Ospravedlňujeme sa z dôvodu kritickej povodňovej situácie môže dôjsť k predĺženiu termínu doručenia vašich objednávok.

Magtein alebo horčík L-threonát na zníženie stresu, pre lepší spánok, sústredenie a pamäť.

Magtein, známy tiež ako magnézium L-threonát, je špecifická forma horčíka, ktorá sa v posledných rokoch stala stredom pozornosti kvôli svojej schopnosti prekonať hematoencefalickú bariéru a ovplyvniť synaptickú plasticitu v mozgu. Ako Magtein skutočne funguje, čo sú synapsy a hematoencefalická bariéra? A ako môže Magtein pomôcť so stresom, spánkom a pamäťou?

Magtein: Zlepšenie mozgu a zvládanie stresu pomocou horčíka L-threonátu. Ako magtein funguje?

Magtein je forma horčíka, ktorá je viazaná na L-threonát, a je známa svojou schopnosťou preniknúť až do mozgu, ktorý chráni hematoencefalická bariéra. Ide o ochrannú bariéru, ktorá oddeľuje krv od mozgu. Potom, čo Magtein prenikne do mozgu, viaže sa na synaptické receptory a podporuje tvorbu nových synapsií a zlepšuje synaptickú plasticitu. To vedie k posilneniu spojení medzi nervovými bunkami a zlepšeniu komunikácie medzi nimi. Ale poďme sa na tento horčík pozrieť podrobnejšie.

(Slovenčina) Magtein

 

Čo sú to synapsie a hematoencefalická bariéra?

Synapsie alebo synaptické štrbiny, ako sú nazývané drobné medzery na konci každého neurónu, je priestor, kde sa prenos informácií odohráva. Celý nervový systém je v podstate obrovská a komplikovaná sieť neurónov, ktoré majú medzi sebou nepatrné medzery. V momente, keď je potrebné odovzdať informáciu cez túto medzeru (synapsiu) povolá mozog neurotransmitery. Takto to vyzerá ako zdĺhavý proces, ale každý prenos medzi bunkami v mozgu trvá menej než milióntinu sekundy a magtein je jeden z pomocníkov, ktorý dokáže tento prenos urobiť efektívnym. Lenže ako sa vôbec dokáže dostať do mozgu, ktorý je dobre chránený?

(Slovenčina) - 2024-08-06T121703.015

Hematoencefalická bariéra je ochranná bariéra, ktorá oddeľuje krvný obeh od mozgu a chráni ho pred nežiaducimi látkami a infekciami. Je to dôležitý mechanizmus, ktorý udržuje stabilitu a integritu mozgu. Nie každá látka sa cez túto bariéru dostane. Hematoencefalická bariéra je totiž v podstate vyhadzovač pri dverách, ktorý bráni potenciálnym výtržníkom a dôkladne všetko kontroluje. Horčík môže prísť, ale musí byť sprevádzaný, čo obmedzuje množstvo, ktoré prejde. A tak zatiaľ čo iné formy horčíka končia pred bránami mozgu, L-threonát je schopný touto bariérou preniknúť a to mu dáva jeho výnimočné účinky.

(Slovenčina) Hodnocení různých forem hořčíku v mozku

1.) L-threonát a stres

Štúdie naznačujú, že Magtein má potenciál významne ovplyvniť funkciu mozgu a nervovej sústavy. Jedným z jeho hlavných prínosov je jeho schopnosť znižovať hladinu stresu tým, že reguluje aktivity neurotransmiterov ako je GABA a glutamát. Týmto spôsobom môže Magtein pomôcť znížiť úzkosť a podporovať relaxáciu. Navyše bolo preukázané, že Magtein zlepšuje kvalitu spánku tým, že reguluje rytmus spánku a bdenia a podporuje uvoľnenie a pohodu.

Magtein bol v štúdii skúmaný pre svoj účinok na zvládanie každodenného stresu a podporu nervovej sústavy. Stres spôsobuje narušenie bežného života, nálady, napätie a duševného rozrušenia. Po 6 týždňoch suplementácie Magteinom sa stres u subjektov znížil o 167 % v porovnaní s východiskovou hodnotou.1

2.) L-threonát a kvalitnejší spánok2

Výskumy naznačujú, že L-threonát môže zvýšiť koncentráciu horčíka v mozgových bunkách, čo pomáha regulovať neurotransmitery a upokojiť nervový systém. Týmto spôsobom môže prispieť k zníženiu úzkosti a zlepšeniu celkovej kvality spánku.

(Slovenčina) - 2024-08-06T120309.183

 

3.) L-threonát a pamäť 

Štúdie naznačujú, že Magtein má potenciál významne ovplyvniť funkciu mozgu a nervovej sústavy. Jedným z jeho hlavných prínosov je jeho schopnosť znižovať hladinu stresu tým, že reguluje aktivity neurotransmiterov ako je GABA a glutamát. Týmto spôsobom môže Magtein pomôcť znížiť úzkosť a podporovať relaxáciu. Navyše bolo preukázané, že Magtein zlepšuje kvalitu spánku tým, že reguluje rytmus spánku a bdenia a podporuje uvoľneniePokiaľ ide o pamäť, štúdie naznačujú, že Magtein môže zlepšiť kognitívne funkcie, vrátane pamäti a učenia, tým, že podporuje tvorbu nových synapsií a zlepšuje synaptickú plasticitu. To vedie k lepšiemu uchovávaniu a vybavovaniu informácií a môže pomôcť znížiť riziko kognitívneho úpadku spojeného s vekom.

Štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Aging Neuroscience preukázala, že Magtein môže zlepšiť pamäť a kognitívne funkcie u starších dospelých. Ďalšia štúdia, publikovaná v Neuropharmacology, zistila, že Magtein môže znížiť úzkostné reakcie a podporovať relaxáciu. V prelomovej štúdii ľudia užívajúci L-threonát horečnatý preukázali významné zlepšenie pozornosti aj rýchlosti spracovania informácií. Preukázali tiež konzistentnejšie kognitívne schopnosti, čo je dôležité, pretože výkyvy môžu naznačovať kognitívny pokles.

(Slovenčina) Změny výkonné funkce, pracovní paměti, pozornosti  a epizodické paměti při suplementaci Magteinem

V spomenutej štúdii vedci objavili, že horčík L-threonát dokázal zvrátiť proces starnutia mozgu u účastníkov. Ľudia v štúdii mali priemerne 57 rokov, ale ich mozog bol na základe kognitívnych testov hodnotený ako takmer 70 ročný. Po užívaní horčíka L-threonátu sa tento priemerný "vek mozgu" znížil na 60,6 rokov, čo je zlepšenie o viac než deväť rokov a priblížilo sa to veku zdravých rovesníkov.

Horčík L-threonát preukázal schopnosť zvyšovať hustotu neuronálnych kmeňových buniek v hipokampe, oblasti mozgu kľúčovej pre pamäť a učenie. To naznačuje, že pravidelný príjem by mohol pomôcť udržať a tvoriť nové neurónové spojenia nevyhnutné pre kognitívne zdravie. Štúdie na zvieratách tiež naznačujú, že môže chrániť pred motorickými deficitmi, stratou neurónov pri Parkinsonovej chorobe a kognitívnym úpadkom pri Alzheimerovej chorobe, a dokonca môže obnoviť pamäťové deficity spôsobené nervovou bolesťou​

4.) L-threonát a nálada4

Nízky príjem horčíka súvisí s vyšším rizikom depresií, a vedecké štúdie to potvrdzujú. Experimenty ukázali, že znižením príjmu horčíka môže dôjsť k zvýšeniu úzkostí, a naopak, jeho dostatočný príjem môže pomôcť zlepšiť symptómy úzkosti a depresie. Vedci dokonca tvrdia, že horčík by mohol byť efektívnym spôsobom liečby depresií a môže pomôcť obnoviť nervové poškodenie spôsobené dlhodobým stresom.

Pokiaľ ide o kombináciu horčíka s L-threonátom, tieto spojenia majú zaujímavé účinky na mozog, zvlášť na hipokampus, ktorý je dôležitý pre emocionálnu reguláciu a duševné zdravie. Zdravší hipokampus môže priamo prispieť k lepšiemu emočnému stavu. Okrem toho má hipokampus rolu v spracovaní spomienok na strach, čo môže ovplyvniť vývoj strachu, fóbií a posttraumatickej stresovej poruchy. Výskumy naznačujú, že trauma môže hipokampus zmenšovať, čo môže mať dopad na duševné zdravie.

5.) L-threonát a neurodegeneratívne choroby

V súčasnosti žije na svete viac než 55 miliónov ľudí s demenciou, pričom Alzheimerova choroba je najčastejšou formou a prispieva k 60–70 % prípadov. Každý rok pribúda takmer 10 miliónov nových prípadov demencie. Tento počet sa očakáva, že sa takmer zdvojnásobí každých 20 rokov, čo znamená, že do roku 2050 by počet ľudí s demenciou mohol dosiahnuť až 152 miliónov​. Štúdia skúmala, ako doplnok stravy L-threonát pôsobí na pacientov so stredne ťažkou až ťažkou demenciou. Po 12 týždňoch užívania l-threonátu sa u pacientov zlepšil mozgový metabolizmus a kognitívne funkcie, ako je pamäť a pozornosť. Tým sa aj potvrdilo, že l-threonát je naozaj účinný a bezpečný doplnok pre liečbu Alzheimerovej choroby.4

Brainmarket je vôbec prvou európskou firmou, ktorá na svojom e-shope exkluzívne ponúka prielomový produkt magnézium l-threonát, unikátnu formu horčíka, ktorá podporuje kognitívne funkcie a zlepšuje pamäť.

 

1. Zhang, C., Hu, Q., Li, S., Dai, F., Qian, W., Hewlings, S., Yan, T., & Wang, Y. (2022). A Magtein®, Magnesium L-Threon