Quinoa je často považovaná za jednu z najzdravších potravín na svete. Jej nutričné hodnoty ponúkajú radu antioxidantov, vitamínov a minerálov. Neobsahuje lepok a to je len jedna z mnohých výhod, ktorú quinoa má.
K čomu je teda quinoa dobrá? Z botanického hľadiska je v skutočnosti považovaná skôr za semeno než zrno. Tieto drobné semená pochádzajú z rastliny Chenopodium quinoa. Na rozdiel od skutočných zŕn, ako je pšenica alebo jačmeň, je quinoa označovaná za pseudocereáliu. Zatiaľ čo väčšina z nás je zvyknutá iba na bielu odrodu, vo svete existuje viac než 100 druhov. Hoci sa stala populárnejšou až v posledných desiatich rokoch, pestuje sa quinoa po tisícročia v južnej Amerike. Pod názvom "materské zrno" mala quinoa významné miesto ako pri náboženských obradoch, tak aj v kuchyni.
S príchodom paleo stravy a ďalších stravovacích štýlov, ktoré podporujú vylúčenie lepku, sú komplexné a bezlepkové sacharidy ako quinoa nutnosťou, ako telu dodať energiu. Jej unikátnosť spočíva ale predovšetkým v jej obsahu bielkovín a ďalších mimoriadne prospešných živín. Okrem toho, že má vysoký obsah bielkovín a málo sacharidov obsahuje quinoa tiež veľké množstvo vlákniny (2 krát viac než u iných obilnín), mangánu, horčíku, fosforu a kyseliny listovej spolu s radou ďalších základných mikroživín. Mimo zmienené živiny je quinoa veľmi bohatá na železo, preto je ideálnou potravinou ako pre ženy (i v období tehotenstva), pre deti a vôbec pre všetky osoby, ktoré trápi anémia. Vďaka obsahu horčíka a vitamínu B2, ktoré quinoa obsahuje, je tiež vynikajúcou potravinou pre osoby, ktoré často trpia na bolesti hlavy alebo migrény.
Quinoa je perfektná potravina pre diabetikov, pretože má nízky glykemický index (35) a tým nedochádza k veľkým výkyvom hladiny krvného cukru, ako je tomu napríklad u cestovín a mimo to je quinoa bohatá ako na esenciálne, tak aj na neesenciálne aminokyseliny, ktoré sú vo veľmi podobnom pomere tým, ktoré sú obsiahnuté v mäse.
1.) Pomáha v redukčnom stravovaní
Vďaka obsahu bielkovín a vlákniny, dodáva konzumácia quinoy dlhší pocit sýtosti. Naviac bolo preukázané, že celé zrná zvyšujú pocit sýtosti a výskum ukazuje, že jej konzumácia je spojená s efektívnejšou redukciou telesného tuku.
2.) Udržuje zdravé srdce
Vďaka svojim proti***ovým živinám je Quinoa výbornou potravinou pre srdce. Má obzvlášť vysoký obsah zdravia prospešných tukov ako je kyselina olejová a kyselina alfa-linolenová, čo je typ omega-3 mastnej kyseliny, nachádzajúcej sa v rastlinách. Naviac je quinoa zdrojom draslíka a horčíka. Oba tieto minerály majú hlavnú rolu v zdravie srdca. Draslík pomáha znižovať hladinu krvného tlaku, aby bolo srdce zdravé a silné a príjem horčíka je spojený s nižším rizikom mŕtvice.
3.) Udržuje zdravie čriev
Quinoa obsahuje veľké množstvo probiotík. Probiotiká je druh vlákniny, ktorá funguje ako palivo pre prospešné baktérie žijúce v čreve. Táto vláknina, ktorú quinoa obsahuje môže pomôcť črevným baktériám produkovať butyrát, čo je typ mastnej kyseliny s krátkym reťazcom, ktorá je známa svojimi výhodami pre podporu zdravia čriev. Butyrát nie len že potlačuje zá***, ale tiež pomáha kontrolovať nadmerné množstvo imunitných buniek, ktoré slúžia ako zdroj zá***u.
4.) Obsahuje antioxidanty bojujúcim proti rôznym ochoreniam
Špecifický typ antioxidantov, ktorý sa nazýva flavonoidy, sa tu nachádza vo veľkom množstve. Táto skupina antioxidantov si získala záujem v polovici 90. rokov práve ako prevencia pred ochorením. Jedna konkrétna trieda flavonoidov, polyfenolov, môžu hrať rolu v prevencii srdcových chorôb, osteoporózy aj cukrovky. Quinoa má tiež vysoký obsah ďalších antioxidantov, vrátane kvercetínu, betakaroténu, kaempferolu, kyseliny vanilovej a kyseliny ferulovej, ktoré všetky môžu znižovať zá***y a chrániť tak pred chronickými ochoreniami.
- Biela quinoa - ide sa o najpoužívanejšiu odrodu a varenie tohto druhu trvá najkratší čas a v chuti je jemnejší.
- Červená quinoa - po uvarení si zachováva svoj pôvodný tvar
- Čierna quinoa - má zemitú sladšiu chuť a jej varenie trvá najdlhšie.
5.) Vhodná potravina pri metabolickom syndróme
Metabolický syndróm je zhluk niekoľko komplikácií, ktorým dnes podľa štatistík trpí neuveriteľných 56% osôb. Ide o osoby nad 55 rokov, avšak výnimkou už dnes nie sú ani výrazne mladší ľudia. Dôsledok metabolického syndrómu je v prvej rade nadváha s vyššou mierou tuku (hlavne v oblasti brucha), ktorá so sebou nesie aj ďalšie problémy ako je vysoký cholesterol, zvýšené triglyceridy, zvýšená hladina glukózy a vysoký krvný tlak. Práve qinoa je potravina, ktorá môže ako jedna z mnohých potravín byť ako nenahraditeľná súčasť jedálnička.
TIP: Quinoa sa dá pripraviť ako sladké raňajky, kedy tak máme perfektnú príležitosť vstrebať železo, ktoré obsahuje, pretože vstrebateľnosť železa je ráno a v popoludňajších hodinách najväčší. Avšak quinoa môže tiež slúžiť ako príloha, kedy ju môžeme nakombinovať spolu s ryžou v pomere 1:1, alebo ju môžeme spolu s korením zamiešať do šalátov.
Veronika Halusková
***slovo zápal sa nesmie používať.
Ak ste v článku zaznamenali chybu alebo preklep, dajte nám, prosím, vedieť na mail korektura@brainmarket.sk. Ďakujeme!