Lieskové oriešky 5x inak

Lieskové orechy patria pre mnohých medzi najlahodnejšie a tiež veľmi všestrannú surovinu, ktorú nám príroda ponúka. Ich jemne nasladlá chuť a maslová textúra sa skvele hodí nielen do sladkých pokrmov, ale aj do slaných jedál alebo ako rýchla desiata. Najčastejšie sa s nimi stretávame v tradičných receptoch, napríklad vo vianočnom cukrovinkách, čokoládových pomazánkach či tortách, ale ich využitie siaha oveľa ďalej. Ako rastú a ako ich môžeme zapojiť do jedálneho lístka piatimi rôznymi spôsobmi?

Botanické okienko: Ako rastie lieskový orech

Lieska obyčajná (Corylus avellana) patrí medzi kríky alebo menšie stromy a bežne rastie v Európe a Ázii. Plody dozrievajú na jeseň a sú chránené tvrdou škrupinou. Po zbere sa sušia, čím získavajú intenzívnejšiu chuť a dlhšiu trvanlivosť.

Lieskové orechy sa využívajú v rôznych podobách, najčastejšie lúpané raw a pražené. Lúpané raw sú prírodné, bez tepelnej úpravy, s jemnejšou chuťou. Pražené majú výraznejšie aróma a chrumkavejšiu štruktúru. Okrem priamej konzumácie sa z nich vyrábajú aj ďalšie produkty. Liesková múka sa používa pri pečení ako bezlepková alternatíva bežnej múky a dodáva pokrmom jemne orieškovú chuť. Lieskový olej, lisovaný z jadier, má delikátnu chuť a je cenený pre svoje výživové vlastnosti.

(Slovenčina) - 2025-03-06T143101.803

5 spôsobov, ako využiť lieskové oriešky v kuchyni

1) Surovina na pečenie

Pečenie je jedným z najtradičnejších spôsobov využitia lieskových orechov. Dodávajú cestu vláčnosť a jemný orieškový nádych. Mleté sa často pridávajú do cesta na torty, sušienky alebo cukrovinky. Ich prírodná sladkosť umožňuje znížiť množstvo pridaného cukru. Sekané orechy sa skvele hodia na posypanie dezertov, ale aj na výrobu chrumkavých plniek alebo orieškových korpusov. Celé lieskové orechy sú výborné v čokoládových pralinkách alebo v tradičnom nugáte. Pri pečení sa oplatí ich ľahko opražiť, aby ich aróma ešte viac vynikla.

2) Chrumkavá pochúťka

Pražením sa ich chuť zvýrazní a získajú príjemnú chrumkavosť. Stačí ich na chvíľu prehriať na suchej panvici alebo v rúre, kým nezačnú voňať a ich šupka ľahko nepopraská. Potom ich môžete pretrieť v utierke a zbaviť sa tenkej šupky. Pražené lieskové orechy chutia skvele samotné, v cereálnych zmesiach, müsli alebo šalátoch. Dajú sa dochutiť soľou, medom či škoricou. V kombinácii s čokoládou vytvoria delikatesu porovnateľnú s luxusnými pralinkami.

3) Ako krém alebo pomazánka

Lieskové maslo je stále obľúbenejšou pochúťkou, ktorú možno ľahko zaradiť do zdravého jedálneho lístka. Má jemnú, krémovú konzistenciu a výraznú orieškovú chuť. Skvele sa hodí na pečivo, do smoothie, do kaší, palaciniek alebo ako súčasť rôznych dezertov. Okrem bežného použitia v sladkých pokrmoch sa dá využiť aj v netradičných kombináciách, napríklad v omáčkach alebo ako základ do zdravých dresingov. Je k dostaniu v rôznych variantoch – môže byť čisté, s bielou alebo horkou čokoládou, prípadne s prídavkom kakaa, medu či iných ingrediencií, ktoré podtrhujú jeho chuť.

(Slovenčina) orechova masla

4) V hlavných jedlách

Hoci sa lieskové orechy najčastejšie spájajú so sladkými pokrmami, skvele sa hodia aj do slaných receptov. V talianskej kuchyni sa kombinujú s bylinkami a syry. Môžete ich použiť do pesta alebo ako súčasť gratinovaných pokrmov. Lieskovo-parmezánová krusta na kuracom alebo rybom mäsa dodá pokrmu chrumkavosť a zaujímavú chuť. V kombinácii s pečenou zeleninou, ako je tekvica alebo bataty, získate výživné a lahodné jedlo. Mleté lieskové orechy môžu nahradiť aj časť múky v cestíčku alebo slúžiť ako bezlepková alternatíva k tradičným strúhankám.

5) V rastlinnom mlieku

Lieskové orechy možno ľahko premeniť na lahodné rastlinné mlieko, ktoré je skvelou alternatívou ku klasickému kravskému mlieku. Je jemné, ľahko nasladlé a hodí sa do kávy, smoothie i na varenie. Na prípravu domáceho lieskového mlieka stačí cez noc namočiť hrsť orieškov do vody, potom ich rozmixovať s čerstvou vodou a precediť cez jemné plátno alebo sitko. Výsledkom je krémové mlieko s prirodzenou orieškovou chuťou. Lieskové mlieko môžete osladiť medom, ochutiť škoricou alebo vanilkou a použiť ho k príprave kaší, dezertov či domáceho kakaa. Orechová drť, ktorá zostane po precezení, sa dá využiť do pečiva alebo kaší, takže nič nepríde nazmar. Tento spôsob je nielen chutný, ale aj ekologický a prirodzene bezlaktózový.

Malý oriešok plný živín

Lieskové orechy v sebe skrývajú nielen skvelú chuť, ale aj bohatstvo cenných látok. Obsahujú mononenasýtené tuky, vitamín E, horčík, vlákninu, železo, vápnik a zinok. Sú tiež prirodzeným zdrojom vitamínov skupiny B, draslíka, fosforu a antioxidantov. Vďaka svojej jedinečnej skladbe živín sú oceňované nielen v gastronómii, ale aj medzi vyznávačmi vyváženého jedálneho lístka. Obsahujú rastlinné bielkoviny a polyfenoly, ktoré dodávajú lieskovým orechom charakteristickú chuť i výživovú hodnotu. Či už ich konzumujeme samotné, v jemne mletej podobe alebo ako súčasť kvalitných produktov, vždy predstavujú spojenie prírodného bohatstva a lahodnej delikatesy.

Záverečné slovo: Prečo mať lieskové oriešky vždy po ruke

Lieskové orechy sú nielen chutné, ale aj neuveriteľne všestranné. Či už ich použijete na pečenie, do hlavných jedál, ako súčasť dezertov alebo si ich vychutnáte samotné, vždy vám dodajú nielen skvelú chuť, ale aj cenné živiny. Vďaka ich jedinečnej kombinácii chuti a zdravotných benefitov stojí za to zaradiť ich do bežného jedálneho lístka. Mať ich po ruke znamená mať vždy po ruke kúsok lahodnej inšpirácie.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: