Olivy: Malé plody, dlhá história, široké využitie

Olivy sú malé plody olivovníka európskeho (Olea europaea), ktoré majú bohatú históriu a kultúrny význam. Sú cenené tak pre svoju chuť, ako aj pre svoje zdravotné prínosy. Olivy sa konzumujú po celom svete a sú základnou zložkou stredomorskej stravy.

História a pestovanie

Olivy a olivový olej majú dlhú históriu, siaha až do starovekého Grécka a Ríma. V gréckej mytológii bol olivovník považovaný za dar bohyne múdrosti a víťazného boja Atény mestu Atény, ktorá vďaka tomu vyhrala patronát nad týmto mestom namiesto boha mora Poseidóna. Olivový veniec bol symbolom mieru a víťazstva a používal sa pri korunovácii olympijských víťazov.

Olivovníky sú stálozelené stromy, ktoré dorastajú do výšky až 10 metrov a dožívajú sa stoviek až tisícov rokov. Tieto stromy sú pôvodom z oblasti Stredomoria, ale dnes sa pestujú aj v ďalších častiach sveta, vrátane Kalifornie, Južnej Afriky, Austrálie a Južnej Ameriky. Olivovníky potrebujú teplé podnebie a dobre odvodnenú pôdu. Sú odolné voči suchu, čo ich činí ideálnymi pre pestovanie v suchých oblastiach.

(Slovenčina) (67)

Druhy olív na priamu konzumáciu

Existuje mnoho druhov olív, ktoré sa líšia farbou, veľkosťou a chuťou. Hlavne sa však delia do dvoch kategórií:

  • Zelené olivy: Zbierané pred dosiahnutím plnej zrelosti. Majú pevnú štruktúru a výrazne horkú chuť, ktorá sa zmierňuje nakladaním.
  • Čierne olivy: Plne zrelé olivy, ktoré majú mäkšiu štruktúru a jemnejšiu chuť. Farba môže byť tmavo fialová až čierna.

Olivy môžu byť naložené do soľného roztoku, oleja alebo vody, aby sa zvýraznila ich chuť a predĺžila trvanlivosť. Môžu byť plnené rôznymi prísadami, ako sú papriky, mandle alebo cesnak. Niekedy sú aj fermentované, čo ovplyvňuje ich chuť a textúru.

Zdravotné prínosy olív

Olivy sú bohaté na zdravé tuky, najmä mononenasýtené tuky, ktoré podporujú zdravie srdca tým, že znižujú hladinu zlého cholesterolu (LDL) a zvyšujú hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Obsahujú tiež antioxidanty, ako sú vitamíny E a K, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom a podporujú imunitný systém. Olivy majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri prevencii chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a cukrovka. Ďalej obsahujú malé množstvo železa a medi, ktoré sú dôležité okrem iného pre tvorbu červených krviniek. Pravidelná konzumácia olív prispieva k celkovej pohode a zdraviu, podporuje trávenie a udržuje tiež zdravú pokožku.

Olivový olej

Nemožno opomenúť olivový olej, ktorý je základnou zložkou stredomorskej stravy a je cenený pre svoje zdravotné prínosy. Extra panenský olivový olej je najkvalitnejší a získava sa lisovaním olív za studena, čo zachováva všetky živiny a chuťové vlastnosti.

O olivovom oleji sa môžete dozvedieť viac v samostatnom článku tu.

Použitie olív v kuchyni

Olivy sú všestranné a používajú sa v mnohých rôznych jedlách. Môžu byť pridávané do šalátov, cestovín, pízz, sendvičov a tapas. Sú tiež skvelou prílohou k syrom a vínu. Olivy sa často používajú pri príprave tapenády, ktorá sa skladá z nasekaných olív, kapár, ančovičiek a olivového oleja. Môžu byť tiež plnené rôznymi ingredienciami, ako sú cesnak, mandle, paprika alebo syry, čo dodáva jedlám rozmanitú chuť.

Tapenáda z čiernych olív

Ingrediencie:

  • 200 g čiernych olív (bez kôstok)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice kapár
  • 4 ančovičky v oleji
  • 3 lyžice olivového oleja
  • Šťava z pol citróna
  • Čerstvo mleté čierne korenie

Postup:

  1. Všetky ingrediencie vložte do mixéra.
  2. Mixujte, kým nevznikne hladká pasta.
  3. Podľa chuti pridajte viac citrónovej šťavy alebo olivového oleja.
  4. Podávajte s čerstvým chlebom alebo ako dip k zelenine.

Záver

Olivy sú univerzálne a výživné plody, ktoré majú široké využitie v kulinárstve a medicíne. Či už ich konzumujete priamo alebo vo forme olivového oleja, môžu priniesť mnoho zdravotných výhod. Ich bohatá história a kultúrny význam im navyše dodávajú zvláštne kúzlo a hodnotu.