Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Poznáte skratky DIM, I3C a CDG? Synergická kombinácia pre hormonálnu rovnováhu a detoxikáciu

V dnešnej dobe sa stále viac zameriavame na udržanie zdravia a prevenciu rôznych ochorení prostredníctvom prírodných látok. Medzi zlúčeniny, ktoré získavajú na popularite vďaka svojim pozitívnym účinkom na ľudský organizmus, patrí DIM (Diindolylmethan), Indol-3-karbinol (I3C) a D-glukarát vápenatý (CDG). Tieto látky, prirodzene sa vyskytujúce v niektorých potravinách, sú známe svojimi ochrannými a detoxikačnými účinkami, najmä v oblasti hormonálnej rovnováhy a podpory zdravia pečene. Tento článok sa podrobnejšie zameria na každú z týchto zlúčenín, ich zdroje, účinky na ľudský organizmus a dôvody, prečo je výhodné užívať ich spoločne.

Diindolylmethan (DIM)

Čo je Diindolylmethan?

Diindolylmethan je zlúčenina, ktorá vzniká pri trávení indol-3-karbinolu, prítomného v kapustovitej zelenine (napr. brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel). DIM je známy svojimi potenciálnymi zdravotnými prínosmi, najmä v oblasti hormonálnej rovnováhy a ochrany pred rôznymi zdravotnými problémami.

Ako DIM získať?

DIM možno získať konzumáciou kapustovitej zeleniny alebo ako doplnok stravy vo forme kapsúl či tabliet. Na dosiahnutie terapeutických účinkov je často odporúčané užívať DIM vo forme doplnkov, pretože množstvo prítomné v potravinách nemusí byť dostatočné pre výrazné zdravotné prínosy.

Účinky na ľudský organizmus:

  1. Hormonálna rovnováha: DIM pomáha modulovať metabolizmus estrogénov, čo je prínosné pri prevencii hormonálne závislých ochorení, ako sú niektoré typy ochorení prsníkov a prostaty.
  2. Antioxidačné vlastnosti: DIM má antioxidačné účinky, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Antioxidanty sú kľúčové pre prevenciu oxidačného stresu, ktorý môže viesť k chronickým ochoreniam.
  3. Podpora detoxikácie: DIM podporuje detoxikačné procesy v pečeni, čo pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok a podporuje celkové zdravie pečene.

(Slovenčina) (38)

Indol-3-karbinol (I3C)

Čo je Indol-3-karbinol?

Indol-3-karbinol je zlúčenina nachádzajúca sa v kapustovitej zelenine (napr. brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel), ktorá je známa svojimi ochrannými a hormonálne modulujúcimi účinkami. Pri trávení sa I3C premieňa na DIM a ďalšie bioaktívne zlúčeniny.

Ako I3C získať?

I3C možno získať konzumáciou kapustovitej zeleniny alebo ako doplnok stravy. Rovnako ako u DIM, terapeutické dávky I3C sú často vyššie než množstvo dostupné z potravín, čo činí doplnky stravy účinným spôsobom, ako zabezpečiť dostatočný príjem.

Účinky na ľudský organizmus:

  1. Ochranné účinky: I3C má schopnosť inhibovať rast abnormálnych buniek a podporovať ich prirodzený zánik (apoptózu), čo je dôležité pre udržanie zdravia buniek a tkanív.
  2. Detoxikácia: I3C podporuje detoxikačné enzýmy v pečeni, čo pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok a zlepšuje funkciu pečene.
  3. Podpora hormonálnej rovnováhy: I3C ovplyvňuje metabolizmus estrogénov, čím prispieva k hormonálnej rovnováhe a znižuje riziko hormonálne závislých ochorení.

O hormonálnej rovnováhe sa môžete dočítať viac v našom článku tu.

D-glukarát vápenatý (CDG)

Čo je D-glukarát vápenatý?

D-glukarát vápenatý je vápenatá soľ kyseliny D-glukáronovej, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých druhoch ovocia a zeleniny (napr. grapefruity, jablká, pomaranče, brokolica, ružičkový kel). Táto zlúčenina je známa svojimi detoxikačnými a ochrannými účinkami na pečeň.

Ako CDG získať?

D-glukarát vápenatý je k dispozícii ako doplnok stravy vo forme kapsúl alebo tabliet. Prirodzene sa vyskytuje v niektorých potravinách, ale pre terapeutické účinky je často výhodnejšie užívať ho vo forme doplnkov stravy.

Účinky na ľudský organizmus:

  1. Podpora detoxikácie: CDG podporuje detoxikačné procesy v pečeni tým, že inhibuje enzým beta-glukuronidázu, čo zvyšuje vylučovanie toxínov z tela. To napomáha k ochrane tela pred škodlivými látkami a zlepšuje funkciu pečene.
  2. Hormonálna rovnováha: Táto zlúčenina podporuje vylučovanie prebytočných hormónov, ako sú estrogény, čím prispieva k hormonálnej rovnováhe a zdraviu.
  3. Prevencia abnormálneho rastu buniek: Štúdie naznačujú, že CDG môže pomáhať znižovať riziko abnormálneho bunkového rastu, najmä v hormonálne závislých tkanivách, čo je kľúčové pre udržanie bunkového zdravia.

(Slovenčina) detoxikácia

Prečo užívať DIM, I3C a CDG spoločne?

Užívanie týchto troch zlúčenín spoločne môže mať synergické účinky na podporu detoxikácie, hormonálnej rovnováhy a prevenciu abnormálneho bunkového rastu. Kombinácia DIM a I3C účinne moduluje metabolizmus estrogénov a podporuje detoxikačné enzýmy v pečeni. CDG potom zabezpečuje, že toxíny a prebytočné hormóny sú účinne vylučované z tela, čo podporuje celkové zdravie a prevenciu ochorení. Táto kombinácia je teda výhodná pre osoby, ktoré hľadajú komplexný prístup k podpore zdravia prostredníctvom prírodných látok.

 

Referencie

Chen, I., Safe, S., & Bjeldanes, L. Indole-3-carbinol and diindolylmethane as aryl hydrocarbon (Ah) receptor agonists and antagonists in T47D human breast cancer cells. Biochemical Pharmacology. 1996, 51(8), 1069-1076. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/0006-2952(96)00060-3.

Weng, J., Tsai, C., Kulp, S., & Chen, C. Indole-3-carbinol as a chemopreventive and anti-cancer agent. Cancer Letters. 2008, 262(2), 153-163. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.01.033.

Walaszek, Z. Potential use of D-glucaric acid derivatives in cancer prevention. Cancer Letters. 1990, 54(1-2), 1-8. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/0304-3835(90)90083-A.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: