Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Lítium orotát: Batéria pre duševné zdravie

Lithium orotate (v slovenčine niekedy tiež lithium orotát) je zlúčenina lítia a orotovej kyseliny, ktorá sa používa ako doplnok stravy. Táto forma lítia sa odlišuje od tradičných farmaceutických foriem, ako je lithium karbonát a lithium citrát, ktoré sa predpisujú na liečbu bipolárnej poruchy a ďalších psychických ochorení. Lithium orotate je dostupné bez predpisu a je obľúbené pre svoje potenciálne prínosy pri stabilizácii nálady, zvládaní stresu a podpore duševného zdravia.

História a pôvod

Lithium ako liečivá látka má dlhú históriu. Bolo objavené v 19. storočí a čoskoro sa začalo používať na liečbu rôznych zdravotných problémov. V 20. storočí sa lithium stalo štandardnou liečbou bipolárnej poruchy vďaka svojim účinkom na stabilizáciu nálady. Lithium orotate sa objavil neskôr ako alternatívna forma lítia, ktorá mala poskytovať podobné výhody s nižšími dávkami a menej vedľajšími účinkami.

Kyselina orotová

Kyselina orotová, tiež známa ako kyselina pyrimidin-4-karboxylová, je prirodzene sa vyskytujúca látka v ľudskom tele, ktorá hrá kľúčovú úlohu v biosyntéze pyrimidínových nukleotidov, základných stavebných kameňov DNA a RNA. Prvýkrát bola izolovaná z mlieka a vyskytuje sa tiež v mnohých iných potravinách, vrátane zeleniny a fermentovaných produktov.

Kyselina orotová slúži ako nosič pre lithium v lithiu orotate, čo zaisťuje efektívny transport lítia do buniek a umožňuje jeho využitie v nízkych dávkach. To je kľúčový faktor pre bezpečnosť a účinnosť lítia orotate ako doplnku stravy.

(Slovenčina) (16)

Zdravotné prínosy lítia orotate

Lithium orotate je populárny pre svoje široké spektrum potenciálnych zdravotných prínosov:

  1. Stabilizácia nálady: Lithium je dobre známe pre svoje stabilizujúce účinky na náladu. Pomáha zmierňovať príznaky depresie a úzkosti a je účinné pri zvládaní náladových výkyvov spojených s bipolárnou poruchou.

  2. Neuroprotektívne účinky: Lithium má schopnosť chrániť mozgové bunky pred poškodením a podporovať regeneráciu nervových buniek. Štúdie ukazujú, že lithium môže podporovať rast nervových buniek a zlepšovať kognitívne funkcie.

  3. Podpora spánku: Niektorí užívatelia lítia orotate hlásia zlepšenie kvality spánku, čo je kľúčové pre celkové duševné zdravie.

  4. Zlepšenie koncentrácie a pamäti: Lithium môže mať pozitívny vplyv na kognitívne funkcie, vrátane koncentrácie a pamäti. To je užitočné pre ľudí trpiacich duševným vyčerpaním alebo kognitívnymi problémami.

Bezpečnosť a dávkovanie

Lithium orotate obsahuje nižšie dávky lítia v porovnaní s farmaceutickými prípravkami. Obvykle sa odporúča užívať 5-10 mg elementárneho lítia denne. Napriek tomu, že je lithium orotate všeobecne považované za bezpečné, je dôležité konzultovať jeho užívanie s lekárom, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate iné lieky.

Napriek tomu, že je lithium orotate považované za bezpečnú alternatívu užívania lítia, niektorí ľudia môžu zažiť vedľajšie účinky, ako sú bolesti hlavy, žalúdočné problémy alebo nevoľnosť. V zriedkavých prípadoch môže vysoká dávka lítia viesť k toxicite, čo je závažný stav vyžadujúci lekársku pomoc.

Ďalšie prírodné stabilizátory nálady

1) Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea, známa tiež ako zlatý koreň alebo arktický koreň, je adaptogénna bylina, ktorá pomáha telu lepšie zvládať stres. Má pozitívne účinky na náladu, úzkosť a depresiu, ale rovnako môže zlepšiť kognitívne funkcie a znížiť únavu.

2) Ašvaganda

Ašvaganda, známa tiež ako Withania somnifera, je ďalšia adaptogénna bylina, ktorá je široko používaná v tradičnej indickej medicíne. Pomáha znižovať hladinu kortizolu, čo je stresový hormón, a zlepšuje náladu. Ašvaganda je tiež známa svojimi schopnosťami zlepšovať kvalitu spánku a celkovú pohodu.

3) Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybom oleji, morských riasach, ľanovom semienku a chia semienkach, sú nevyhnutné pre zdravie mozgu. Pomáhajú znižovať zápal a môžu mať stabilizujúce účinky na náladu. Štúdie ukazujú, že omega-3 mastné kyseliny môžu byť užitočné pri liečbe depresie a úzkosti.

4) L-Theanín

L-Theanín je aminokyselina nachádzajúca sa v zelenom čaji. Má upokojujúce účinky na mozog a môže pomôcť zlepšiť náladu bez sedatívnych vedľajších účinkov. L-Theanín tiež podporuje relaxáciu a zlepšuje kvalitu spánku.

5) Ľubovník bodkovaný

Ľubovník bodkovaný je bylina, ktorá sa tradične používa na liečbu depresie. Obsahuje zložky, ktoré zvyšujú hladiny neurotransmiterov, ako je serotonín a dopamín, čím môže zlepšiť náladu.

Záver

Lithium orotate je cenný doplnok stravy s mnohými potenciálnymi zdravotnými prínosmi, najmä pre duševné zdravie. Je dôležité ho užívať po porade s lekárom, aby sa zaistila bezpečnosť a efektivita. Ak hľadáte prírodný spôsob, ako podporiť svoje duševné zdravie, lithium orotate môže byť tou správnou voľbou. Okrem lítia orotate existuje tiež rad ďalších prírodných stabilizátorov nálady, ktoré môžu prispieť k vašej psychickej pohode.

 

Pacholko, A. G., Bekar, L. K. Lithium orotate: A superior option for lithium therapy? Brain and Behavior, 2021, 11(8), e2262. Dostupné tiež z: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/brb3.2262

Devadason, P. Is there a role for lithium orotate in psychiatry? Australian & New Zealand Journal of Psychiatry, 2018, 52(12), 1107-1108.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: