Štúdia z roku 2009, ktorá skúmala 12 príčin smrti, ktorým možno predísť cez úpravy v životnom štýle, prišla na to, že nedostatok omega 3 mastných kyselín (MK) je v Amerike radený ako 6. najväčší zabijak.1 Výskum ukazuje, že omega 3 M , ktoré možno prijať konzumáciou rybieho oleja a rýb, pomáhajú odvrátiť nespočet bežných príčin smrti ako sú srdcové príhody či mŕtvice.
Aké sú benefity rybieho oleja? Štúdie ukazujú, že pomáha znižovať riziko nielen srdcových ochorení, ale aj symptómov depresie, vysokého tlaku, ADHD, bolesti kĺbov, artritídy a chronických kožných problémov ako je ekzém. Príjem rybieho oleja je tiež spájaný so znižovaním telesnej hmotnosti, vyššou plodnosťou, tehotenstvom a väčším množstvom energie. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA)2 predpis rybieho oleja navyše schválil ako pomoc znížiť nezdravo zvýšenú hladinu triglyceridov (TAG) v krvi. Rybí olej prináša tieto benefity vďaka tomu, že je jedným z prirodzene najbohatších zdrojov omega 3 MK, ktoré majú silné protizápalové účinky.
Čo je to rybí olej?
Rybí olej pochádza z tukového tkaniva rýb. My ľudia ho môžeme konzumovať teda priamo cez konzumáciu rýb, alebo formou doplnkov stravy. Medzi najlepšie zdroje omega 3 MK patria tučné ryby žijúce v chladných vodách – napríklad treska, losos, sleď, sardinky, ančovičky,... Rybí olej je koncentrovaným zdrojom omega 3 MK. Tieto kyseliny sa radia do skupiny tukov s názvom PUFA - polynenasýtené mastné kyseliny.
Naše telo je schopné si určité druhy tukov vyrobiť, ale to však neplatí pre omega 3. Tie sú totiž esenciálnou zložkou, musíme ich teda prijímať z potraviny (či doplnkov stravy). Benefity rybieho oleja sú prisudzované najmä 2 hlavným dôležitým omega 3 kyselinám: DHA (dokosahexaénová kyselina) a EPA (eikosapentaénová kyselina). Tieto kyseliny sú niekedy označované ako „morské omega 3“, pretože pochádza hlavne z rýb.
Benefity
1.) ADHD
Keď príde na mentálne/duševné zdravie, v čom je rybí olej prínosný? Existujú dôkazy, že omega 3 MK pomáhajú zmierniť symptómy ADHD, s ním spojené rozvojové problémy a ďalej mnoho ďalších problémov spojených s náladou a duševným zdravím počas života.3. Štúdia z roku 2012 zahŕňala deti s ADHD vo veku od 6 do 12 rokov a u tých detí, ktoré suplementovali omega 3 MK, prišla na štatisticky významné zlepšenie v oblasti nepokoja, agresivity, dokončovania práce a študijného výkonu.4 Ďalšie štúdie5 poukazuje na vzťah zvýšeného príjmu omega 3 MK (najmä DHA) a zlepšenie gramotnosti a správania u detí s ADHD. Rybí olej je považovaný za nápomocného vďaka jeho pôsobeniu na fungovanie mozgu, čo presne pasuje do skladačky, pretože 60% mozgu6 je zložených z tuku.
2.) Alzheimerova choroba a kognitívne zdravie
Už niekoľko rokov bolo prepojenie medzi rybím olejom a Alzheimerovou chorobou študované a prináša nám konzistentné výsledky. Tieto esenciálne mastné kyseliny podporujú vitalitu mozgu, spomaľujú úpadok kognitívnych schopností a chránia tiež mozog starších ľudí pred atrofiou (odumieranie mozgových buniek). Štúdia publikovaná v časopise FASEB zistila, že rybí tuk môže pôsobiť ako prirodzená zbraň na odvrátenie nástupu kognitívneho úpadku a Alzheimerovej choroby.7
Ďalšia štúdia vykonaná výskumníkmi z nemocnice Rhode Island skúmala vzťah medzi suplementáciou rybieho oleja a indikátormi kognitívneho úpadku. Výsledkom bolo, že dospelí, ktorí omega 3 MK suplementovali a predtým sa u nich neobjavila Alzheimerova choroba, pocítili značne menší kognitívny úpadok a zmenšovanie mozgu v porovnaní s ľuďmi, ktorí rybí olej neužívali.8
3.) Artritida
Suplementácia omega 3 MK môže uľaviť od symptómov reumatoidnej artritídy, predovšetkým bolesti kĺbov. Jedna štúdia ukazuje, že suplementácia omega 3 rybieho oleja funguje rovnako účinne ako lieky znižujúce bolesť kĺbov. Rybí olej môže byť preto bezpečnejšou alternatívou k týmto liekom najmä z hľadiska dlhodobého užívania, pretože je tu značne nižšie riziko vedľajších účinkov.9
4.) Kardiovaskulárne ochorenie
Omega 3 rybí olej má protizápalové účinky, ktoré sú nápomocné v prevencii či zvládaní radu kardiovaskulárnych ochorení. Podľa systematického prehľadu z roku 2009, DHA (v porovnaní s EPA) sa zdať byť obzvlášť prospešnou bioaktívnou látkou pre srdcovú, kardiovaskulárnu a mozgovú funkciu.32 Niektoré štúdie zistili, že konzumácia rýb nás chráni pred srdcovými ochoreniami aj v prípade veľkého príjmu tuku a cholesterolu. Bolo preukázané, že má rybí olej vplyv na niekoľko rizikových faktorov spojených s ischemickou chorobou srdca vrátane vysokého tlaku, vysokých hladín triglyceridov (TAG) a LDL cholesterolu.14
Podľa výskumov sú omega 3 MK tiež spájané so zlepšením miery prežitia u obetí infarktu. Štúdia publikovaná v lekárskom časopise Circulation ukázala, že u ľudí, ktorí užívali vysoké dávky rybieho oleja počas 6 mesiacov po prežití infarktu, došlo k zlepšeniu zdravia srdca a zníženiu biomarkerov systémového zápalu.15 Národné centrum pre doplnkové a integrované zdravie uvádza, že výskum nám naznačuje, že doplnky omega 3 neznižujú riziko srdcových ochorení, ale je dokázané, že u ľudí, ktorí jedia morské plody 1-4x týždenne, je menej pravdepodobné úmrtie následkom na srdcové choroby.16
5.) Depresia a úzkosti
Štúdia z roku 2017 publikovaná v Critical Reviews in Food Science and Nutrition17 dospela k záveru, že máme k dispozícii stále viac dôkazov, že omega 3 MK zohrávajú úlohu pri depresii a zaslúžia si väčšie úsilie výskumníkov v skúmaní tohto vzťahu. Väčšina štúdií naznačuje malé alebo mierne priaznivé pôsobenie PUFA na symptómy depresie v porovnaní s placebom.18 Omega 3 boli preukázané ako kritické pre vývoj a funkciu centrálneho nervového systému. Dôkazy z randomizovanej placebom kontrolovanej štúdie poukazujú na deficit omega 3 MK v strave a ich suplementáciu ako novú možnú liečebnú metódu pre depresiu a ďalšie problémy spojené s náladou. Podľa štúdie z roku 2017 publikovanej v časopise integratívnej neurovedy, je veľa mechanizmov, cez ktoré pôsobí PUFA antidepresívne - vrátane ich protizápalového pôsobenia a priameho efektu na vlastnosti membrán v mozgu.19
6.) Komplikácie pre diabetes
Štúdia publikovaná v Brain Research ukazuje, ako ďaleko môžu siahať efekty rybieho oleja pre ľudí s cukrovkou. Výskumníci zistili, že rybí olej môže znižovať riziká diabetu, ako je napríklad vznik kognitívneho deficitu, pretože chránia bunky hippocampu pred zničením. 20 Štúdia tiež ukázala, že by rybí olej mohol znižovať oxidatívny stres, ktorý hrá hlavnú úlohu v rozvoji komplikácií pri diabete (na úrovni ciev aj srdca).
7.) Poruchy očí a zraku
Štúdie poukazujú na kombináciu luteínu, zeaxantínu a omega 3 MK a ich pomoc pri znižovaní degenerácie makuly (žlté škvrny) spojené so starnutím. Výsledky, či omega 3 môžu pomôcť spomaliť progresiu pokročilej makulárnej degenerácie, boli zmiešané.21 DHA je hlavný komponent fotoreceptorov sietnice na vonkajších častiach oka. Ukázalo sa, že pôsobí protizápalovo a ochranne proti degenerácii žltej škvrny.
8.) Pokožka a vlasy
Benefity rybieho oleja pre pokožku zahŕňajú schopnosť ju vyživiť tuky a vitamíny rozpustnými v tukoch, ktoré jej pomáhajú udržať hladkú a pružnú. Máme k dispozícii aj dôkazy o tom, že rybí olej pôsobí preventívne pred vznikom vrások a potenciálne aj vznikom rakoviny pokožky, alergických reakcií, dermatitídy, kožných rán a melanogenéz (tvorba kožného farbiva).22 Jedným z hlavných dôvodov, prečo rybí olej vedie pokožke je ten, že pôsobí protizápalovo. Výskum ukázal, že rybí olej dokáže tiež znížiť zvýšený zápal vyvolaný pobytom na slnku a poskytuje úľavu pri spálení so slnkom.23
Nedostatok EPA a DHA v strave vedie k zhoršeniu stavu pokožky – objavujú sa lupiny, tenké a riedke vlasy, ekzém, lupienka, starecké škvrny a škvrny od slnka. V jednej štúdii, osoby užívajúce rybí olej s 1,8 g EPA mali značne znížené symptómy ekzému už po 12 týždňoch. Výskumníci predpokladajú, že sú tieto efekty následkom schopností rybieho oleja znižovať leukotrién B4, čo je prozápalová látka hrajúca úlohu pri ekzéme.
9.) Plodnosť a tehotenstvo
Ak vám rybí olej môže pomôcť v tejto oblasti? Nedávne štúdie ukazujú, že konzumácia omega 3 rybieho oleja môže pomôcť s plodnosťou - ako u mužov tak aj žien.24 Jeden z najväčších benefitov u mužov je vďaka DHA, ktorá hrá úlohu v mobilite (pohyblivosti) a zdraví spermií. Rybí olej sa tiež ukázal ako podpora plodnosti u žien, pretože znižuje telesný zápal, vyrovnáva hladiny hormónov a reguluje menštruačný cyklus. Rybí olej je extrémne prínosný aj pre tehotné ženy a ich deti. V priebehu tehotenstva a tiež potom počas dojčenia je potreba po omega 3 MK ženy oveľa vyššia ako obvykle.
Podľa americkej asociácie tehotenstva, väčšina žien v Spojených štátoch amerických je deficitná na EPA a predovšetkým na DHA už pred tým, než otehotnie. Počas tehotenstva sú tieto kyseliny ešte viac spotrebovávané a cez placentu prechádza aj od matky k plodu. Kyselina DHA je kľúčovým stavebným blokom pre mozog plodu, jeho oči a nervový systém. Akonáhle sa dieťa narodí, omega 3 kyseliny sú dôležité zase pre rozvoj jeho mozgu a imunitného systému. Omega 3 mastné kyseliny znižujú aj možnosť predčasného pôrodu, príjem EPA a DHA môže podporiť zdravý priebeh pôrodu a jeho výsledok. Kyseliny navyše pomáhajú stabilizovať náladu a všeobecne psychické rozpoloženie matky po pôrode.
10.) Úbytok/udržovanie telesnej hmotnosti
V májovom vydaní roku 2007 časopisu American Journal of Clinical Nutrition austrálski výskumníci publikovali výsledky štúdie skúmajúcej efekty rybieho oleja na chudnutie v kombinácii so stravou a cvičením. Výsledky ukazujú, že kombinácia suplementácie rybieho oleja spolu s pravidelným pohybom môže pomôcť zredukovať množstvo telesného tuku, zatiaľ čo podporuje aj zdravie srdca a metabolizmu.25 Skupina, ktorá rybí olej suplementovala, mala nižšie hladiny triglyceridov v krvi, zvýšenú hodnotu HDL cholesterolu a lepší pohyb krvi . Celkovo pridaním rybieho oleja k súčasnému cvičebnému plánu (a celkovo zdravému životnému štýlu) sa zdá, že podporuje znižovať množstvo telesného tuku a riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Ďalšia malá štúdia nechala všetkých dobrovoľníkov konzumovať rovnakú potravu a nahradila im viditeľné zdroje tuku (ako je napríklad maslo či smotana) rybím olejom. Dobrovoľníci konzumovali 6 g rybieho oleja každý deň po dobu 3 týždňov. Výskumníci zistili, že im tým kleslo množstvo telesného tuku. Záverom tejto štúdie bolo, že u zdravých dospelých ľudí rybí olej pomáha znižovať telesný tuk a stimuluje využitie mastných kyselín na produkciu energie. To znamená, že olej môže byť nápomocným pre ľudí, ktorí chcú zmeniť kompozíciu svojho tela cez cvičenie a budovanie svalovej hmoty.26
Nedostatok omega
Mnohé zdravotné problémy môžu byť spätne spojené s nerovnováhou omega mastných kyselín, predovšetkým nepomeru medzi omega 3 a omega 6 kyselinami. Omega 6 MK nie sú pre nás nutne zlé, ale pokiaľ sú konzumované vo veľkom množstve a bez omega 3 kyselín, môžu spôsobovať zápal, ktorý potom vedie k chronickým ochoreniam.
Dnes má bežne typický Američan pomer medzi kyselinami 20:1 v prospech omega 6 kyselinám, zatiaľ čo zdravý pomer je skôr 3:1. Typická americká diéta teda obsahuje 14-25x viac omega 6 ako omega 3 mastných kyselín. Najväčšou príčinou nedostatku omega 3 MK je nadmerná konzumácia potravín a jedál s vysokým obsahom omega 6. Omega 6 MK sú napríklad vo vyprážaných jedlách, jedle z fast foodu a balených výrobných, ktoré obsahujú rastlinné oleje (sójový, repkový, slnečnicový, bavlníkový) . Výskumy ukazujú, že nízky pomer medzi omega 6 a omega 3 kyselinami môže znižovať riziko väčšiny bežných chronických ochorení, vrátane ADHD, astmy, artritídy, autoimunitných ochorení a ďalších.27
Odporúčané dávkovanie
Najlepšou cestou, ako dosiahnuť vyrovnaný pomer omega 6 a omega 3 mastných kyselín je konzumácia rybieho oleja z divokých rýb ako je napríklad losos. Avšak pre niektorých ľudí môže byť vhodná aj suplementácia kvalitného omega 3 rybieho oleja, alebo oleja z tresčej pečene. Koľko rybieho oleja denne by sme mali konzumovať?
- V súčasnej dobe nie je nastavené štandardné odporúčanie, koľko omega 3 mastných kyselín potrebujeme každý deň, ale návrhy sa pohybujú od 500 do 1000 mg denne z rybieho oleja.
- Ako jednoduché je dostat se na tyto hodnoty? V jedné konzervě tuňáka a jedné malé porci divokého lososa najdeme více než 500 mg omega 3 MK.
- Ideálne k naplneniu minimálnej potreby omega 3 sa snažte zjesť aspoň 2 porcie tučnej ryby týždenne. Toto je odporúčanie, ktoré je odporúčané napríklad americkou kardiologickou asociáciou.28
- Pokiaľ nie ste schopní dosiahnuť benefitov rybieho oleja prostredníctvom výživy, suplementácia rybieho oleja môže byť vhodnou voľbou. Pokiaľ rybí olej beriete, nie vždy „viac je lepšie“. Nezabudnite, že si chcete udržať vhodný pomer voči omega 6 MK.
- Kedy by ste mali suplement brať? Nezáleží na dennej dobe, rybí olej dopĺňajte tak, ako je to pre vás pohodlné, ideálne však s jedlom.
Rybí olej versus olej z krilllu
Medzi ryby, ktoré sú bežne využívané do suplementov patrí najmä losos, tresčiu pečeň, makrely, sardinky, halibut, treska a sleď. Krill je malý tvor podobný krevetám, ktorý je použitý na výrobu oleja z krillu. Je zdrojom omega 3 MK, má červenú farbu a prirodzene obsahuje astaxantín, čo je silný antioxidant, ktorý chráni tieto omega 3 kyseliny pred oxidáciou (často sa umelo pridáva aj do rybích olejov).
Ako ryby, tak krill, poskytujú omega 3 MK, avšak z každého zdroja sú kyseliny v inej forme. V rybách sú tieto kyseliny vo forme triglyceridov a v prípade krillu ide skôr o fosfolipidovú formu. Forma tuku sa zdá mať vplyv na jeho absorpciu. Niektoré výskumy odporúčam skôr olej z krillu ako lepšie vstrebateľný oproti rybiemu oleju.29 Keďže sú zistenia stále zmiešané, odborníci hovoria, že nemáme dostatok dôkazov na to tvrdiť, že olej z krillu je nutne lepším.
Riziká, vedľajšie účinky a interakcia s ďalšími liečivami
Omega 3 MK cez suplementáciu v odporúčaných dávkach obvykle vyvolávajú iba mierne vedľajšie účinky, ak vôbec nejaké. Americká kardiologická asociácia považuje užívanie 3 g rybieho oleja denne za bezpečné. Z toho vyplýva, že ľudia užívajúci viac ako 3 gramy v kapsuliach by mali takto urobiť iba pod dohľadom lekára. Väčšina lekárov by povedala, že užívanie viac ako 2 g (viac ako 2000 mg) je považovaná za veľkú dávku. Ako vedľajší účinok sa môže objaviť:
- grganie
- zápach z úst
- pálení záhy
- nevoľnosť
- riedka stolica/hnačka
- vyrážka
- krvácanie z nosu
Pokiaľ si zvolíte kvalitný doplnok, môžete tým znížiť pravdepodobnosť týchto vedľajších účinkov. Je tiež vhodné užívať rybí olej s jedlom. Ak ste na akejkoľvek liečbe, alebo beriete akékoľvek lieky, pred tým, než užijete suplement, by ste sa mali poradiť so svojich doktorom. Tiež by ste si mali zistiť, či netrpíte alergiou na ryby či kôrovce.
Ak máte poruchu krvácania, ľahko sa vám tvoria modriny alebo užívate lieky na riedenie krvi, mali by ste tieto doplnky používať so zvýšenou opatrnosťou, pretože veľké dávky omega 3 mastných kyselín môžu zvýšiť riziko krvácania. Toto riziko krvácania sa týka aj ľudí bez predchádzajúcej anamnézy poruchy krvácania alebo súčasného užívania liekov. Ak máte cukrovku 2. typu, mali by ste užívať doplnky iba pod dohľadom svojho lekára. Jedinci s diabetom 2. typu môžu pri užívaní doplnkov stravy s rybím olejom zaznamenať zvýšenie hladiny cukru v krvi nalačno.
Vyhnite sa suplementom nízkej kvality
Nie všetky rybie oleje sú si rovné. Väčšina rybích olejov je vysoko spracovaná a môže ľahko oxidovať, pretože omega 3 tuky sú polynenasýtené - majú nízky tepelný prah a môžu ľahko žltnúť. Z tohto dôvodu chcete kupovať rybí olej vo forme triglyceridov, ktorý tiež obsahuje antioxidanty (ako je astaxantín, vitamín A, E alebo esenciálne oleje), ktoré ich chránia.
Je rybí olej bezpečný pre psov a maznáčikov?
Rovnako ako u ľudí, tak aj u psov a domácich maznáčikov, bolo preukázané, že omega 3 tuky z rýb majú priaznivé účinky pri liečbe chorôb. Výskumy naznačujú, že omega 3 kyseliny môžu psom pomôcť s liečbou infekcií, rakoviny, kĺbov, srdca, obličiek, kože a tráviacich problémov, a navyše aj hojením rán, zdravím kože a srsti.30 Avšak vysoké množstvo môže mať nepriaznivé účinky. Národná rada pre výskum stanovila bezpečnú hornú hranicu dennej dávky kombinácie EPA a DHA pre psov zhruba medzi 10-22 mg na 1 kg telesnej hmotnosti. Aby ste predišli vedľajším účinkom, ako sú zažívacie ťažkosti, nepodávajte svojmu psovi viac ako toto množstvo.
Myšlienky na záver
- Omega 3 MK sú esenciálnymi látkami pre naše zdravie a keďže si ich naše telo nedokáže vytvoriť samo, je potrebné ich prijímať zo stravy, pokiaľ strava nie je dostačujúca na naplnenie potrieb, kvalitný doplnok stravy vo forme rybieho oleja môže byť ďalšou dobrou voľbou.
- Suplementácia rybím olejom môže byť využitá ako prevencia pred zdravotnými problémami rovnako ako súčasť ich liečby. Vedecké štúdie ďalej potvrdzujú a podporujú benefity rybieho oleja (od zlepšenia ekzému a plodnosti až po srdcové ochorenia a rôzne typy rakoviny).
- Najlepší suplement rybieho oleja je ten, ktorý sa vyrába pod prísnou kontrolou a je testovaný na prípadný obsah zdraviu nebezpečných látky ako je napríklad ortuť.
- V súčasne nie je stanovené žiadne všeobecné odporúčanie na množstvo rybieho oleja, ale väčšina odporúčaní smeruje k dennej dávke okolo 500 mg do 1000 mg omega 3 MK.
Michaela Majerová
Zdroje:
₁ Danaei G, Ding EL, Mozaffarian D, Taylor B, Rehm J, Murray CJ, Ezzati M. The preventable causes of death in the United States: comparative risk assessment of dietary, lifestyle, and metabolic risk factors. PLoS Med. 2009.
₂ FDA GOV. FDA Announces New Qualified Health Claims for EPA and DHA Omega-3 Consumption and the Risk of Hypertension and Coronary Heart Disease. 2019.
₃ Sinn N, Milte C, Howe PR. Oiling the brain: a review of randomized controlled trials of omega-3 fatty acids in psychopathology across the lifespan. Nutrients. 2010.
₄ Perera H, Jeewandara KC, Seneviratne S, Guruge C. Combined ω3 and ω6 supplementation in children with attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) refractory to methylphenidate treatment: a double-blind, placebo-controlled study. J Child Neurol. 2012.
₅ Perera H, Jeewandara KC, Seneviratne S, Guruge C. Combined ω3 and ω6 supplementation in children with attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD) refractory to methylphenidate treatment: a double-blind, placebo-controlled study. J Child Neurol. 2012.
₆ Bradbury J. Docosahexaenoic acid (DHA): an ancient nutrient for the modern human brain. Nutrients. 2011.
₇ FIALA, Milan, Ramesh C. HALDER, Bien SAGONG, Olivia ROSS, James SAYRE, Verna PORTER a Dale E. BREDESEN. Ω‐3 Supplementation increases amyloid‐β phagocytosis and resolvin D1 in patients with minor cognitive impairment. The FASEB Journal [online]. 2015.
₈ Daiello LA, Gongvatana A, Dunsiger S, Cohen RA, Ott BR; Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative. Association of fish oil supplement use with preservation of brain volume and cognitive function. Alzheimers Dement. 2015.
₉ Maroon JC, Bost JW. Omega-3 fatty acids (fish oil) as an anti-inflammatory: an alternative to nonsteroidal anti-inflammatory drugs for discogenic pain. Surg Neurol. 2006.
₁₀ Manzanares W, Langlois PL, Dhaliwal R, Lemieux M, Heyland DK. Intravenous fish oil lipid emulsions in critically ill patients: an updated systematic review and meta-analysis. Crit Care. 2015.
₁₁ Gu Z, Suburu J, Chen H, Chen YQ. Mechanisms of omega-3 polyunsaturated fatty acids in prostate cacer prevention. Biomed Res Int. 2013.
₁₂ Liu J, Ma DW. The role of n-3 polyunsaturated fatty acids in the prevention and treatment of breast cacer. Nutrients. 2014.
₁₃ Haraldsdottir A, Steingrimsdottir L, Valdimarsdottir UA, Aspelund T, Tryggvadottir L, Harris TB, Launer LJ, Mucci LA, Giovannucci EL, Adami HO, Gudnason V, Torfadottir JE. Early Life Residence, Fish Consumption, and Risk of Breast Cacer. Cacer Epidemiol Biomarkers Prev. 2017.
₁₄ de Magalhães JP, Müller M, Rainger GE, Steegenga W. Fish oil supplements, longevity and aging. Aging (Albany NY). 2016.
₁₅ Heydari B, Abdullah S, Pottala JV, Shah R, Abbasi S, Mandry D, Francis SA, Lumish H, Ghoshhajra BB, Hoffmann U, Appelbaum E, Feng JH, Blankstein R, Steigner M, McConnell JP, Harris W, Antman EM, Jerosch-Herold M, Kwong RY. Effect of Omega-3 Acid Ethyl Esters on Left Ventricular Remodeling After Acute Myocardial Infarction: The OMEGA-REMODEL Randomized Clinical Trial. Circulation. 2016.
₁₆ NCCIH. Omega-3 Supplements: In Depth. 2018.
₁₇ DEACON, Gelinda, Christine KETTLE, David HAYES, Christina DENNIS a Joseph TUCCI. Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2015.
₁₈ Appleton KM, Sallis HM, Perry R, Ness AR, Churchill R. Omega-3 fatty acids for depression in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2015.
₁₉ Burhani MD, Rasenick MM. Fish oil and depression: The skinny on fats. J Integr Neurosci. 2017.
₂₀ Sun LJ, Hou XH, Xue SH, Yan F, Dai YJ, Zhao CH, Wang F, Yang RH. Fish oil modulates glycogen synthase kinase-3 signaling pathway in diabetes-induced hippocampal neurons apoptosis. Brain Res. 2014.
₂₁ Age-Related Eye Disease Study 2 Research Group. Lutein + zeaxanthin and omega-3 fatty acids for age-related macular degeneration: the Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) randomized clinical trial. JAMA. 2013.
₂₂ Huang TH, Wang PW, Yang SC, Chou WL, Fang JY. Cosmetic and Therapeutic Applications of Fish Oil's Fatty Acids on the Skin. Mar Drugs. 2018.
₂₃ Rhodes LE, Durham BH, Fraser WD, Friedmann PS. Dietary fish oil reduces basal and ultraviolet B-generated PGE2 levels in skin and increases the threshold to provocation of polymorphic light eruption. J Invest Dermatol. 1995.
₂₄ Stanhiser J, Jukic AMZ, McConnaughey DR, Steiner AZ. Omega-3 fatty acid supplementation and fecundability. Hum Reprod. 2022.
₂₅ Alison M Hill, Jonathan D Buckley, Karen J Murphy, Peter RC Howe, Combining fish-oil supplements with regular aerobic exercise improves body composition and cardiovascular disease risk factors, The American Journal of Clinical Nutrition. 2007.
₂₆ Couet C, Delarue J, Ritz P, Antoine JM, Lamisse F. Effect of dietary fish oil on body fat mass and basal fat oxidation in healthy adults. Int J Obes Relat Metab Disord. 1997.
₂₇ Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002.
₂₈ AMERICAN HEART ASSOCIATION NEWS. Eating fish twice a week reduces heart, stroke risk. 2018.
₂₉ Köhler A, Sarkkinen E, Tapola N, Niskanen T, Bruheim I. Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects--a randomized, single-dose, cross-over trial. Lipids Health Dis. 2015.
₃₀PETMD. Healthy Foods Checklist: Fish Oil for Dogs. 2017.
₃₁ Brasky TM, Rodabough RJ, Liu J, Kurta ML, Wise LA, Orchard TS, Cohn DE, Belury MA, White E, Manson JE, Neuhouser ML. Long-chain ω-3 fatty acid intake and endometrial cacer risk in the Women's Health Initiative. Am J Clin Nutr. 2015.
₃₂ Ghasemi Fard S, Wang F, Sinclair AJ, Elliott G, Turchini GM. How does high DHA fish oil affect health? A systematic review of evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019.
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!