Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Ktoré ovocie je šampiónom vitamínu C?

Keď chcú ľudia posilniť svoju imunitu, často inštinktívne siahnu po vitamíne C, ktorý je v všeobecnom povedomí spájaný predovšetkým s citrusmi. Ale premýšľali ste niekedy nad tým, ktoré ovocie skutočne obsahuje najviac tohto vitamínu? Pomaranče a citróny sú len časťou príbehu. Niektoré druhy ovocia, bežné aj menej známe, môžu ponúknuť oveľa vyšší obsah vitamínu C. A hoci máme v našich obchodoch veľký výber, niektoré z tých najbohatších zdrojov vitamínu C nemusíme konzumovať bežne čerstvé. Poďme sa pozrieť na to, aké ovocie stojí za pozornosť.

(Slovenčina) Liposomal vitamin C

 

Klasické citrusy – obľúbené, ale nie víťazné

Citrusy, ako sú pomaranče, grapefruity a citróny, sú medzi najznámejšie zdroje vitamínu C. Pomaranče obsahujú okolo 53 mg na 100 g, čo je skvelý prínos, ale ani zďaleka najvyšší. Grapefruity sa pohybujú na podobnej úrovni, zatiaľ čo citróny majú okolo 50 mg na 100 g. Citróny však nie sú konzumované v celku, ale skôr vo forme šťavy. I napriek tomu sú citrusy bežne dostupné a vďaka svojej všestrannosti patria medzi obľúbené zimné zdroje vitamínu C.

Kiwi – nečakaný šampión

Zatiaľ čo citrusy sú klasika, kiwi často prekvapí svojím obsahom vitamínu C. Jeden plod obsahuje až 93 mg na 100 g, čo je takmer dvojnásobok oproti pomarančom. Kiwi je nielen vynikajúcim zdrojom vitamínu C, ale aj vlákniny a antioxidantov. Jeho sladkokyslá chuť a dostupnosť v zimných mesiacoch z neho robia skvelý doplnok do jedálnička, ak chcete posilniť imunitu.

Tropické ovocie – ananás a mango

Ananás obsahuje približne 48 mg na 100 g, čo ho radí medzi lepšie zdroje vitamínu C. Mango, ďalšie tropické ovocie, sa môže pochváliť obsahom asi 36 mg na 100 g, čo nie je veľa v porovnaní s kiwi, ale stále ide o užitočný prínos. Obe tieto exotické ovocia sa stávajú stále dostupnejšími aj v zimných mesiacoch.

(Slovenčina) Významné zdroje vitamínu C

Skutoční víťazi

Sú tu druhy ovocia, ktoré doslova excelujú v obsahu vitamínu C, ale ich každodenná konzumácia nie je bežná. Často sa konzumujú v inej forme ako čerstvé, napríklad ako extrakty alebo prášky.

  • Acerola: Tento tropický druh čerešne obsahuje až 1677 mg vitamínu C na 100 g. Taký obsah z nej robí jedného z najväčších šampiónov, pokiaľ ide o koncentráciu tohto vitamínu. Avšak acerolu bežne nekonzumujeme ako čerstvé ovocie, skôr ju nájdeme vo forme doplnkov.

  • Camu Camu: Plod z Amazónie obsahuje až 2800 mg vitamínu C na 100 g, čo z neho robí jeden z najobohatenejších prírodných zdrojov vitamínu C. Ale rovnako ako acerola sa camu camu objavuje skôr vo forme extraktov než ako čerstvý plod.

  • Rakytník: Tento oranžový plod je známy nielen vďaka vysokému obsahu vitamínu C (okolo 695 mg na 100 g), ale aj pre svoje hojivé a protizápalové účinky. Rakytník sa používa hlavne na výrobu štiav, olejov alebo práškov, čo je bežnejšie ako konzumácia čerstvých bobúľ.

  • Kakadu slivka: Austrálske ovocie, ktoré je snáď najväčším prírodným zdrojom vitamínu C s obsahom až 3100 mg na 100 g. Rovnako ako acerola alebo camu camu sa však konzumuje skôr ako doplnok stravy.

Ďalší posilňovači imunity

Vitamín C sám o sebe je kľúčový, ale nie sme odkázaní len na neho. Existujú ďalšie látky, ktoré môžu posilniť našu imunitu a pomôcť nášmu telu čeliť výzvam zimného obdobia:

  • Vitamín D: Zvlášť dôležitý počas zimných mesiacov, keď nedostávame dostatok slnečného žiarenia. Nedostatok vitamínu D môže oslabiť imunitu a zvýšiť náchylnosť k infekciám.

  • Zinok: Dôležitý minerál, ktorý podporuje zdravú imunitnú funkciu a môže skrátiť dĺžku trvania nachladnutia.

  • Beta-glukány: Polysacharidy, ktoré stimulujú imunitný systém, čím zvyšujú našu odolnosť voči patogénom.

Pestrá strava plná ovocia bohatého na vitamín C, doplnená o ďalšie esenciálne živiny, môže pomôcť vašej imunite prečkať náročné zimné mesiace a ochrániť vás pred častými chorobami.

(Slovenčina) Immunizer

 

Záver

Pestrá strava plná ovocia bohatého na vitamín C, ako je kiwi, pomaranče alebo menej známe plody ako acerola, spolu s ďalšími kľúčovými živinami, hrá významnú rolu pri posilňovaní imunity. Zabezpečením dostatočného príjmu vitamínu C nielen podporujete svoju obranyschopnosť, ale tiež prispievate k celkovému zdraviu organizmu počas náročných zimných mesiacov. Týmto spôsobom sa môžete lepšie chrániť pred sezónnymi chorobami a udržať si energiu a vitalitu aj v chladnejšom počasí.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: