Najlepšie vstrebateľný vápnik - TriCalcium Citrate

Tricalcium citrát je forma vápnika používaná v doplnkoch stravy, ktorá podporuje zdravie kostí a zubov. Vďaka svojej vysokej stráviteľnosti je vhodná aj pre ľudí s citlivejším žalúdkom. V tomto článku sa dozviete viac o jeho prínosoch pre zdravie.

Čo je TriCalcium Citrate?

Tricalcium citrát je chemická zlúčenina používaná ako zdroj vápnika v doplnkoch stravy. Vytvorí sa spojením troch vápnikových iónov s citrónovou kyselinou, čo vedie k tvorbe soli. Táto forma vápnika je obľúbená, pretože sa dobre rozpúšťa vo vode a ľahko sa vstrebáva v kyslom prostredí žalúdka, čo umožňuje telu efektívne využiť vápnik. Tricalcium citrát je zvlášť užitočný pre osoby s nižšou produkciou žalúdočnej kyseliny alebo tých, ktorí majú tráviace ťažkosti. Jeho vysoká biologická dostupnosť znamená, že telo môže rýchlejšie a efektívnejšie využiť vápnik pre zdravie kostí, svalovú funkciu a ďalšie dôležité procesy.

Vápnik 21%

Označenie "21%" u tricalcium citrátu zvyčajne znamená, že 21% hmotnosti tejto zlúčeniny tvorí čistý vápnik. Inými slovami, z každých 100 gramov tricalcium citrátu obsahuje približne 21 gramov elementárneho vápnika. Táto informácia je dôležitá pre spotrebiteľov, aby mohli správne odhadnúť, koľko vápnika skutočne získajú z príslušného množstva doplnku. Táto informácia je kľúčová pre dodržanie odporúčanej dennej dávky vápnika a pre zabezpečenie, že nedochádza k jeho nedostatku ani nadmernému príjmu.

Vstrebateľnosť

Vstrebateľnosť tricalcium citrátu je považovaná za veľmi dobrú, čo z neho robí jednu z preferovaných foriem vápnikových doplnkov. Vďaka svojej dobrej rozpustnosti v kyslom prostredí žalúdka sa vápnik z tricalcium citrátu efektívne vstrebáva do tela. Je schopný sa rozpúšťať aj pri nižších úrovniach žalúdočnej kyseliny, čo je výhodné pre osoby s menšou produkciou kyseliny žalúdočnej alebo pre tých, ktorí berú lieky znižujúce kyslosť žalúdka. To z neho robí ideálnu voľbu pre starších dospelých a osoby s určitými tráviacimi problémami, ktoré môžu mať problémy so vstrebávaním vápnika z iných zdrojov.

Výroba TriCalcium Citrátu

Tricalcium citrát sa vyrába reakciou kyseliny citrónovej a vápenatého zdroja, ako je vápno (oxid vápenatý) alebo uhličitan vápenatý. Tento proces zvyčajne prebieha vo vodnom roztoku, kde sa kyselina citrónová rozpustí vo vode a následne sa pridá vápenatý zdroj. Pri reakcii sa vápnik z vápenatého zdroja viaže na citrónovú kyselinu a vytvára tricalcium citrát. Po dokončení chemickej reakcie sa zmes zahrieva, aby sa odparila voda, a zostávajúca pevná látka sa potom suší a môže byť ďalej spracovaná na prášok alebo granule, ktoré sa používajú vo výživových doplnkoch. Táto metóda výroby umožňuje presné a kontrolované množstvo vápnika vo výslednom produkte, čo je dôležité pre dosiahnutie požadovaných nutričných a farmaceutických štandardov. 

(Slovenčina) - 2024-07-02T122658.000_1

 

Pre koho je určený

  • Staršie osoby: S vekom sa znižuje schopnosť tela vstrebávať vápnik, čo zvyšuje riziko osteoporózy a iných problémov s kosťami. Tricalcium citrát je ľahko vstrebateľný, čo ho činí vhodným tiež pre staršie osoby.

  • Postmenopauzálne ženy: Po menopauze ženy často strácajú kostnú hustotu rýchlejšie kvôli poklesu hladín estrogénu. Doplnky s tricalcium citrátom môžu pomôcť znížiť rýchlosť tejto straty.

  • Osoby s nízkou žalúdočnou kyselinou: Ľudia s nízkou žalúdočnou kyselinou (hypochlorhydria) môžu mať ťažkosti so vstrebávaním niektorých foriem vápnika, ale tricalcium citrát môže byť pre nich ľahko vstrebateľný aj bez vysokej úrovne kyseliny.

  • Osoby s problémami so vstrebávaním: Tí, ktorí majú tráviace problémy alebo podstúpili operácie týkajúce sa tráviaceho traktu, ako je bariatická chirurgia, môžu ťažiť z tricalcium citrátu vďaka jeho dobre vstrebateľnej forme.

  • Vegetariáni a vegáni: Ľudia, ktorí nekonzumujú produkty živočíšneho pôvodu, môžu mať znížený príjem vápnika. Tricalcium citrát je účinným spôsobom, ako doplniť ich dennú potrebu vápnika. 

Ďalšie využitie

Tricalcium citrát sa využíva ako regulátor kyslosti, stabilizátor a konzervant v rôznych potravinárskych produktoch. Je pridávaný do pekárenských výrobkov, nápojov, mliečnych produktov a ďalších potravín, kde pomáha regulovať pH a zlepšovať textúru a trvanlivosť produktov. Možno ho použiť v kozmetických prípravkoch ako stabilizátor alebo regulátor pH. Môže pomôcť udržiavať stabilitu a kvalitu produktov ako sú krémy, mlieka a ďalšie prípravky na starostlivosť o pokožku. V poľnohospodárstve môže byť tricalcium citrát používaný ako doplnok minerálov pre zvieratá a je tiež súčasťou niektorých krmív pre domáce zvieratá, kde podporuje zdravie kostí a zubov.

Záver

Vápnik je zásadný pre silné kosti a zuby, a tiež podporuje funkciu svalov, nervový systém a proces zrážania krvi. Jeho dostatok je kľúčový pre prevenciu osteoporózy a ďalších zdravotných problémov spojených s kosťami, zvlášť u starších ľudí. Preto je dôležité nezabúdať na pravidelný príjem vápnika, aby naše telo zostalo zdravé a plne funkčné.