Rybí olej patrí medzi najcennejšie prírodné zdroje pre ľudské zdravie. Tento olej je známy predovšetkým vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín, ktoré majú zásadný význam pre správne fungovanie organizmu. Čo sa ale za touto „morskou medicínou“ skrýva? Ako ho používali severské morské národy, aké sú jeho najkvalitnejšie zdroje a čo je na oleji tak jedinečné?
Rozdiel medzi rybím tukom a rybím olejom
Aj keď oba produkty pochádzajú z rýb, rybí tuk a rybí olej sa líšia predovšetkým spôsobom získavania a konzistenciou. Rybí tuk je zvyčajne extrahovaný z tukových tkanív rýb, často z ich pečene a má hustejšiu, viskóznejšiu konzistenciu. Rybí olej je naopak získavaný prevažne z mäsových tkanív rýb, zvyčajne metódou lisovania za studena alebo molekulárnou destiláciou. Tento proces umožňuje získať olej s vyššou koncentráciou omega-3 mastných kyselín a nižším obsahom nasýtených tukov. Rybí olej býva svetlejší, s jemnejšou chuťou.
Zázrak z chladných morí
História využívania rybieho tuku siaha hlboko do minulosti, najmä do oblastí Škandinávie a ďalších severských krajín. Vikingovia a ďalšie morské národy si jeho význam uvedomovali už pred stovkami rokov. Z rybieho tuku vyrábali elixíry, ktoré im dodávali silu, zlepšovali imunitu a zabezpečovali odolnosť voči drsným klimatickým podmienkam. Výskum ukázal, že populácie, ktoré konzumovali vysoké množstvo morských rýb bohatých na omega-3 mastné kyseliny, mali nižší výskyt srdcových ochorení. I napriek iným rizikovým faktorom, ako je fajčenie, vykazovali Grónčania veľmi nízku prevalenciu infarktov myokardu. Tento jav bol pripisovaný práve ich strave bohatej na omega-3 mastné kyseliny.¹
Tradičné využitie rybieho tuku
Jednou z menej známych, avšak fascinujúcich kapitol o rybom tuku, je jeho použitie u Škandinávcov ako prirodzeného „predchodcu“ moderných suplementov. V stredoveku sa rybí tuk využíval nielen ako liek, ale aj ako základná potravina. Ľudia ho pili ráno nalačno pre posilnenie imunity alebo ho používali pri liečbe popálenín a zápalov. Dodnes sa v niektorých oblastiach Nórska zachovalo tradičné lisovanie tresčích pečene na olej, ktorý sa považuje za jeden z najčistejších a najúčinnejších na svete.
Čo je na rybom oleji tak jedinečné?
Hlavným pokladom rybieho oleja sú omega-3 mastné kyseliny, najmä DHA (kyselina dokozahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová). Tieto látky si ľudské telo nedokáže vyrobiť samo, a preto je nevyhnutné ich prijímať z potravy. Omega-3 sú dôležité pre zdravie mozgu a správnu funkciu kardiovaskulárneho systému.2 Podporujú činnosť srdca, znižujú hladinu „zlého“ cholesterolu a pomáhajú regulovať krvný tlak. DHA je tiež kľúčová pre správny vývoj mozgu u detí a u dospelých pôsobí ako prevencia neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Pravidelný príjem omega-3 mastných kyselín môže spomaliť progresiu tejto neurodegeneratívnej choroby a pomôcť chrániť mozog pred jej negatívnymi účinkami. 3 Rybí olej pomáha k zlepšeniu nálady a prevencii depresií. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú rybí olej, bývajú menej náchylní k úzkostiam a depresívnym stavom, čo je v dnešnej uponáhľanej dobe veľkým bonusom.4
Okrem omega-3 obsahuje rybí olej aj vitamíny rozpustné v tukoch, ako je vitamín D a vitamín A, známy pre svoj vplyv na zrak a pokožku. Príjem rybieho oleja významne zvyšuje hladinu vitamínu D v tele, čo má pozitívny vplyv na zdravie kostí, kĺbov a imunitný systém.5 Vitamín D tiež prispieva k lepšej regenerácii svalov. Okrem toho tento olej poskytuje antioxidanty a menšie množstvo ďalších zdravie prospešných tukov. Pomáha v boji proti zápalom a ukazuje sa aj ako pomocník pri chudnutí a zlepšení fyzického výkonu. Suplementácia omega-3 mastnými kyselinami môže podporiť metabolizmus tukov, čo môže prispieť k redukcii telesnej hmotnosti a zlepšeniu zloženia tela.6
Kvalita na prvom mieste
Nie každý rybí olej je však rovnaký. Kvalita závisí od zdroja, spracovania a čerstvosti rýb. Najcennejší rybí olej pochádza z rýb žijúcich v studených, čistých vodách, ako sú lososy, tresky, sardinky, makrely alebo ančovičky. Tieto ryby sú bohaté na omega-3 a zároveň majú nižší obsah škodlivých látok, napríklad ortuti.
Pri výbere rybieho oleja by mala byť prioritou jeho čistota a spôsob spracovania. Oleje získavané metódou molekulárnej destilácie alebo lisovaním za studena sú považované za najkvalitnejšie, pretože si zachovávajú maximum zdravie prospešných látok. Dobre spracovaný rybí olej by mal mať príjemnú chuť bez zápachu a horkosti.
Tipy na konzumáciu
Ak nie ste milovníkom rýb, môžete rybí tuk získať vo forme kapsúl, tekutého oleja alebo ako súčasť obohatených potravín. Pre optimálny účinok sa odporúča dávkovanie podľa veku, zdravotného stavu a životného štýlu. Dbajte na to, aby doplnok stravy mal certifikát čistoty a bol získavaný z ekologických zdrojov.
Záver: Cenný zdroj pre naše zdravie
Rybí olej je viac než len zdroj omega-3. Je to dar prírody, ktorý nám môže pomôcť zlepšiť zdravie, vitalitu aj psychickú pohodu. Či už si ho doprajete formou lahodného pokrmu z tučných rýb alebo vsadíte na kvalitné doplnky stravy, verte, že vášmu telu i mysli dodáte jeden z najlepších nástrojov pre udržanie pevného zdravia. Inšpirujte sa tradíciami severských národov a objavte kúzlo rybieho tuku aj vy.
1Dyerberg, J., & Bang, H. (1982). A hypothesis on the development of acute myocardial infarction in Greenlanders.. Scandinavian journal of clinical and laboratory investigation. Supplementum, 161, 7-13 .
2Abdelhamid, A., Brown, T., Brainard, J., Biswas, P., Thorpe, G., Moore, H., Deane, K., AlAbdulghafoor, F., Summerbell, C., Worthington, H., Song, F., & Hooper, L. (2018). Omega-3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease.. The Cochrane database of systematic reviews, 11, CD003177 .
3Sydenham, E., Dangour, A., & Lim, W. (2012). Omega 3 fatty acid for the prevention of cognitive decline and dementia. São Paulo Medical Journal, 130, 419 - 419.
4Bloch, M., & Hannestad, J. (2011). Omega-3 Fatty Acids for the Treatment of Depression: Systematic Review and Meta-Analysis. Molecular psychiatry, 17, 1272 - 1282.
5Lehmann, U., Gjessing, H., Hirche, F., Mueller-Belecke, A., Gudbrandsen, O., Ueland, P., Mellgren, G., Lauritzen, L., Lindqvist, H., Hansen, A., Erkkilä, A., Pot, G., Stangl, G., & Dierkes, J. (2015). Efficacy of fish intake on vitamin D status: a meta-analysis of randomized controlled trials.. The American journal of clinical nutrition, 102 4, 837-47 .
6Jazayeri, S., Heshmati, J., Mokhtari, Z., Sepidarkish, M., Nameni, G., Potter, E., & Zaroudi, M. (2020). Effect of omega-3 fatty acids supplementation on anthropometric indices in children and adolescents: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.. Complementary therapies in medicine, 53, 102487 .