Cestoviny: Klenot talianskej kuchyne a ich rozmanitosť

Cestoviny sú symbolom talianskej kuchyne a patria k najobľúbenejším jedlám na svete. Sú jednoduché, rýchle na prípravu a ponúkajú širokú škálu chutí a možností, ako ich pripraviť. Vďaka svojej univerzálnosti a rôznym variantom si nájdu miesto v každej domácnosti. Okrem tradičných pšeničných cestovín dnes existujú aj alternatívy, ktoré spĺňajú požiadavky na zdravý a bezlepkový životný štýl, takže si každý môže vybrať tú správnu variantu podľa svojich preferencií alebo diétnych potrieb.

Z čoho sa cestoviny vyrábajú?

Tradičné cestoviny sú vyrobené predovšetkým z tvrdej pšenice, konkrétne semoliny. Táto múka je ideálna pre výrobu cestovín, pretože má vysoký obsah lepku, ktorý zaisťuje ich pevnosť a textúru. Dnes je však možné naraziť na cestoviny vyrábané z rôznych druhov obilnín a strukovín, čo ponúka rozmanitosť pre každého stravníka.

(Slovenčina) Typy těstovin a jejich výhody

Existujú nielen klasické pšeničné cestoviny, ale aj varianty vyrobené z iných surovín, ktoré majú svoje špecifické výhody. Každý druh cestovín prináša niečo unikátne, čo ovplyvňuje chuť, textúru aj nutričné hodnoty.

  • Pšeničné cestoviny (semolina)Tradičné pšeničné cestoviny, vyrobené z tvrdej pšenice (semoliny), sú známe pre svoju pevnosť a schopnosť dobre držať tvar aj po uvarení. Tieto cestoviny majú jemnú, neutrálnu chuť, ktorá sa hodí k rôznym omáčkam. Sú bohaté na sacharidy, čo je ideálne pre rýchle dodanie energie, a tiež obsahujú určité množstvo vlákniny.
  • Špaldové cestovinyŠpalda je starodávna odroda pšenice, ktorá má o niečo vyšší obsah bielkovín, vlákniny a minerálov, napr. horčík, železo, fosfor než bežná pšenica.1 Cestoviny zo špaldy sú skvelé pre tých, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu k tradičným pšeničným cestovinám, pretože sú ľahko stráviteľné a majú orieškovú chuť, ktorá obohacuje pokrmy.
  • Cestoviny z červenej šošoviceCestoviny z červenej šošovice sú bohaté na bielkoviny a vlákninu, ideálne pre vegetariánov a vegánov hľadajúcich rastlinný zdroj bielkovín. Červená šošovica je tiež známa pre svoje pozitívne účinky na trávenie a pocit sýtosti.2
  • Pohánkové cestoviny: Pohánka je bezlepková obilnina, ktorá je bohatá na antioxidanty, vlákninu, vitamíny B a minerály ako horčík a železo. Pohánka má významné zdravotné prínosy, vrátane protizápalových účinkov a podpory celkového zdravia vďaka svojim bioaktívnym zlúčeninám.3
  • Ryžové cestoviny: Ryžové cestoviny sú ľahké, jemné a ideálne pre bezlepkovú diétu. Ryža je ľahko stráviteľná a nezaťažuje trávenie, čo ju činí skvelou pre osoby s citlivým žalúdkom. Tieto cestoviny majú neutrálnu chuť.
  • Cestoviny z kukuričnej múky: Kukuričné cestoviny sú vynikajúcim bezlepkovým riešením, pretože kukurica obsahuje vysoký podiel vlákniny a komplexných sacharidov, ktoré poskytujú dlhodobú energiu.4

(Slovenčina) testoviny

Bezlepkové cestoviny pre každého

Bezlepkové cestoviny sa stali obľúbenou voľbou, pretože pre mnoho ľudí s celiakiou alebo intoleranciou na lepok sú nevyhnutnosťou. Dnes existujú rôzne varianty, ktoré ponúkajú rovnaký pôžitok ako tradičné cestoviny, pričom si zachovávajú podobnú textúru a chuť. Cestoviny z ryžovej alebo kukuričnej múky sú ideálnou alternatívou pre osoby, ktoré sa musia vyhýbať lepku. Tieto varianty sú bezpečné, a pritom výborne chutia, čo uspokojí aj náročných gurmánov. Bezlepkové cestoviny sú teda skvelé nielen pre osoby s celiakiou, ale aj pre každého, kto chce vyskúšať iný druh stravy.

Ako rozpoznať kvalitné cestoviny?

Kvalitné cestoviny sa vyznačujú niekoľkými zásadnými charakteristikami. Dôležitá je predovšetkým použitá surovina – kvalitná semolina alebo iné obilniny pre bezlepkové verzie. Dobrý výrobok je pevný, drží tvar aj po uvarení a jeho textúra je príjemná na skus. Cestoviny, ktoré sú vyrobené tradičným spôsobom lisovania cez bronzové formy, majú na povrchu jemnú drsnosť, ktorá pomáha lepšie zachytiť omáčku. Tento spôsob výroby je zárukou, že cestoviny budú nielen dobre chutiť, ale aj budú dostatočne pevné a odolné počas varenia.

Ďalším indikátorom kvality je farba cestovín – ideálne by mala byť jemne zlatá alebo svetlo žltá. Ak sú príliš biele, môže to byť znak toho, že boli použité menej kvalitné suroviny alebo sa do výroby pridali syntetické prísady. Kvalitné cestoviny majú vôňu, ktorá je jemná a prírodná.

(Slovenčina) Oblíbené těstoviny podle tvaru

Rozmanitosť cestovín: Obľúbené druhy

Cestoviny existujú v nespočetnom množstve tvarov, a každý typ má svoj špecifický účel. Medzi najbežnejšie patria:

  • Špagety: Dlhé, tenké rezance, ktoré sa hodia pre rôzne omáčky, od jednoduchej paradajkovej po bohaté smotanové. Tento tvar je klasika, ktorá sa používa k mnohým druhom pokrmov.
  • Makaróny: Dlhé cestoviny, ktoré sú podobné špagetám, ale majú uprostred dieru. Tento tvar je skvelý pre husté omáčky, ktoré sa môžu dobre obaliť okolo cestovín.
  • Penne: Krátke trubičky, ideálne do pečených jedál alebo pre husté omáčky, ktoré sa skvele zachytia vnútri.
  • Tagliatelle: Dlhé, ploché rezance, tento tvar je skvelý pre cestoviny s jemnými smotanovými alebo mäsovými omáčkami, alebo pre prípravu tradičného ragú.
  • Fettuccine: Široké, ploché rezance, ktoré sú podobné na tagliatelle, ale o niečo širšie. Tento tvar je ideálny pre cestoviny s hustými smotanovými omáčkami, napríklad s hubami alebo mäsovými ragú.
  • Fusilli: Krútiaci sa tvar, ktorý sa dobre drží na omáčky, najmä na tie s kúskami mäsa alebo zeleniny. Často používané aj v šalátoch alebo pri príprave cestovinových zmesí.
  • Farfallle: Motýliky, ktoré sa skvele hodia do rôznych šalátov alebo ľahkých omáčok. Je to jemný tvar, ktorý pridáva pokrmom nielen na chuti, ale aj na estetike.
  • Ravioli: Plnené cestoviny, ktoré obsahujú rôzne náplne, od syra a špenátu po mäso alebo morské plody. Sú ideálne pre bohaté omáčky a tvoria vynikajúci základ pre jedinečné pokrmy.
  • Lasagne: Veľké, ploché plátky cestovín, ktoré sú ideálne pre vrstvenie v zapekaných jedlách. Tento tvar je skvelý pre kombináciu s hustými omáčkami, syrom a mletým mäsom.
  • Tortellini: Malé, krútené cestoviny, ktoré sú plnené rôznymi náplňami, ako je syr, šunka, alebo mäso. Sú vynikajúce v polievkach alebo s ľahkou omáčkou, ktorá nechá vyniknúť ich plnenie.

Tento pestrý výber cestovín umožňuje vytvárať pokrmy podľa vlastnej chuti a preferencií, čím prináša nekonečné možnosti pre varenie.

Záver

Cestoviny sú teda nielen súčasťou tradičnej talianskej kuchyne, ale aj rozmanitým a chutným pokrmom, ktorý môžete prispôsobiť podľa svojich preferencií. Či už sa rozhodnete pre klasiku, alebo vyskúšate alternatívy z iných obilnín či strukovín, budete vždy pripravení na skvelý kulinársky zážitok.

 

1Grela, E. (1996). Nutrient composition and content of antinutritional factors in spelt (Triticum spelta L) cultivars. Journal of the Science of Food and Agriculture, 71, 399-404.

2Moldovan, O., Păucean, A., Vlaic, R., Borș, M., & Muste, S. (2015). Preliminary Assessment of the Nutritional Quality of two Types of Lentils (Lens Culinaris) by Near Infrared Reflectance Spectroscopy Technology (Nirs). Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca: Horticulture, 72, 127-132.

3Noreen, S., Rizwan, B., Khan, M., & Farooq, S. (2020). Health benefits of Buckwheat (Fagopyrum esculentum), potential remedy for diseases, rare to cancer: A mini Review.. Infectious disorders drug targets.

4Ai, Y., & Jane, J. (2016). Macronutrients in Corn and Human Nutrition.. Comprehensive reviews in food science and food safety, 15 3, 581-598.

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: