Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Čo je ateroskleróza a ako jej možno predchádzať?

Ateroskleróza je chronické ochorenie tepien, ktoré je charakterizované zhrubnutím a stratou pružnosti stien tepien v dôsledku nahromadenia tučných látok, cholesterolu, vápnika a ďalších látok v ich vnútorných vrstvách. Tieto nánosy, známe ako aterosklerotické pláty, môžu obmedzovať prietok krvi a viesť k závažným zdravotným komplikáciám, ako sú srdcový infarkt, mŕtvica a periférne arteriálne ochorenie.

Príčiny aterosklerózy

Ateroskleróza je multifaktoriálne ochorenie, ktoré je spôsobené kombináciou genetických, environmentálnych a životných faktorov. Medzi hlavné príčiny a rizikové faktory patrí:

  1. Vysoký cholesterol: Zvýšená hladina LDL cholesterolu (tzv. „zlého“ cholesterolu) je hlavným rizikovým faktorom pre vznik aterosklerózy.
  2. Vysoký krvný tlak: Hypertenzia poškodzuje steny tepien a uľahčuje ukladanie tučných plátov.
  3. Fajčenie: Nikotín a iné látky v cigaretách poškodzujú vnútornú výstelku tepien a podporujú tvorbu plátov.
  4. Diabetes: Zvýšené hladiny cukru v krvi môžu poškodzovať tepny a zvyšovať riziko aterosklerózy.
  5. Obezita a nedostatok pohybu: Nadmerná telesná hmotnosť a sedavý životný štýl sú spojené s vyššími hladinami cholesterolu a krvného tlaku.
  6. Nesprávna strava: Strava bohatá na nasýtené tuky, trans tuky a cukry prispieva k rozvoju aterosklerózy.

(Slovenčina) 6 zajímavostí o acerole (2)

Prevencia aterosklerózy

Prevencia aterosklerózy spočíva v modifikácii rizikových faktorov a zahŕňa zmeny životného štýlu a prípadne farmakologickú liečbu. Medzi hlavné preventívne opatrenia patrí:

  1. Zdravá strava: Strava bohatá na ovocie, zeleninu, celozrnné produkty, ryby a zdravé tuky môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu a zápal v tele.
  2. Pravidelný pohyb: Fyzická aktivita pomáha udržiavať zdravú hmotnosť, znižovať krvný tlak a zlepšovať hladinu cholesterolu.
  3. Kontrola hmotnosti: Udržiavanie zdravej telesnej hmotnosti je kľúčové pre prevenciu aterosklerózy.
  4. Prestať fajčiť: Fajčenie je jedným z najvýznamnejších rizikových faktorov a jeho eliminácia významne znižuje riziko aterosklerózy.
  5. Kontrola krvného tlaku a cukru v krvi: Je nevyhnutné pravidelné sledovanie a liečba vysokého krvného tlaku a diabetu.
  6. Znižovanie stresu: Stres môže nepriaznivo ovplyvňovať kardiovaskulárne zdravie, preto je dôležité sa venovať relaxačným aktivitám.

Látky a potraviny dôležité v prevencii aterosklerózy

  1. Omega-3 mastné kyseliny: Nachádzajú sa v rybách, ľanovom semienku a vlašských orechoch. Omega-3 mastné kyseliny znižujú zápal a hladinu triglyceridov v krvi.
  2. Vláknina: Potraviny bohaté na vlákninu, ako sú celozrnné produkty, ovocie a zelenina, pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu.
  3. Antioxidanty: Ovocie a zelenina bohaté na vitamíny C a E, beta-karotén a ďalšie antioxidanty pomáhajú chrániť cievy pred poškodením.
  4. Mononenasýtené a polynenasýtené tuky: Nachádzajú sa v olivovom oleji, avokáde, orechoch a semienkach. Tieto zdravé tuky pomáhajú znižovať LDL cholesterol.
  5. Fytosteroly: Prirodzene sa vyskytujú v rastlinných olejoch, orechoch, semenách a celozrnných produktoch. Fytosteroly znižujú vstrebávanie cholesterolu v čreve.
  6. Cesnak: Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znižovať riziko aterosklerózy.

(Slovenčina) Omega 3 vegan

Ďalšie aspekty prevencie

Okrem vyššie spomenutých preventívnych opatrení je dôležité aj pravidelné lekárske sledovanie, ktoré zahŕňa kontrolu hladiny cholesterolu, krvného tlaku a cukru v krvi. V prípade potreby môže lekár odporučiť lieky na zníženie cholesterolu (statíny), lieky na zníženie krvného tlaku a ďalšiu špecifickú liečbu.

Záver

Ateroskleróza je závažné ochorenie, ktoré môže viesť k vážnym zdravotným komplikáciám. Prevencia je kľúčová a zahŕňa zdravý životný štýl, pravidelný pohyb, vyváženú stravu bohatú na ochranné látky a pravidelné lekárske kontroly. Informovanosť a aktívny prístup ku svojmu zdraviu môžu významne znížiť riziko rozvoja aterosklerózy a jej následkov.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: