritídy. Štúdie naznačujú, že pravidelná konzumácia šípkového extraktu môže pomôcť znižovať bolesť a zlepšovať pohyblivosť kĺbov u ľudí s osteoartritídou.5

(Slovenčina) Sipky

Ako šípky zbierať a spracovávať

Najlepší čas na zber šípok je na prelome septembra a októbra, keď sú plody plne zrelé a majú sýto červenú farbu. Pri zbere je dôležité vyhnúť sa prezretým plodom, ktoré môžu stratiť časť svojich živín. Po zbere ich môžete usušiť na vzduchu alebo v sušičke a potom ich uložiť na suché miesto, kde ich môžete využívať po celý rok.

Okrem tradičného šípkového čaju môžeme z ďalších spôsobov spracovania menovať:

  • Tinktúry: Vhodné pre dlhodobé uchovávanie a využitie všetkých aktívnych látok. Tinktúry sa vyrábajú macerovaním šípok v alkohole.
  • Marmelády a sirupy: Marmeláda zo šípok je vynikajúca a zdravá pochúťka. Sirup je tiež tradičným prostriedkom na posilnenie imunity.
  • Sušené plody: Usušené šípky možno pridávať do zmesí bylín, müsli alebo konzumovať samotné ako zdravú desiatu.

Záver

Šípky sú viac než len krásna jesenná dekorácia. Sú plné cenných látok, ktoré majú významné zdravotné prínosy, od posilnenia imunity až po ochranu zraku a kože. Či už ich využijete v podobe čaju, marmelády alebo tinktúry, šípky sa isto vo vašej životospráve iste budú vynímať ako vo voľnej prírode.

 

1Winther, K., Warholm, L., Campbell-Tofte, J., Marstrand, K. Effect of Rosa canina L. (rose-hip) on cold during winter season in a middle-class population: A randomized, double-blinded, placebo-controlled trial. Journal of Herbal Medicine. 2018. doi: 10.1016/J.HERMED.2018.04.003.

2Tumbas, V., Čanadanović-Brunet, J., Četojević-Simin, D., Ćetković, G., Ethilas, S., Gille, L. Effect of rosehip (Rosa canina L.) phytochemicals on stable free radicals and human cancer cells. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2012, 92(6), 1273-1281. doi: 10.1002/jsfa.4695.

3Negrean, O. R., Farcas, A. C., Nemes, S. A., Cic, D. E., Socaci, S. A. Recent advances and insights into the bioactive properties and applications of Rosa canina L. and its by-products. Heliyon. 2024, 10(9), e30816. doi: 10.1016/j.heliyon.2024.e30816. PMID: 38765085; PMCID: PMC11101839.

4Oargă Porumb, D. P., Cornea-Cipcigan, M., Cordea, M. I. Unveiling the mechanisms for the development of rosehip-based dermatological products: an updated review. Frontiers in Pharmacology. 2024, 15, 1390419. doi: 10.3389/fphar.2024.1390419.

5Pekacar, S., Bulut, S., Özüpek, B., Orhan, D. Anti-inflammatory and analgesic effects of rosehip in inflammatory musculoskeletal disorders and its active molecules. Current Molecular Pharmacology. 2021. doi: 10.2174/1874467214666210804154604.

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: