Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Pesto: Použitie, druhy a ako si ho pripraviť doma

Pesto je tradičná talianska omáčka alebo pasta, ktorá sa zvyčajne vyrába z čerstvej bazalky, parmezánu, píniových orieškov, cesnaku a olivového oleja. Všetky tieto ingrediencie sa spolu rozdrvia alebo rozmixujú, čo vytvára aromatickú a chutnú zmes. Pesto je známe svojou výraznou zelenou farbou a intenzívnou chuťou, ktorá dokáže oživiť mnoho jedál.

Pôvod a obľúbenosť

Pesto má svoje korene v Ligúrii, regióne na severozápade Talianska, konkrétne v hlavnom meste Janove. Tradičné pesto z tejto oblasti je preto známe ako pesto alla genovese. Slovo "pesto" pochádza z talianskeho slova "pestare", čo znamená "tĺcť" alebo "drviť", čo odkazuje na tradičný spôsob prípravy pesta, keď sa všetky ingrediencie drvili v mažiari.

História pesta však siaha až do rímskej éry, keď sa podobné omáčky pripravovali z bylín, cesnaku a syra. Moderné pesto, ako ho poznáme dnes, sa začalo pripravovať v 19. storočí. Pesto sa vďaka svojej dostupnosti, lahodnej chuti a univerzálnemu použitiu rýchlo stalo populárnym nielen v Taliansku, ale aj po celom svete.

(Slovenčina) (2)

Použitie pesta

Pesto je veľmi univerzálne a môže byť použité v mnohých rôznych jedlách. Tu sú niektoré z najbežnejších spôsobov použitia pesta:

  1. Cestoviny: Pesto je tradične podávané s cestovinami, ako sú trenette, trofie alebo špagety. Stačí zmiešať pesto s varenými cestovinami a máte rýchle a chutné jedlo.
  2. Polievky: Pesto môže byť pridané do polievok, ako je talianska minestrone, aby dodalo ďalšiu chuťovú vrstvu.
  3. Sendviče a panini: Pesto sa tiež používa ako nátierka do sendvičov a panini, čo im dodáva jedinečnú chuť.
  4. Marinády a dresingy: Pesto môže byť zmiešané s olivovým olejom a octom, aby vytvorilo chutné marinády a dresingy na šaláty.
  5. Pečená zelenina: Pesto možno pridať k pečenej zelenine, čo jej dodá extra chuť.
  6. Pizza: Niekedy sa s pestom stretávame ako so základom omáčky na pizzu namiesto tradičnej paradajkovej omáčky.

Druhy pesta

Hoci je pesto alla genovese najznámejšie, existuje mnoho rôznych variantov pesta, ktoré používajú rôzne ingrediencie:

  1. Pesto alla genovese: Tradičné bazalkové pesto z Janova, vyrobené z bazalky, parmezánu, pecorina, píniových orieškov, cesnaku a olivového oleja.
  2. Pesto alla siciliana: Tiež známe ako červené pesto, je vyrobené z paradajok, bazalky, ricotty, cesnaku a mandlí.
  3. Pesto alla calabrese: Tento druh pesta pochádza z Kalábrie a zahŕňa ingrediencie ako pečené papriky, paradajky, cesnak, bazalku a chilli.
  4. Pesto z rukoly: Namiesto bazalky sa používa rukola, ktorá dodáva pestu pikantnú a mierne horkú chuť.
  5. Pesto z medvedieho cesnaku: Namiesto klasického cesnaku sa pridá medvedí cesnak, ktorý dodáva pestu jemnejšiu chuť.

Lahodné pesto si môžete objednať tiež na našom e-shope.

Proteínové pestá: moderná inovácia

posledných rokoch sa na trhu objavujú inovatívne verzie tradičného pesta, ktoré reagujú na rastúci záujem o zdravú výživu a potrebu zvýšeného príjmu bielkovín. Jedným z týchto trendov sú proteínové pestá, ktoré sú obohatené o rastlinné proteíny, čím sa stávajú nielen lahodnou, ale aj vysoko výživnou voľbou. Proteínové pestá sa vyrábajú z tradičných surovín, ako je bazalka, cesnak a olivový olej, ale navyše obsahujú rastlinné proteíny, napríklad z hrachu. Tento druh pesta je ideálny pre športovcov, vegánov a všetkých, ktorí sa snažia zvýšiť svoj denný príjem bielkovín bez nutnosti konzumácie živočíšnych produktov.

Recept na domáce pesto alla Genovese

Ingrediencie:

  • 2 šálky čerstvej bazalky (približne 50 gramov listov, bez stoniek)
  • 1/2 šálky strúhaného parmezánu (asi 50 gramov)
  • 1/3 šálky píniových orieškov (asi 40 gramov)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja (asi 120 ml)
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Príprava ingrediencií: Najprv opláchnite čerstvé listy bazalky a jemne ich osušte papierovými utierkami alebo v šalátovej odstredivke, aby boli úplne suché. Suché listy zabránia tomu, aby sa pesto stalo príliš vodnatým.

  2. Praženie píniových orieškov (voliteľné): Pre intenzívnejšiu chuť môžete píniové oriešky ľahko opražiť na suchej panvici na strednom ohni, kým nezískajú zlatistú farbu a nezačnú voňať. Opražené oriešky nechajte vychladnúť.

  3. Mixovanie: V mixéri alebo kuchynskom robote zmiešajte bazalku, parmezán, píniové oriešky a cesnak. Pulzujte zmes (mixujte v krátkych intervaloch), kým sa ingrediencie nezačnú spájať a tvoriť hrubú pastu.

  4. Pridanie oleja: Pomaly prilievajte olivový olej do mixéra alebo kuchynského robota za stáleho mixovania. Pokračujte, kým nie je zmes hladká a homogénna. Ak je pesto príliš husté, pridajte trochu viac olivového oleja, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.

  5. Ochucenie: Ochutnajte pesto a pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa vašich preferencií. Krátko premixujte, aby sa korenie rovnomerne premiešalo.

  6. Skladovanie: Dajte pesto do čistej sklenice alebo nádoby a zalejte vrstvou olivového oleja, aby sa zabránilo oxidácii. Uložte do chladničky. Domáce pesto môžete skladovať v chladničke až týždeň, alebo ho zamraziť v ľadových kockách pre dlhšie uchovanie.

Tipy:

  • Pre iné varianty pesta môžete namiesto bazalky použiť rukolu, špenát alebo medvedí cesnak. Namiesto píniových orieškov možno použiť vlašské orechy, mandle alebo kešu orechy.
  • Pre vegánsku variantu nahradíte parmezán vegánskym syrom alebo nutričnými kvasnicami.

Záver

Pesto je nielen chutná a aromatická omáčka, ale aj symbol talianskej kuchyne, ktorá sa rozšírila po celom svete. Vďaka svojej jednoduchosti a univerzálnosti sa pesto stalo obľúbeným doplnkom mnohých jedál. Či už je použité ako omáčka na cestoviny, nátierka do sendvičov alebo prísada do polievok, pesto vždy dodá jedlu bohatú a výraznú chuť. S rôznymi druhmi pesta a možnosťami prispôsobenia si každý môže nájsť svoju obľúbenú variantu lahodného pokrmu.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: