Posilnite svoju imunitu vďaka týmto produktom.

Calcium D-glukarát: Detoxikácia a hormonálna rovnováha

Calcium D-glukarát je prírodná zlúčenina, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou vďaka svojim potenciálnym zdravotným prínosom. Táto látka sa prirodzene vyskytuje v niektorých potravinách, ako sú jablká, grapefruity, brokolica a zemiaky, a tiež je k dispozícii ako doplnok stravy. V tomto článku sa pozrieme na to, čo je calcium D-glukarát, ako funguje a aké sú jeho hlavné zdravotné prínosy.

Čo je calcium D-glukarát a ako funguje?

Calcium D-glukarát (ďalej tiež CDG) je soľ kyseliny glukárovej a vápnika. Kyselina glukárová je prirodzene sa vyskytujúca látka v ľudskom tele, ktorá hrá dôležitú úlohu v detoxikácii. V tele sa kyselina glukárová premieňa na D-glukaro-1,4-laktón, čo je aktívna forma, ktorá inhibuje beta-glukuronidázu, enzým zapojený do metabolizmu a detoxikácie.

CDG podporuje detoxikáciu tým, že inhibuje beta-glukuronidázu. Tento enzým môže zvrátiť proces glukuronidácie, čo je kľúčová fáza detoxikácie, pri ktorej sa škodlivé látky viažu na kyselinu glukárovú a sú následne vylučované z tela. Inhibíciou beta-glukuronidázy calcium D-glukarát pomáha zaistiť, že tieto škodlivé látky sú efektívne odstránené z tela.

(Slovenčina) Calcium D-glukarát Detoxikace a hormonální rovnováha

Hlavné prínosy CDG

1. Detoxikácia pečene

Jedným z hlavných prínosov CDG je jeho schopnosť podporovať detoxikáciu pečene. Pečeň je hlavným detoxikačným orgánom v tele a CDG pomáha odstrániť toxíny a iné škodlivé látky, čím podporuje celkové zdravie pečene.

2. Podpora hormonálnej rovnováhy

CDG pomáha regulovať hladiny estrogénov v tele tým, že podporuje ich vylučovanie. To je prospešné pre ženy, ktoré majú problémy s hormonálnou nerovnováhou alebo sú vystavené riziku hormonálne závislých ochorení, ako je napríklad hormonálna disbalancia.

3. Podpora kardiovaskulárneho zdravia

Calcium D-glukarát prispieva k zdraviu srdca tým, že znižuje hladiny cholesterolu a podporuje vylučovanie žlčových kyselín, čo môže znížiť riziko aterosklerózy a ďalších kardiovaskulárnych ochorení.

4. Podpora imunitného systému

CDG posilňuje imunitný systém tým, že pomáha odstrániť toxíny a podporuje zdravú funkciu pečene, čo vedie k celkovému zlepšeniu imunitnej odpovede.

Suplementácia

Odporúčané dávkovanie CDF sa obvykle pohybuje medzi 500 až 3000 mg denne, v závislosti od individuálnych potrieb a zdravotných cieľov. Calcium D-glukarát je všeobecne považovaný za bezpečný pri odporúčanom dávkovaní, ale môžu sa vyskytnúť vedľajšie účinky, ako je žalúdočná nevoľnosť alebo hnačka.

Potraviny obsahujúce CDG

Okrem doplnkov stravy možno calcium D-glukarát nájsť aj v niektorých už spomínaných bežných potravinách. Konzumácia týchto potravín môže pomôcť zvýšiť príjem tejto prospešnej látky prirodzenou cestou, aj keď samozrejme v nižších koncentráciách ako v doplnkoch stravy. Medzi potraviny bohaté na calcium D-glukarát patria:

  • Jablká: Obsahujú približne 5 mg calcium D-glukarátu na 100 g.
  • Brokolica: Obsahuje približne 6 mg calcium D-glukarátu na 100 g.
  • Ružičkový kel: Obsahuje približne 3 mg calcium D-glukarátu na 100 g.
  • Citrusové plody: Rôzne citrusové plody, ako sú pomaranče, grapefruity a citróny, obsahujú medzi 2 až 5 mg calcium D-glukarátu na 100 g.

(Slovenčina) BrainMax CDG

 

Záver

Calcium D-glukarát je prírodný doplnok stravy s významnými zdravotnými prínosmi, najmä v oblasti detoxikácie, hormonálnej rovnováhy, kardiovaskulárneho zdravia a podpory imunitného systému. Vďaka svojim schopnostiam inhibovať beta-glukuronidázu a podporovať vylučovanie škodlivých látok z tela predstavuje calcium D-glukarát cenný nástroj na zlepšenie celkového zdravia.

Zdroje

Ayyadurai, V. A., Deonikar, P., & Fields, C. (2023). Mechanistic Understanding of D-Glucaric Acid to Support Liver Detoxification Essential to Muscle Health Using a Computational Systems Biology Approach. Nutrients, 15(3), 733. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/nu15030733.

Calcium-D-Glucarate's Effectiveness in Estrogen Balance: An Integrative Endocrine View. Rupa Health [online]. 2023 [cit. 2024-07-29]. Dostupné z: https://www.rupahealth.com/post/calcium-d-glucarates-effectiveness-in-estrogen-balance-an-integrative-endocrine-view

 

Diskusia (0)

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: