Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Pokožka v pohode: Prírodní pomocníci v boji proti kožným ochoreniam

Kožné ochorenia môžu byť veľmi nepríjemné a ovplyvniť kvalitu života. Našťastie existuje množstvo prírodných prostriedkov, ktoré môžu zmierniť príznaky a podporiť zdravie pokožky. V tomto článku sa zameriame na ekzém, psoriázu a akné, ich príznaky a možnosti prírodnej liečby.

Príznaky a liečba ekzému

Príznaky

  • Suchá, šupinatá pokožka: Ekzém je charakterizovaný stratou vlhkosti v pokožke, čo vedie k jej suchosti a tvorbe šupín. Táto suchosť môže spôsobovať svrbenie a diskomfort.
  • Intenzívne svrbenie: Ekzém často spôsobuje veľmi silné svrbenie, ktoré môže byť neznesiteľné. Škrabanie môže pokožku ešte viac podráždiť a zhoršiť stav.
  • Zarudnutie a zápal: Pokožka postihnutá ekzémom býva zarudnutá a zapálená kvôli zvýšenému prietoku krvi do postihnutej oblasti ako reakcia imunitného systému.
  • Praskliny v pokožke, ktoré môžu byť bolestivé: Keď je pokožka extrémne suchá, môže praskať, čo spôsobuje bolesť a môže viesť k infekciám.
  • Tvorba pľuzgierikov: Na niektorých miestach sa môžu tvoriť malé pľuzgieriky naplnené tekutinou, ktoré môžu prasknúť a spôsobiť mokvanie.
  • Zhrubnutie pokožky: Chronický ekzém môže viesť k zhrubnutiu pokožky (lichenifikácii), čo je dôsledok opakovaného škrabania a trenia.

Liečba

  • Hydratácia: Pravidelné používanie hydratačných krémov a mastí je kľúčové. Hydratačné prípravky by mali obsahovať zložky ako glycerín, kyselinu hyalurónovú alebo ceramidy, ktoré pomáhajú udržať vlhkosť v pokožke. Aplikácia hydratačných prostriedkov by mala prebiehať niekoľkokrát denne, ideálne po sprchovaní, keď je pokožka ešte vlhká.
  • Kúpele v ovsených vločkách: Ovsené vločky obsahujú avenanthramidy, ktoré majú protizápalové a protisvrbiace vlastnosti. Pridanie rozomletých ovsených vločiek do kúpeľa môže pomôcť upokojiť svrbenie a zápal. Stačí rozomlieť ovsené vločky na jemný prášok a pridať do teplej vody, potom sa kúpať 15-20 minút.
  • Zmena stravy: Strava môže mať významný vplyv na ekzém. Vyhýbanie sa potravinám, ktoré môžu spôsobovať zápalové reakcie, ako je mlieko, vajcia a sója, môže pomôcť. Odporúča sa konzumácia potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny, ako sú ryby, ľanové semienka a chia semienka. Ďalej je dobré zvýšiť príjem antioxidantov, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal.
  • Probiotiká: Probiotiká môžu pomôcť obnoviť rovnováhu črevnej mikroflóry, čo môže pozitívne ovplyvniť imunitný systém a zmierniť zápalové reakcie spojené s ekzémom. Probiotiká nájdeme v jogurtoch, kefíre, kyslej kapuste alebo ako doplnky stravy. Pravidelné užívanie probiotík môže znížiť frekvenciu a intenzitu vzplanutia ekzému.
  • Kokosový olej: Kokosový olej je bohatý na mastné kyseliny, ktoré môžu pomôcť obnoviť lipidovú bariéru pokožky a znížiť zápal. Má tiež antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť predchádzať infekciám v prasklinách pokožky. Odporúča sa aplikovať kokosový olej na postihnuté miesta dvakrát až trikrát denne.
  • Aromaterapia: Esenciálne oleje, ako je levanduľa alebo harmanček, majú upokojujúce a protizápalové účinky. Esenciálne oleje by mali byť pred použitím vždy riedené nosným olejom, napríklad mandľovým alebo jojobovým, aby sa predišlo podráždeniu pokožky. Niekoľko kvapiek esenciálneho oleja je možné tiež pridať do kúpeľa alebo použiť v zvlhčovači vzduchu pre upokojenie pokožky.

(Slovenčina) (25)_1

Príznaky a liečba psoriázy

Príznaky

  • Červené škvrny pokryté striebristými šupinami: Psoriáza sa prejavuje ako vyvýšené červené škvrny pokryté striebristými šupinami, ktoré sú výsledkom rýchleho rastu kožných buniek.
  • Suchá, popraskaná pokožka, ktorá môže krvácať: Suchosť a popraskanie pokožky sú bežné, čo môže spôsobiť krvácanie a bolesť.
  • Svrbenie, pálenie alebo bolesť: Psoriatické lézie často svrbia, pália alebo bolia, čo môže byť veľmi nepríjemné.
  • Zhrubnuté alebo zvráskované nechty: Psoriáza môže tiež postihovať nechty, čo vedie k ich zhrubnutiu, zmene farby alebo vzniku jamiek.
  • Bolesť kĺbov (psoriatická artritída): U niektorých ľudí s psoriázou sa môže vyvinúť psoriatická artritída, čo spôsobuje bolesť a stuhnutosť kĺbov.
  • Lokalizované zápaly: Psoriáza spôsobuje zápaly, ktoré sú lokalizované na konkrétnych častiach tela.

Liečba

  • Fototerapia: Liečba UVB žiarením je účinná pri znížení rýchlosti rastu kožných buniek a zmiernení príznakov psoriázy. UVB žiarenie môže pomôcť znížiť zápal a odstrániť šupiny. Túto liečbu by mal vykonávať odborník, aby sa minimalizovalo riziko poškodenia pokožky. Fototerapia môže byť kombinovaná s topickými alebo systémovými liečivami pre zvýšenie účinnosti.
  • Morské soli: Kúpanie vo vode s rozpustenými morskými soľami môže pomôcť zmäkčiť pokožku, odstrániť šupiny a znížiť zápal. Soli z Mŕtveho mora sú obzvlášť známe svojimi terapeutickými účinkami. Morské soli obsahujú horčík, ktorý môže pomôcť znížiť zápal a podporiť hydratáciu pokožky.
  • Aloe vera: Gél z aloe vera má protizápalové a hydratačné vlastnosti. Pravidelná aplikácia gélu na postihnuté miesta môže pomôcť zmierniť svrbenie a zápal a urýchliť hojenie pokožky. Aloe vera môže byť aplikovaná priamo z listu rastliny alebo vo forme gélu dostupného v lekárňach.
  • Rybičky Garra rufa: Táto metóda, známa ako ichthyoterapia, zahŕňa použitie malých rybičiek Garra rufa, ktoré jemne odstraňujú šupiny z pokožky. Táto liečba môže byť účinná pri zmiernení príznakov psoriázy, ale je potrebné ju vykonávať v kontrolovanom prostredí, aby sa minimalizovalo riziko infekcie.
  • Omega-3 mastné kyseliny: Suplementácia rybím olejom alebo konzumácia potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny, ako sú losos, sardinky a ľanové semienka, môže pomôcť znížiť zápal spojený s psoriázou. Omega-3 mastné kyseliny majú protizápalové účinky a môžu pomôcť zlepšiť pružnosť pokožky.
  • Kurkuma: Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý má silné protizápalové vlastnosti. Kurkuma môže byť konzumovaná ako korenie, vo forme doplnkov stravy alebo aplikovaná na pokožku ako pasta zmiešaná s vodou alebo kokosovým olejom. Pravidelná konzumácia kurkumy môže pomôcť znížiť systémový zápal.

(Slovenčina) (27)_1

Príznaky a liečba akné

Príznaky

  • Pupienky, čierne bodky a biele bodky: Akné sa prejavuje tvorbou komedónov (čierne a biele bodky) a zapálených pupienkov, ktoré sú výsledkom upchatia pórov mazovými žľazami.
  • Bolestivé cysty alebo uzly pod kožou: Ťažšie formy akné môžu viesť k tvorbe hlbokých, bolestivých cýst alebo uzlov pod kožou, ktoré môžu zanechať jazvy.
  • Mastná pokožka: Zvýšená produkcia mazu môže spôsobiť mastný vzhľad pleti, čo prispieva k tvorbe akné.
  • Jazvy po hojení väčších zápalových pupienkov: Po zahojení väčších zapálených pupienkov môžu zostať jazvy, ktoré môžu byť trvalé.
  • Zápalové pľuzgieriky: Akné môže spôsobiť vznik malých pľuzgierikov naplnených hnisom, ktoré sú bolestivé a zapálené.
  • Zarudnutie a opuchy: Zapálené oblasti môžu byť červené a opuchnuté, čo zhoršuje vzhľad pokožky.

Liečba

  • Čistiace prostiedky: Použitie čistiacich prostriedkov s kyselinou salicylovou môže pomôcť odstrániť prebytočný maz a udržať póry čisté. Kyselina salicylová pomáha exfoliovať pokožku a odstraňovať mŕtve kožné bunky. Pravidelné používanie čistiacich prostriedkov ráno a večer môže znížiť tvorbu akné.
  • Čajovníkový olej: Čajovníkový olej je prírodné antiseptikum a protizápalový prostriedok, ktorý môže pomôcť zmierniť zápal a bojovať proti baktériám spôsobujúcim akné. Odporúča sa riediť čajovníkový olej nosným olejom (napr. kokosovým alebo jojobovým) a aplikovať ho priamo na pupienky. Je tiež možné použiť kozmetické prípravky obsahujúce čajovníkový olej.
  • Zdravá strava: Strava zohráva dôležitú úlohu v prevencii a liečbe akné. Obmedzovanie cukrov a mliečnych výrobkov môže pomôcť znížiť zápal a tvorbu akné. Odporúča sa konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, vlákninu a zdravé tuky, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné produkty a ryby. Pitie dostatočného množstva vody je tiež dôležité pre udržanie hydratácie pokožky.
  • Akné maskyMasky z medu a škorice majú antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Med má má hydratačné účinky a pomáha hojiť pokožku, zatiaľ čo škoricaantibakteriálne vlastnosti. Zmes medu a škorice aplikujte na tvár po dobu 10-15 minút a potom opláchnite teplou vodou. Túto masku je možné použiť raz až dvakrát týždenne.
  • Zelený čaj: Zelený čaj obsahuje antioxidanty, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal a bojovať proti baktériám spôsobujúcim akné. Môžete aplikovať zelený čaj na pokožku pomocou vatového tampónu alebo piť niekoľko šálok zeleného čaju denne. Extrakt zo zeleného čaju možno nájsť aj v niektorých kozmetických prípravkoch.
  • Správna hygienaPravidelné umývanie tváre jemným čistiacim prostriedkom pomáha odstrániť prebytočný maz a nečistoty. Je dôležité sa vyhýbať častému dotýkaniu tváre, aby sa minimalizovalo riziko prenosu baktérií a zhoršenia akné. Pravidelné pranie vankúšov a uterákov tiež pomáha udržovať pokožku čistú.

(Slovenčina) (28)_1

Záver

Použitie prírodných prostriedkov môže byť efektívnym doplnkom liečby kožných ochorení, ako sú ekzém, psoriáza a akné. Hydratácia, správna strava, probiotiká a prírodné oleje môžu hrať kľúčovú úlohu v udržaní zdravej pokožky a zmiernení príznakov. Je však dôležité konzultovať všetky liečebné postupy s odborníkom, aby bola zaistená ich bezpečnosť a účinnosť. Pri starostlivosti o pokožku je tiež kľúčové dodržiavať pravidelnú hygienu a venovať pozornosť signálom, ktoré telo vysiela. Prírodná liečba môže byť skvelým spôsobom, ako podporiť zdravie pokožky a zlepšiť celkovú kvalitu života.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: