Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Čo je fisetín a v čom je telu prospešný?

Fisetín je flavonoidný polyfenol, ktorý patrí do širšej skupiny chemických zlúčenín známych ako flavonoidy. Flavonoidy sú prítomné v mnohých rastlinách a plnia rôzne biologické funkcie, vrátane ochrany rastlín pred UV žiarením, patogénmi a herbivormi. Fisetín je známy svojou jasne žltou farbou a najčastejšie sa nachádza v rôznych druhoch ovocia a zeleniny. V posledných rokoch získal značnú pozornosť vedcov vďaka svojim potenciálnym zdravotným prínosom, ktoré zahŕňajú protizápalové, antioxidačné a neuroprotektívne účinky.

V čom sa fisetín nachádza?

Fisetín sa prirodzene vyskytuje v niekoľkých druhoch ovocia a zeleniny. Medzi hlavné zdroje patria:

  1. Jahody – Najbohatší zdroj fisetínu medzi bežne konzumovaným ovocím. Môžu obsahovať až 160 mikrogramov fisetínu na gram.
  2. Jablká – Obsahujú menšie množstvo, ale sú bežne dostupné a často konzumované.
  3. Hrozno – Červené hrozno, najmä ich šupky, sú ďalším významným zdrojom fisetínu.
  4. Paradajky – Bohatý zdroj fisetínu v zelenine, ktorý je ľahko začleniteľný do dennej stravy.
  5. Cibuľa – Obsahuje tiež významné množstvo tejto zlúčeniny, najmä žltá cibuľa.
  6. Kaki – Exotické ovocie, ktoré je ďalším zdrojom fisetínu, aj keď nie tak bežne konzumovaným.

Akým spôsobom ho získať?

Pre získanie fisetínu v dostatočnom množstve je dôležité zaradiť do jedálnička potraviny bohaté na túto látku. Napriek tomu, že je možné fisetín získať z prirodzených zdrojov, je možné zvoliť doplnky stravy, ktoré môžu poskytnúť koncentrovanejšiu formu tejto zlúčeniny. Doplnky stravy sú zvlášť užitočné pre osoby, ktoré nemôžu konzumovať dostatočné množstvo fisetínu prostredníctvom bežnej stravy.

(Slovenčina) (46)

Prínosy fisetínu

Fisetín je predmetom intenzívneho vedeckého skúmania kvôli jeho rôznorodým biologickým účinkom. Nasledujúca časť článku sa zameria na hlavné prínosy fisetínu pre ľudské zdravie.

Protizápalové vlastnosti

Zápal je prirodzenou reakciou tela na poškodenie alebo infekciu, ale chronický zápal môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Fisetín má protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znižovať zápalové reakcie v tele. Štúdie ukázali, že fisetín môže inhibovať produkciu zápalových molekúl, čo môže mať pozitívny vplyv na zdravie kardiovaskulárneho systému a ďalších orgánov.1

Protizápalové účinky fisetínu boli preukázané v rôznych štúdiách, kde bolo zistené, že fisetín dokáže znižovať hladiny prozápalových cytokínov a ďalších mediátorov zápalu.1 Týmto spôsobom môže fisetín pomôcť predchádzať chronickým zápalovým ochoreniam, ako je artritída alebo zápalové ochorenia čriev.

Neuroprotekcia

Neuroprotekcia je jednou z najvýznamnejších oblastí výskumu fisetínu. Fisetín môže podporovať zdravie mozgu tým, že chráni neuróny pred poškodením a podporuje kognitívne funkcie. Štúdie rovnako naznačujú, že fisetín môže zlepšovať pamäť a chrániť mozog pred neurodegeneratívnymi ochoreniami.2

Fisetín je schopný prekonať hematoencefalickú bariéru, čo mu umožňuje priamo pôsobiť na mozgové bunky. Výskumy ukazujú, že fisetín môže podporovať prežitie neurónov a znižovať akumuláciu škodlivých proteínov, ktoré sú spojené s neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je Alzheimerova choroba.2

Antidiabetické účinky

Fisetín môže mať tiež pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi a citlivosť na inzulín, čo je obzvlášť užitočné pre osoby trpiace cukrovkou alebo metabolickým syndrómom. Fisetín môže podporovať zdravú reguláciu glukózy a zlepšovať funkciu pankreasu.

Fisetín má schopnosť znižovať hladinu krvného cukru a zlepšovať inzulínovú rezistenciu. Tieto účinky sú sprostredkované rôznymi mechanizmami, vrátane zvýšenia expresie inzulínových receptorov a inhibície enzýmov, ktoré sa podieľajú na metabolizme glukózy.

Antioxidant

Fisetín je silným antioxidantom, čo znamená, že pomáha neutralizovať voľné radikály v tele. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť bunky a prispievať k procesu starnutia a rôznym ochoreniam. Antioxidačné účinky fisetínu môžu prispieť k ochrane buniek pred oxidačným stresom, čo je stav, kedy je v tele nadbytok voľných radikálov.

Oxidačný stres je spojený s celým radom chronických ochorení, vrátane kardiovaskulárnych chorôb a neurodegeneratívnych ochorení. Fisetín vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam pomáha znižovať riziko týchto chorôb tým, že chráni bunky pred poškodením.3

Podpora imunitného systému

Fisetín má tiež imunomodulačné účinky, čo znamená, že ovplyvňuje funkciu imunitného systému. Má schopnosť podporovať obranyschopnosť tela proti infekciám a zlepšovať celkovú imunitnú odpoveď.

Fisetín dokáže zvyšovať aktivitu imunitných buniek, ako sú T-lymfocyty a makrofágy, a zároveň znižovať produkciu prozápalových cytokínov. Týmto spôsobom môže fisetín prispievať k udržaniu rovnováhy imunitného systému a prevencii nadmerných zápalových reakcií.

_Fisetin

Záver

Fisetín je flavonoidný polyfenol s radom potenciálnych zdravotných prínosov, potvrdených vedeckými štúdiami. Nachádza sa v ovocí a zelenine, ako sú jahody, jablká, hrozno, paradajky a cibuľa, a je dostupný aj vo forme doplnkov stravy. Vďaka svojim antioxidačným vlastnostiam fisetín chráni bunky pred oxidačným stresom a znižuje riziko chronických ochorení. Protizápalové účinky môžu pomôcť pri prevencii zápalových ochorení, zatiaľ čo neuroprotektívne vlastnosti podporujú zdravie mozgu a môžu prispieť k prevencii neurodegeneratívnych chorôb. Antidiabetické účinky fisetínu pomáhajú regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšovať citlivosť na inzulín, a jeho imunomodulačné vlastnosti posilňujú imunitný systém.

 

1CHEN, L.-J., et al. Fisetin attenuates the inflammatory response in a murine model of sepsis by inhibiting the NF-κB pathway. Journal of Ethnopharmacology [online]. 2015, 172, 89-98 [cit. 2024-06-20]. Dostupné z: https://link.springer.com/article/10.1007/s12263-009-0142-5.

2MAHER, P. Modulation of multiple pathways involved in the maintenance of neuronal function during aging by fisetin. Genes & Nutrition [online]. 2009, 4(4), 297-307 [cit. 2024-06-20]. Dostupné z: https://link.springer.com/article/10.1007/s12263-009-0142-5.

3SYED, D. N., et al. Fisetin: A dietary antioxidant for health promotion. Antioxidants & Redox Signaling [online]. 2013, 19(2), 151-162 [cit. 2024-06-20]. Dostupné z: https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/ars.2012.4901.

4ZHU, Y., DOORNEBAL, E., PIRTSKHALAVA, T., GIORGADZE, N., WENTWORTH, M., FUHRMANN-STROISSNIGG, H., NIEDERNHOFER, L., ROBBINS, P., TCHKONIA, T., & KIRKLAND, J. New agents that target senescent cells: the flavone, fisetin, and the BCL-XL inhibitors, A1331852 and A1155463. Aging (Albany NY) [online]. 2017, 9, 955-963 [cit. 2024-06-24]. Dostupné z: https://doi.org/10.18632/aging.101202.

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: