Ospravedlňujeme sa, ale z dôvodu kritickej povodňovej situácie môže dôjsť k predĺženiu termínu doručenia vašich objednávok.

Chyby v starostlivosti o pleť: Ako sa im vyhnúť a dosiahnuť zdravú a krásnu pleť

Starostlivosť o pleť je nevyhnutnou súčasťou každodennej rutiny, ktorá má zásadný vplyv na naše zdravie a vzhľad. Napriek všetkým dobrým úmyslom, mnohí z nás robia chyby, ktoré môžu našu pleť poškodiť. Tu sú niektoré z najčastejších chýb, ktorým by sme sa mali vyvarovať a ako ich napraviť.

1. Používanie nevhodných produktov

Jednou z najčastejších chýb je používanie produktov, ktoré nie sú vhodné pre náš typ pleti. Pleť môže byť suchá, mastná, zmiešaná alebo citlivá a každý typ vyžaduje inú starostlivosť. Napríklad mastná pleť potrebuje produkty, ktoré regulujú tvorbu mazu, zatiaľ čo suchá pleť vyžaduje intenzívnu hydratáciu. Použitie nevhodných produktov môže viesť k podráždeniu, vysušeniu alebo nadmernému masteniu pleti. Preto je dôležité najskôr zistiť, aký typ pleti máte, a podľa toho vyberať kozmetiku. Konzultácia s dermatológom alebo kozmetičkou môže byť v tomto ohľade veľmi užitočná.

2. Prílišné čistenie

Prílišné čistenie pleti môže narušiť jej prirodzenú ochrannú bariéru. Mnohí ľudia si myslia, že časté umývanie pleti odstráni všetky nečistoty a zabráni tvorbe akné. Pravdou však je, že príliš časté čistenie môže pleť vysušovať a spôsobovať podráždenie. Odporúča sa pleť čistiť dvakrát denne – ráno a večer. Používajte jemné čistiace prostriedky, ktoré neobsahujú agresívne chemikálie, a vždy po čistení naneste hydratačný krém, aby sa pleť mohla regenerovať.

3. Ignorovanie ochrany pred slnkom

Ochrana pred slnkom je jedným z najdôležitejších krokov v starostlivosti o pleť, ktorý je často zanedbávaný. UV žiarenie môže spôsobiť predčasné starnutie, pigmentové škvrny a zvyšuje riziko rakoviny kože. Použitie opaľovacieho krému s minimálnym SPF 30 by malo byť samozrejmosťou každý deň, bez ohľadu na počasie. Nezabudnite aplikovať opaľovací krém aj na krk, dekolt a ruky, ktoré sú často vystavené slnečnému žiareniu.

4. Nedostatočná hydratácia

Hydratácia je kľúčová pre zdravú pleť. Mnohí ľudia však zabúdajú na pravidelné používanie hydratačných krémov, čo môže viesť k suchej a šupinatej pokožke. Aj mastná pleť potrebuje hydratáciu, pretože nedostatok vlhkosti môže viesť k nadprodukcii mazu a následnému vzniku akné. Používajte ľahké hydratačné gély alebo krémy na báze vody, ktoré sa rýchlo vstrebávajú a nezanechávajú mastný film.

(Slovenčina) - 2024-08-02T140302.767

5. Nesprávne odstraňovanie make-upu

Nesprávne alebo nedostatočné odstraňovanie make-upu môže spôsobiť upchávanie pórov a následné vznikanie akné. Je dôležité make-up dôkladne odstrániť pred spaním, aby pleť mohla cez noc dýchať a regenerovať sa. K tomu môžu byť použité odličovacie oleje, mlieka alebo micelárne vody. Vyhnite sa treniu a používajte jemné, kruhové pohyby, aby ste minimalizovali podráždenie pleti.

6. Používanie príliš mnohých produktov

Mnohí z nás sa nechávajú uniesť množstvom dostupných kozmetických produktov a používajú ich príliš veľa naraz. To môže viesť k podráždeniu pleti a narušeniu jej prirodzenej rovnováhy. Je dôležité nájsť niekoľko kľúčových produktov, ktoré vyhovujú vašej pleti, a držať sa jednoduchej, ale efektívnej rutiny. Nadmierne vrstvenie produktov môže tiež znížiť ich účinnosť, pretože niektoré zložky môžu vzájomne reagovať.

7. Nedostatok spánku a zlá strava

Zdravá pleť je odrazom celkového zdravia. Nedostatok spánku a zlá strava plná cukru a tukov môžu viesť k zhoršeniu stavu pleti. Dbajte na dostatočný spánok a vyváženú stravu bohatú na vitamíny a minerály, ktoré podporujú zdravie pleti. Antioxidanty, omega-3 mastné kyseliny a vitamíny A, C a E sú zvlášť prospešné. Hydratácia je tiež kľúčová, takže pite dostatok vody každý deň.

8. Zlé používanie peelingu

Peeling je skvelý spôsob, ako odstrániť odumreté bunky a obnoviť pleť. Avšak, príliš časté alebo hrubé peelingy môžu pleť poškodiť a spôsobiť podráždenie. Používajte jemný peeling raz až dvakrát týždenne podľa typu pleti. Pre citlivú pleť sú vhodné enzymatické peelingy, ktoré sú šetrnejšie než mechanické. Vždy po peelingu aplikujte hydratačný krém, aby sa pleť mohla upokojiť a hydratovať.

Záver

Vyhnúť sa týmto bežným chybám môže výrazne zlepšiť stav vašej pleti a prispieť k jej zdravému a žiarivému vzhľadu. Pamätajte, že kľúčom k úspešnej starostlivosti o pleť je pravidelnosť, vhodné produkty a zdravý životný štýl.