Pálenie záhy: Čo ho spôsobuje a ako sa ho zbaviť?

Pálenie záhy je častým zdravotným problémom, ktorý sa prejavuje nepríjemným pocitom pálenia v hrudníku a krku. Tento problém môže postihnúť kohokoľvek, bez ohľadu na vek či pohlavie. V nasledujúcom článku sa pozrieme na hlavné príčiny pálenia záhy a na to, akými spôsobmi sa môžeme tohto nepríjemného príznaku zbaviť.

(Slovenčina) Co způsobuje pálení žáhy

Čo spôsobuje pálenie záhy?

Pálenie záhy je často spôsobené kombináciou niekoľkých faktorov, ktoré ovplyvňujú fungovanie dolného pažerákového zvierača (LES). Tento svalový kruh sa nachádza na konci pažeráku a normálne zabraňuje spätnému toku žalúdočnej kyseliny. Ak však LES nefunguje správne, môže dôjsť k refluxu kyseliny do pažeráku.

1. Nevhodná strava

Konzumácia potravín, ktoré zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny alebo dráždia LES, môže spôsobiť pálenie záhy. Medzi také potraviny patria mastné a pikantné jedlá, čokoláda, káva, alkohol a kyslé jedlá ako citrusy a paradajky. Tieto potraviny môžu zvýšiť kyslosť žalúdka alebo oslabiť LES, čo uľahčuje reflux kyseliny do pažeráku.

2. Časté prejedanie

Prejedanie môže zvýšiť tlak na žalúdok a LES, čo vedie k refluxu kyseliny. Keď zjeme veľké množstvo jedla naraz, žalúdok sa roztiahne a tlak v ňom stúpa. Tento zvýšený tlak môže spôsobiť, že kyselina zo žalúdka sa dostane späť do pažeráku.

3. Obezita

Nadmerná telesná hmotnosť môže zvýšiť tlak na žalúdok a LES, čo zvyšuje riziko pálenia záhy. Tuk v brušnej oblasti môže tlačiť na žalúdok a spôsobiť jeho kompresiu, čo vedie k refluxu kyseliny do pažeráku.

4. Fajčenie

Nikotín v cigaretách môže oslabiť LES a zvýšiť produkciu žalúdočnej kyseliny, čo zvyšuje riziko pálenia záhy. Fajčenie tiež spomaľuje proces trávenia, čo môže spôsobiť dlhšie zotrvanie potravy v žalúdku a zvýšené riziko refluxu.

5. Tehotenstvo

Hormonálne zmeny a tlak rastúceho plodu môžu prispieť k páleniu záhy u tehotných žien. Zvýšené hladiny hormónov, ako je progesterón, môžu oslabiť LES, zatiaľ čo zväčšujúca sa maternica môže tlačiť na žalúdok a spôsobiť reflux kyseliny.

6. Stres

Emočný stres môže ovplyvniť trávenie a zvýšiť pravdepodobnosť pálenia záhy. Stres môže spomaliť proces trávenia a zvýšiť produkciu žalúdočnej kyseliny, čo vedie k vyššiemu riziku refluxu kyseliny do pažeráku.

(Slovenčina) (97)

Čo zmeniť a čím si pomôcť proti páleniu záhy

Životný štýl a strava

  • Zmena stravy: Preferujte ľahšie a menej pikantné jedlá, viac zeleniny a vlákniny. Vyhýbajte sa potravinám a nápojom, ktoré môžu vyvolať pálenie záhy. Zahrnutie väčšieho množstva zeleniny a vlákniny do stravy môže pomôcť udržať zdravé trávenie a znížiť riziko refluxu kyseliny.
  • Jedlo v menších porciách: Konzumujte menšie porcie jedla a vyhnite sa prejedaniu. Častejšia konzumácia menších jedál môže znížiť tlak na žalúdok a LES, čo pomáha predchádzať refluxu kyseliny.
  • Pravidelná fyzická aktivita: Cvičenie môže pomôcť udržať zdravú váhu a znížiť tlak na žalúdok. Pravidelná fyzická aktivita podporuje trávenie a pomáha predchádzať obezite, čo znižuje riziko pálenia záhy.
  • Zdvíhnite čelo postele: Spite s hlavou a hornou časťou tela vo zvýšenej polohe, čo môže pomôcť zabrániť refluxu kyseliny počas spánku. Zvýšenie hlavy o niekoľko centimetrov môže znížiť riziko, že žalúdočná kyselina bude tiecť späť do pažeráku.
  • Obmedzte fajčenie a alkohol: Znížte alebo úplne vylúčte fajčenie a konzumáciu alkoholu. Oba tieto faktory môžu oslabiť LES a zvýšiť produkciu žalúdočnej kyseliny, čo zvyšuje riziko pálenia záhy.

(Slovenčina) BrainMax Digestive Magic

Doplnky stravy a bylinky

  • Zázvor: Zázvor má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť upokojiť tráviaci systém. Konzumácia čaju zo zázvoru alebo pridanie čerstvého zázvoru do jedál môže znížiť príznaky pálenia záhy.
  • Harmanček: Čaj z harmančeka môže pomôcť zmierniť podráždenie pažeráku. Harmanček má upokojujúce účinky a môže pomôcť znížiť zápal a podráždenie spôsobené refluxom kyseliny.
  • Sladké drievko: Koreň sladkého drievka môže pomôcť upokojiť žalúdočnú sliznicu a znížiť príznaky pálenia záhy. Sladké drievko môže posilniť ochrannú vrstvu sliznice žalúdka, čo pomáha predchádzať poškodeniu spôsobenému žalúdočnou kyselinou.
  • Aloe Vera: Aloe Vera šťava môže pomôcť zmierniť zápal a podráždenie pažeráku. Aloe Vera má hojivé a protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť upokojiť tráviaci trakt a znížiť príznaky pálenia záhy.
  • Probiotiká: Probiotiká pomáhajú udržiavať zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry, čo môže pozitívne ovplyvniť trávenie. Konzumácia potravín bohatých na probiotiká, ako je jogurt alebo kefír, môže zlepšiť trávenie a znížiť riziko pálenia záhy.
  • Betaine: Betaine priaznivo pôsobí na trávenie, žalúdok a stimuluje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Tento doplnok môže pomôcť zlepšiť trávenie a znížiť riziko refluxu kyseliny do pažeráku.

(Slovenčina) Betaine

 

Záver

Pálenie záhy je nepríjemný problém, ktorý môže významne ovplyvniť kvalitu života. Pochopenie príčin a zavedenie vhodných zmien v životnom štýle a strave môže pomôcť zmierniť príznaky a predchádzať ich výskytu. Použitie prírodných doplnkov a byliniek môže byť tiež účinným spôsobom, ako sa vyrovnať s pálením záhy. Ak však trpíte častým alebo silným pálením záhy, je dôležité konzultovať svoje príznaky s lekárom, aby sa vylúčili závažnejšie ochorenia a bola stanovená vhodná liečba.