Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Nadváha a obezita u detí

Nadváha a obezita u detí sú čoraz častejšími problémami, ktoré môžu mať vážne dopady na fyzické aj psychické zdravie. Zamerajme sa na príčiny týchto problémov, ich dôsledky a spôsoby, ako im predchádzať a ako ich riešiť. Poskytneme praktické rady, aby ste mohli deťom pomôcť udržať zdravú váhu a zlepšiť ich celkovú pohodu a zdravie.

Nadváha a obezita sú termíny, ktoré sa používajú na opis telesnej hmotnosti, ktorá je vyššia než je považované za zdravé pre danú výšku. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v miere nadbytku telesného tuku a ich potenciálnych zdravotných rizikách.

Nadváha

  • Definícia: Nadváha označuje stav, kedy má jedinec telesnú hmotnosť vyššiu než je považované za zdravé, ale nie tak vysokú, aby bola klasifikovaná ako obezita.
  • Index telesnej hmotnosti (BMI): BMI medzi 25 a 29,9.

Obezita

  • Definícia: Obezita označuje stav, kedy má jedinec nadmerné množstvo telesného tuku, čo výrazne zvyšuje riziko závažných zdravotných problémov.
  • Index telesnej hmotnosti (BMI): BMI 30 a vyšší.

6 tipov ako deti zapojiť do zdravého stravovania a pohybu

1) Zapojte deti do prípravy jedla

Zapojenie detí do prípravy jedla je skvelý spôsob, ako ich motivovať k zdravším stravovacím návykom a zvýšiť ich záujem o zdravé potraviny.

Nákup potravín: Vezmite deti so sebou na nákupy a učte ich rozpoznávať rôzne druhy ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov a ďalších zdravých potravín. Vysvetlite im, prečo vyberáte určité potraviny a aké majú výživové hodnoty. Nechajte deti, aby si vybrali niektoré potraviny, ktoré by chceli vyskúšať. Deti budú mať väčší záujem o jedlo, ktoré si samy vybrali.
Spoločné plánovanie: Zahrňte deti do plánovania týždenného jedálnička. Povzbudzujte ich, aby navrhovali jedlá, ktoré by chceli jesť a pomôžte im pochopiť ako zostaviť vyvážené a zdravé menu.
Príprava jedla: Dajte deťom jednoduché a bezpečné úlohy pri príprave jedla, ako je umývanie ovocia a zeleniny, miešanie ingrediencií alebo stolovanie. Postupne ich zapájajte do zložitejších úloh, ako je krájanie (s primeraným dohľadom) alebo varenie.
Vlastné recepty: Povzbudzujte deti, aby vytvárali vlastné zdravé recepty. Môže to byť zábavný spôsob, ako ich motivovať k objavovaniu nových chutí a kombinácií potravín.

2) Buďte dobrým príkladom

Deti sa často učia napodobňovaním, čo znamená, že správanie a návyky rodičov majú obrovský vplyv na ich vlastné správanie. Ukazovanie dobrého príkladu v oblasti zdravého stravovania a fyzickej aktivity môže hrať kľúčovú rolu v tom, aké návyky si deti osvoja.

Vyvážené jedlo: Pravidelne pripravujte a konzumujte vyvážené jedlá, ktoré obsahujú rôzne skupiny potravín. Ukazujte deťom, že zdravé jedlo môže byť chutné a zábavné.
Pravidelnosť jedál: Dodržujte pravidelné časy jedál a povzbudzujte deti, aby sa zúčastňovali rodinných jedál. Spoločné stolovanie môže posilniť rodinné väzby a vytvoriť pozitívnu atmosféru okolo jedla.
Obmedzenie nezdravých potravín: Snažte sa obmedziť množstvo sladkostí, sladkých nápojov a ďalších nezdravých potravín doma. Keď už sú k dispozícii, používajte ich ako výnimočné pochúťky, nie ako bežnú súčasť stravy.
Domáce prostredie: Vytvorte doma prostredie, ktoré podporuje zdravé stravovanie a pohyb. Majte po ruke zdravé desiaty, pripravujte zdravé jedlá a vybavte domácnosť pomôckami na cvičenie, ako sú lopty, švihadlá alebo posilňovacie gumy.

 

(Slovenčina) (7)

3) Zaveďte rodinné stravovacie návyky

Zavedenie rodinných stravovacích návykov je kľúčové pre podporu zdravého stravovania detí a vytváranie pozitívneho vzťahu k jedlu. Spoločné jedlo posilňuje rodinné väzby, podporuje zdravé stravovacie návyky a poskytuje príležitosť na učenie a zdieľanie.

Pravidelné rodinné večere: Určte si pravidelný čas pre rodinné večere, ktorý bude vyhovovať všetkým členom rodiny. Pravidelnosť pomáha deťom vytvárať stabilné návyky. Urobte zo spoločných večerí prioritu a snažte sa, aby sa všetci členovia rodiny mohli zúčastniť.
Vytváranie pozitívneho prostredia: Počas jedla vypnite televíziu, odložte telefóny a ďalšie elektronické zariadenia. Tým zabezpečíte, že sa všetci sústredia na jedlo a spoločnú konverzáciu. 
Porcie a sebakontrola: Učte deti, ako rozpoznať pocit sýtosti a neprejedať sa. Povzbudzujte ich, aby jedli pomaly a užívali si jedlo.

4) Podporujte rôzne formy fyzickej aktivity

Podpora rôznych foriem fyzickej aktivity je kľúčová pre rozvoj zdravých návykov u detí. Pravidelný pohyb je dôležitý pre fyzické zdravie, rozvoj motorických zručností, psychickú pohodu a sociálnu interakciu.

Široká ponuka aktivítZistite, ktoré aktivity vaše deti bavia najviac. Každé dieťa je iné a má svoje vlastné záujmy, takže je dôležité ponúknuť širokú škálu možností a nechať ich vybrať si to, čo ich baví. 
Rodinné aktivity: Zapojte celú rodinu do fyzických aktivít ako sú prechádzky, cyklistické výlety, záhradkárčenie alebo domáce cvičenie. Spoločné aktivity posilňujú rodinné väzby a dávajú deťom pozitívny príklad.
Zapojenie do komunitných aktivítSledujte ponuku miestnych športových akcií, ako sú detské behy, cyklistické preteky, športové dni alebo komunitné festivaly. Zapojenie do týchto akcií pomáha deťom stretávať sa s rovesníkmi a užívať si pohyb bez zbytočného nútenia.

(Slovenčina) (5)

5) Nahraďte spracované výrobky domácimi a zdravými alternatívami

Nahradením kupovaných sladkostí týmito domácimi a zdravými alternatívami môžete deťom poskytnúť výživné a chutné maškrty, ktoré podporujú ich celkové zdravie a sú za zlomok ceny!

Domáci jogurt s ovocím: Prírodný biely jogurt, čerstvé alebo mrazené ovocie, orechy, med alebo javorový sirup. Zmiešajte jogurt s ovocím a pridajte orechy a med podľa chuti.
Domáca granola: Ovsené vločky, orechy, semienka, sušené ovocie, med alebo javorový sirup, škorica, kokosový olej. Zmiešajte všetky suché ingrediencie, pridajte rozpustený kokosový olej a med. Rozprestrite na plech a pečte pri 150 °C, kým granola nie je zlatavá a chrumkavá, občas premiešajte.
Pečené zeleninové hranolkyMrkva, cuketa, sladké zemiaky, olivový olej, korenie (paprika, cesnak, bylinky). Nakrájajte zeleninu na hranolky, premiešajte s olivovým olejom a korením, pečte pri 200 °C do chrumkava.
Ovocné nanukyČerstvé ovocie (jahody, maliny, mango), jogurt alebo kokosové mlieko. Mixujte ovocie s jogurtom alebo kokosovým mliekom, nalejte zmes do formičiek na nanuky a zmrazte.

 

(Slovenčina) (8)

6) Integrujte fyzickú aktivitu do každodenného života

Chôdza do školy: Ak je to možné, podporujte deti, aby chodili do školy pešo alebo jazdili na bicykli. Táto každodenná aktivita môže výrazne prispieť k ich fyzickej kondícii a samostatnosti.
Rodinné rutiny: Vytvorte rodinné rutiny, ktoré zahŕňajú fyzickú aktivitu, ako sú večerné prechádzky po večeri alebo víkendové výlety na obľúbené miesta.

Záver

Motivovať deti k tomu, aby sa chceli hýbať a zdravo jesť, vyžaduje kombináciu zábavy, zapojenia celej rodiny, vzdelávania a pozitívneho prístupu. Ukážte im, že pohyb môže byť zábavný prostredníctvom hier a športových aktivít. Zapojte ich do prípravy zdravých jedál a buďte im dobrým vzorom tým, že sami dodržiavate zdravé návyky. Povzbudzujte ich k dosahovaniu malých cieľov a chváľte ich za ich úsilie. Týmto spôsobom môžete vytvoriť pozitívne prostredie, ktoré deťom pomôže rozvíjať zdravé návyky pre ich celkové zdravie a pohodu.

Kaufman, T., Lynch, B., & Wilkinson, J. (2020). Detská obezita: prístup založený na dôkazoch k radám a podpore zameraným na rodinu. Journal of Primary Care & Community Health 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: